05 december 2008

Möss och pepparkaksgubbar

Skulle använda en stekpanna häromdagen. De ligger i lådan under ugnen tillsammans med plättlagg och ett sakta rostande oanvänt munkjärn. Det låg en del skräp i pannan, som jag diskade bort innan jag använde den. Nästa dag hände samma sak. Då insåg jag att allt skräp hade samma storlek och form. Musbajs.

De små rackarna kommer in vid skorstensstocken och har tydligen hittat ett varmt ställe med lite fettrester (?) att gnaga på under spisen. Som tur är kommer de inte längre än så, inte så länge lådan är ordentligt stängd.

Ok, fram med en musfälla och ladda den med ost. In i lådan, ordentligt stängd.

Sedan bakade familjen pepparkakor. I massor. Ugnen gick minst sagt varm. Inga möss vågade sig upp ur trossbottnen. Inte förrän springet i köket lugnat sig och ugnen svalnat. Då smällde fällan två gånger inom en halvtimme. Stackars små söta varelser - vad hade de i mitt kök att göra? Nu får alla håligheter tätas ordentligt, husfix finns hemma, så får de små hålla sig i trossbottnen, där är det också hyfsat varmt och gott...

Kan inte låta bli att sorgset gnola på
"När nätterna blir långa och kölden sätter in,
tar mamma mus och samlar hela barnaskaran sin,
hon visar dem på fällan
- ni aktar er för den,
så får vi allesammans fira jul igen!"

14 kommentarer:

Nastasia sa...

Ja men visst nå´n stans ska de ju bo de små också!...undrar bara var? Inte får de bo i Ditt kök, inte fick de bo på vinden hos mamma och pappa...undra just vem som kan hysa dem. Men missförstå mig rätt nu - JAG vill INTE ha dem!
Mamma mus får allt samla hela barnaskaran sin i Din trossbotten om hon inte hittar lämpligare bostad. För det verkar ju vara ok för Dig? ;o)

Sov Gott!

Anonym sa...

Ja det är nästan så tårarna trillar ner för min kind - hur kan du förstöra julen för mamma mus?


Men jag hade gjort samma sak var så säker;-))

Känner doften av pepparkakor ända hit! Här bakas lussekatter♥
Kram
Anne-Lie

Anonym sa...

Hej Lilla Blå ♥

Kommer in och värmer mig en stund här inne. Förstår att det är varmt och gott när det är bak på gång. Ska snart iväg och äta middag. Mannen håller på att laga köttfärssås med vitlök, mmmm....

Dottern passar på att dejta en killkompis här i Skånetrakten innan hon ska läggas in för operation.

Ha en jättefin andra advent! Och lägg inte ut fler musfällor. Du kan väl leda in dom till grannen eller nåt, i stället?

Kram från Smålandsvännen!

Anonym sa...

Heisan og Hopsan og fallerallera!
Om julekvelden da skal allesammen väre gla´!.....

Jag lärde mig den på norska när jag bodde där och det sitter där än...tänk om det vore likadant med det jag "lyckas" lära mig nu, he he

Ha de bra vännen!

Anonym sa...

Lotta / Lakriss va namnet...inte anonym!

Anonym sa...

Det är färdigt!!! Allt har gått bra!!!
Tack för din omtanke. Det har värmt...
Isabelle

Anonym sa...

Är det något jag verkligen ogillar är det möss och råttor. Vi har möss på lilla huset på nya stället, det kan jag till nöds stå ut med, så länge de inte käkar upp kaffet och alvedonen.
Växte upp i ett gammalt, (jag menar ett verkligen gammalt hus) där man fick banka på dörren till diskbänksskåpet för att skrämma bort råttorna. Om man glömde det, kunde råttorna få för sig att hoppa ut på köksgolvet och skrämma katter och hundar och barn.
Råttor = här gnagare som är åtminstone 15-20 cm långa plus svans.
Urk!

I källaren till detta gammelgamla hus, hade tidigare gårdens potatisförråd legat och uppenbarligen luktade tydligen fortfarande mumma för råttorna, de flyttade in varje höst.

Anonym sa...

Hur har det gått på galleriet i helgen? Hoppas hinna förbi på lunchen imorgon tisdag eller på fredag (då slutar jag tidigare).

Anonym sa...

Möss e söta, men inte i ens hem =) Pepparkakor ska det bakas till helgen för min del och idag har jag inhandlat ingredienser för Rocky Roads... Mmmmm ska bli gott när det är dags att fixa till dom. Vågar inte göra det idag. har inte så bra karaktär just nu...efter helgens sockerchock så vill den nog gärna ha socker ett par dagar innan suget försvinner. Men heeeela lördagen ska ägnas åt lussekatter, pepparkakor, godis å glögg. Hoppas du hade en mysig andra advent med goda pepparkakor =)
Kramar Kristina

Nastasia sa...

Ville bara in och ge en liten kram så ♥kram på Dig♥

Anonym sa...

Hejsan hoppsan, fallerallera.....
Ja, vad skulle dom i ditt kök att göra!
Jag hade en som sprang på köksbänken häromdan. Jag stod vid spisen och lagade mat och så plötsligt drämde maken en skärbräda i bänken. Jag fick ett mindre utbrott och undrade om han tappat förståndet. Han bara log och visade upp en ganska platt och väldigt död mus.....
Våra nya grannar som är ett ungt par som bara bott i lägenhet tidigare råkade ut för möss som knaprade i sig den nyinköpta 70-procentiga dyra chokladen.... Och deras stadskatter märkte det inte ens.....
Men jag tycker visst att dom ska få leva. Men inte i våra kök!

Anonym sa...

Kram! Och tack för dina ord till mig. Blev så glad.

Isabelle

Ulla PE sa...

Få se om mössen hittar till vår golvvärme i badrummet sen... HATAR det där krafsande ljudet från små musklor!

Anonym sa...

Jo jag ville bara skicka en liten kram! Eller varför en liten förresten. Jag har hur stora som helst att ge ut. Här är den ♥ kraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaam ♥

Och lycka till med försäljningen!

Isabelle