26 juli 2009

Hurra - vi har en inneboende!

"Alla som skapar ett vilt rum för igelkotten, sår en blomma för fjärilarna eller sätter upp en holk för flugsnapparen blir själv belönad med livsglädje inpå knuten."
Naturskyddsföreningen

Ni vet väl att fladdermössen är hotade? Att de har allt svårare att hitta bra boplatser? De bygger inte (med få undantag) sina bon själva utan tar över gamla bon eller letar håligheter i gamla träd och under takpannor. Varje år dör många av fjolårets ungar för att de inte hittar tillräckligt bra platser att dagsdvala och söka skydd på.

Idag är fem-sex av våra 16 arter hotade, så enligt jaktlagen är alla fladdermöss fredade, det vill säga de får inte avlivas eller fångas.

Fladdermössen gör ingen skada på våra hus om de har flyttat in, men många tycker att de (helt oförtjänt) är obehagliga. Tänk då på att en enda fladdermus kan äta upp till 7000 myggor på en natt!

Sedan några år tillbaka har vi haft en fladdermusholk sittande på husgaveln. En diskret falurödmålad. Nu finns det spillning på den lilla listen i underkant - vi har en bebodd holk!

Det finns holkar att köpa, men de är lätta att bygga, se ritning. Gör en insats för den biologiska mångfalden (och samtidigt myggbekämpningen, hehe) - bygg fladdermusholkar! Har ni redan fladdermöss boende i huset kan ni få dem att flytta ut genom att ge dem alternativ! Och gissa om det ska byggas fler holkar här - både för fåglar och fladdermöss. Ska fixa några humlebon också när jag ändå håller på.

Berättade jag att koltrastarna byggt nytt bo i blåregnet? När jag öppnar fönstret på verandan ser jag honans lilla huvud snett ovanför mig. Hoppas nu innerligt att skatorna lämnar dem ifred!

8 kommentarer:

anne sa...

Spännande! Vi har en "park" mellan oss och grannen, fyra förvildade gamla alléer och i den bor det hur mycket fåglar som helst, men också fladdermöss. Förra sommaren var det en stackare som förvirrade sig in i vårt sovrum och katten haffade den. Jag vaknade av det högfrekventa ljudet och efter diverse jagande av katt och sedan fladdermus lyckades vi få ut stackaren, oskadd! :)

Anne-Lie sa...

En oas både för människor och djur med andra ord♥

Jonte sa...

Kanske något för invånarna i Östra Färnebo att ta efter. De har ju trots allt myggrekord och de öser ut tonvis med biologiska bekämpningsmedel för att motverka all mygg. Med fler fladdermöss kanske det inte skulle behövas så mycket bekämpningsmedel.

JiHå sa...

Jisses Anni vad fint du bor!! Så mycket liv runt omkring dig.
Själv har jag fladdermöss jagandes kring mitt hus på Gärdet. Brukar sitta i min sköna stol på balkongen och lyssna på dem. Inte ännu, men snart, lite senare på året ...
Och MASSOR av humlor har jag på lotten. Av olika sorter och storlekar. Och grodor, snokar, bin åxå men inte så många som behövs. Och sen de där marodörerna - vatten- och åkersorkar. Men det är en annan historia.
Senare i höst ska jag bygga fågelholkar tillsammans med Stockholms ornitologiska förening, StOf. Ska sätta upp dem på lotten.
Kram, fining

Babsan sa...

Å jag planterade två extra Rosenflockel i våras för fjärilarna!
Det finns många där ute som behöver vår hjälp.

Hela nya motorvägen fick en ny sträckning pga att de hittade en ovanlig art av fladdermöss.

Kristina sa...

Lite nya "husdjur" kan ju vara trevligt =) Å ja du har rätt, min mamma är över 40 (50 oxå för den delen) men hon håller sig iallafall lugn under tiden jag är med, men när katten är borta.... haha...

Jag har haft en underbar helg och vecka.... Men denna veckan blir lite lugnare på aktivitetsfronten.
Nu ska jag till farmor en stund.

Kram!!!

Lallis - liv och leverne sa...

Det tycker jag låter både härligt och spännande:)
kram Lallis

Mumintrollet sa...

Vet du, jag hade aldrig sett en fladdermus på riktigt, ute i naturen, förrän nu denna våren när hela familjen var uppe på långweekend i Kolmården. Tänk att jag på 25 år inte har sett en fladdermus fladdra i natten! Det är lite sorgligt. Lika sorgligt är det att så många andra djurarter är hotade. Klart att jag källsorterar, man måste dra sitt strå till stacken som myran sa! =) Själv har jag en stooor kasse som jag lägger allt i och så sorterar jag grejerna i rätt containrar väl på plats. Men så bor vi ju bara 2 vuxna i lägenheten...