Sidor

10 augusti 2024

I regn och blåst längs Hadrianus mur

Från konstparken Jupiter Artland väster om Edinburgh körde vi raka vägen till Haltwistle i England. Jag hade sovit dåligt natten innan så jag slumrade till lite då och då i bilen.

Här skulle vi bo tre nätter i ett rum som var betydligt fräschare och modernare än mattan i trapphuset. Vi gick till puben tvärs över gatan på kvällen för att äta middag och dricka god öl. En darttävling drog igång och vi satt mitt i smeten. Väldigt trevlig kväll!

Så var det då dags för något jag längtat till sedan jag var tonåring - att vandra längs Hadrianus mur, byggd av romarna mellan Carlisle och Newcastle för att hålla de vilda klanerna i norr borta. Denna tolv mil långa försvarsmur byggdes på bara sex år, med många försvarstorn och hela städer innanför muren.

Som synes var det riktigt blåsigt och svalt väder. Efter vandringen mellan parkeringen och museet var jag så frusen att jag behövde köpa en mössa. Sanslöst ful och dyr i acryl, men vad gör man när man fryser och det blåser isvindar om öronen?

Vi började vår vandring i Housestead, som är en av få platser där muren är välbevarad och man bitvis kan gå uppe på den. På bilden syns hur den slingrar sig bort i landskapet.

När man inte kan gå uppe på muren är gräset klippt så man kan gå bredvid.

Det är upp och ned för backarna eftersom muren följer naturen.Vi gick i motvind och intalade oss hela tiden att det kommer att bli bättre att gå tillbaka i medvind. De vi mötte gick i kortärmat, vi hade varma kläder, mössa och keps ...

De två männen som sågs på tidigare foto syns ute på fältet som två små svarta figurer, de skulle uppenbarligen inte följa muren längre. Men där de gått ned satt en intressant och tankeväckande skylt. Man uppmanades att INTE gå på en och samma stig i landskapet utan sprida ut sig så att marken hölls intakt! Jag hade utan att tveka följt stigen om jag gått ned där - vilket också de två männen gjorde. Hur hade du gjort?

Vi fortsatte längs muren i motvinden. Det var fantastiskt vackert och ruggigt kallt.

Så kom vi till Sycamore Gap, en dalgång som blivit omtalad den senaste tiden och faktiskt fått fler besökare än innan

det magnifika trädet som symboliserat hela muren sågades ned av någon idiot. Hela Storbritannien rasade av ilska och sorg. I december ska en rättegång hållas mot två män som tros ha begått illdådet. Idag har ett antal små skott visat sig vid stubben, men om något av dem överlever tar det 200 år innan ett nytt lika ståtligt träd finns på denna plats.

Hade det varit finare väder skulle vi fortsatt västerut, men nu vände vi tillbaka. Och då kom regnet. Innan vi kommit till museet och ruinerna efter romarnas bosättning i Housestead var vi fullkomligt genomblöta och iskalla, trots att jag hade en regnponcho som skyddade mot det värsta.

Inne i det lilla museet fanns denna modell över hur bosättningen hade sett ut (jag kunde inte låta bli att se likheterna med nazisternas hemska läger)

och ute fanns resterna att beskåda. Här är matförrådet, med höga pelare för att fyrbenta inte ska komma åt det ätbara. Notera nu hur fantastiskt soligt det blivit!

Störst intresse bland framför allt yngre besökare väcker det stora dasset, där man satt på rad över hålen och "produkterna" fördes bort av vatten i djupa diken.

Genomfrusna kastade vi oss in i det lilla caféet och njöt av Cream Tea med scones, clotted cream och jordgubbsmarmelad. Mycket välbehövligt! Vi satt kvar rätt länge för att tina. Så länge att när vi kom ned för trappan från övervåningen hade personalen stängt av den, alla andra gäster satt där nere.

