Sidor

22 oktober 2025

Formklippta buskar, påfåglar och valnötter

Sista dagen i Dordogne och nu skulle det bli trädgårdsbesök på riktigt! En timmes bilväg åt nordost till Les Jardins de Marqeuyssac.

Här möttes vi direkt av påfåglarna!

På andra sidan dalen syns ett slott, om det var Josephine Bakers eller det på kullen bredvid är svårt att säga. Förstår ni hur tätt slotten ligger här?

Inne i det här lilla slottet fanns förstås också påfåglar. Ett tydligt tema.

Ja. Här har en hona satt sig i slottsfönstret på baksidan.

Men alltså. Här kunde vi stå och knäppa precis hur många bilder som helst.

Här använde jag mobilens vidvinkel


Tror att några har ett heltidsjobb, för de formklippta buskarna fortsatte in i den stora parken.

Parken och slottet låg högt uppe på en klippa (såklart!) och från utsiktsplatser kunde vi se andra smala medeltida byar (här Roque-Gageac) som klättrade uppför sina berg. Ett återkommande tema här i Dordogne.

Lite oväntat var mötet med dessa figurer.

Charmiga typer som inspirerar!

Efter att ha gått runt hela parken satte vi oss på den trevliga uteserveringen med fantastisk utsikt, jag tog en sallad med rökt anka, gåspaté och paté med foie gras

och fick ganska snart sällskap! Här var det någon som gillade att visa upp sig:

Så tog vi oss till ännu en liten söt ort, Domme, där det var marknad. Vi köpte var sin hatt mot solen

provade valnötsvin (köpte valnötsvin)

och såg detta fina bibliotek! Nu ångrar jag att vi inte gick in. Mitt i denna ort finns nedgången till en grotta. Såklart. Men nu var vi lite mätta på grottor

och på byar med slott högt uppe, så trots att vi parkerat bilen iddes vi inte gå upp till slottet i Castelnaud la Chapelle utan körde tillbaka till den valnötsoljeproducent vi sett skyltar om på vägen upp.

Här låg Domaine de Vielcroze

med sin valnötsodling. Hela Dordogne kryllar av valnötsträdsodlingar.

Vi betalade vår entré och gick en bana genom museet som visade produktionen, här mals nötterna

här värms nötmassan upp

och här utvinns oljan ur den varma nötmassan. Så gott här doftade!

Vi fick också en demonstration av processen, gick sedan vidare för att se mer om skörden (och om tryffel) innan vi fick se en film om familjeföretaget och kunde handla i den lilla butiken. Oljor och valnötsmjöl fick följa med i packningen. Nu måste jag komma ihåg att använda mjölet också!

Tillbaka till lilla stugan för att packa ihop allt inför vår fortsatta färd!

1 kommentar:

Cari sa...

Så rolig trädgård med alla klippta buskar.

Valnötsvin - hur smakar det?