Sidor

06 februari 2024

En fantastisk helg och feber igen



I julklapp fick jag en gigantisk chokladask av maken plus en helg på slott/herrgård. Jag fick välja mellan fyra olika ställen och valde Rånäs slott i Roslagen, dit vi åkte i lördags.




Vi valde bort bastu och badtunnor, men spanade in isvaken som inte såg det minsta lockande ut.



På morgonen hade de ringt från slottet och undrat om vi ville bli uppgraderade att bo i ett slottsrum istället för trädgårdsmästarbostaden som jag valt. Rummet skulle vara finare, men sängen bara 140 cm bred. Det gick väl an när vi var unga och smärtare, men nu vill vi ha "riktiga" sängar, så vi tackade nej.



Efter att ha packat upp gick vi runt på slottet. Trapphuset var riktigt pampigt!



Kan ni ana det brunaktiga färgen på taket? Så ser det ut när man rökt mycket. Slottet användes under många år som mentalsjukhus och då var det rökrum i övre hallen ...



I salongerna var det desto finare och de vackra takmålningarna var framtagna. Här har det varit sovsalar för patienterna. På 90-talet renoverades slottet och 1998 fick det pris för Sveriges bästa slottsrenovering.



Vi mumsade på ett rejält Afternoon Tea med slottets egna champagne.
 
 

Vi gick en mycket trevlig guidad tur och kunde passa på att fotografera av den magnifika matsalen innan den fylldes av gäster.



Här ser ni kvällens meny!



Första rätten; briochen med kantareller mm.
 


Ostbiten med grön tomatmarmelad låg på fröknäcke och serverades på en liten träbit.
 


Vaniljglass med hjortron är ju aldrig fel! Serverades i liten kopparpanna.

Vi drack det utvalda vinpaketet till maten och allt smakade utmärkt!
 

 
Efter frukost körde vi mot Wira bruk, men passerade Roslagsstoppet där vi köpte chokladbollar och Roslagens brygghus där vi köpte lite öl och läsk.



På Wira bruks café testade jag chokladsemlan, men den var en besvikelse. Ingen mandelmassa utan bara chokladsmakande grädde med några hackade hasselnötter på.



Vi gick en liten vandring i bruket och köpte krokar hos smeden.




Sedan körde vi till Hovet för två hockeymatcher i rad och då började jag känna mig frusen och rejält snuvig.

Så nu är jag däckad igen, med feber och skrutt. Känns som en never ending story. Precis som vintern.

9 kommentarer:

Susjos sa...

Vilken trevlig miniresa! Vi har också varit på Rånäs slott, i januari 2021, så jag känner igen mej, den tjusiga trappan och matsalen! Visste inte att det har varit ett mentalsjukhus! Så trist att du är sjuk igen, krya på dig!
Kram!

https://susjos.blogspot.com/2021/01/ranas-slott-fodelsedag-och-skyltsondag.html

https://susjos.blogspot.com/2021/01/ranas-slott.html

Anna i Portugal sa...

Där har jag också varit en helg! Det var september månad och vi tänkte bada i badtunnorna men det var så fruktansvärt mycket mygg så det blev inget av det heller. Men fantastisk mat och underbar miljö! Kul att få återse stället via dig. Men attans att du är sjuk igen, hoppas verkligen du snart blir frisk igen. Krya!

Anna i Portugal sa...

Här är mitt inlägg om vårt besök om du vill läsa
https://www.anna-forsberg.se/total-avkoppling-pa-ranas-slott/

Maribel sa...

Hej Anni!
Ser ut som ett riktigt trevligt ställe, och maten var säkert god. Afternoon Tea ser riktigt lockande ut. Semlan gillar jag bäst med original ingredienser, mandelmassa och grädde. Låter inte bra att du är sjuk igen, hoppas det ger med sig. Kram Marika

Anita, de fyra blomsterhaven sa...

Vilken trevlig helg på Rånäs slott. Afternoon tea blev jag sugen på. Bra att kunna gå guidad tur. Hade inte hört att det varit mentalsjukhus förut.
Men så trist att du blivit sjuk igen. Jag hoppas det går över snart. Och som du säger, vintern är seg, nu snöar det igen.

Skickar ett gäng krya-på-dig-kramar

Matilda sa...

Vilket mysigt slott! Men trist att du blivit däckad igen, hoppas det snabbt går över. Krya på dig!

Vonkis sa...

Men det var då fasen att du skulle bli sjuk igen.

En semla utan mandelmassa men med hackade hasselnötter? Hm, hur tänkte de där?

Lena i Wales sa...

Oh vilket vackert och intressant ställe. Jag är ju lite av "slottsnörd" eftersom jag jobbat som guide i en sådan miljö. Så roligt att få komma dit via dig.
Jag tycker att en semla ska vara en traditionell semla. Får se om det blir någon idag på en rätta dagen.
Ha det bra!

Susanne sa...

Vilken otroligt fin byggnad. Säkert mycket vackert att ta in. Men förstår absolut att ni avstod det något avsvalkande doppet... det höll nog inga +28 grader ;)
Tänk att byggnaden fungerat som mentalsjukhus. Undrar om det spökar där?
Gällande semlan ska det för min del, vara den klassiska med massvis av mandelmassa och minimalt med grädde. DET gillar jag :)