På kvällen gick vi tillbaka till puben, maken åt en Cumberlandkorv som var riktigt god

och jag åt fish'n'chips med obligatoriskt ärtmos. Sedan testade han också en bluecheeseglass, som väl inte var så speciell. Smakade kall blåmögelost, typ.

Denna kväll var det hög ljudvolym från stora sällskap på puben och vi var trötta, så vi stannade inte länge.

Vi sov båda till kl 8 nästa morgon, men efter frukost åkte vi via en kyrka med speciella fönster (blir eget inlägg) till muren igen, denna gång vid Walltown.

Innan vi ens hunnit upp till muren fick vi sällskap av en liten farbror som bodde i närheten och uppenbarligen älskade att prata med besökare. Det blev ingen vandring denna dag eftersom vi stod och pratade i över en timme, mycket trevligt men kanske inte vad vi tänkt oss.

Vi insåg att om vi vandrat iväg hade vi fått honom med oss hela tiden

så till sist kände han nog att det var dags att gå iväg själv. Ni ser honom som en liten prick på väg bortåt.

Vi pustade ut lite och bestämde oss för att åka till den plats vi tänkt skippa, men som mannen tyckte att vi skulle besöka. Alltid bra med tips när man inte vet vilka av alla platser som är de bästa!

På vägen dit stannade vi till i den lilla secondhand-välgörenhets-bokhandeln i vår lilla stad och köpte tolv böcker. Som om vi inte har böcker hemma ändå? Men oj, vilka bra fynd vi gjorde!

7 kommentarer:

Maribel sa...

Hej Anni!
Jag tror att det är naturligt att gå i andras fotspår och inte göra egna. Ser ut som en trevlig vandring förutom regnet och blåsten.
Kan förstå att det väckte känslor, att någon sågat ner trädet. Jag blev arg för att någon sågade ner flera magnolior i en park hos oss. Fisch and chips, mums. Intressant med byggnaden, ett rejält dass.
Trevlig helg /Marika

Annette sa...

Vilken upplevelse! Fantastiskt att vara på en sådan historisk plats. Och vackert landskap dessutom. Intressant form på korven, som en orm eller kanelbulle.

Anita, de fyra blomsterhaven sa...

Jag har alltid drömt om att vandra vid Hadrians mur och nu fick jag göra det via dina bilder. Tycker bilderna blev riktigt fina i det väder ni hade. Fångade lite av dramatiken. Ärligt skulle jag gått stigen. Men jag blev alldeles bestört när jag läste om trädet. Hur i hela världen kan man få för sig att göra något sådant. Cream Tea ... mmm, älskar det liksom F & C.

Kram

Anna i Portugal sa...

Så vackra vyer ni fick uppleva och så fint att du fick uppfylla din så sedan länge önskan. Jag hade också gått på den upptrampade stigen, men så klart följt skyltens uppmaning när den dök upp. Önskar dig en skön söndag!

Janicke sa...

Vilket underbart landskap. Har vandrat längs muren via bilder förr men dina bilder tar priset. Förbannade vare de som sågade ner trädet, hoppas att de blir ordentligt straffade. För en gångs skull tänker jag som den kvinna som försökte stoppa alla stölder vi hade när jag hade kolonilott i Liljansskogen. Hon satte upp ett plakat med "Gud ser dig". Tyvärr tog det väl knappast skruv.
Nyfiken på vilka fynd du gjorde i den lilla bokhandeln.
Som vanligt - grattis för allt du får se och vara med om!

Matilda sa...

Åh så roligt att ni vandrade längs muren! Det var något jag för flera år sedan ville, men glömde tydligen bort... Jag har varit vid Housested, fantastiskt vackert. Och blev glad när jag såg muggen från Bamburgh eftersom jag anar vad som följer i kommande inlägg!

Lena i Wales sa...

Vad kul att promenera med dig längs Hadrian's wall.
Har åkt många gånger längs muren och gjort lite stopp här och där. Detta var som reseledare i Skottland och på den tiden vi åkt båt från Newcastle till Göteborg.