Sidor

13 december 2009

Glittrande fototriss en luciamorgon

Glitter, ja det är temat för fototrissen.
Jag funderar på att göra mer reklam för mitt glittrande glas, men bestämmer mig för att plocka lite julstämning från Stockholms gator istället. Får gräva i arkivet, för jag ska ha öppet i ateljén idag igen, hinner inte fotografera något.

På Norrmalmstorg hänger långa istappar i de glittrande träden.
Det blå ljuset faller i tapparna, om och om igen. Läckert!Biblioteksgatans röda och glittrande pyntning, en återanvänd bild.
Extra maffigt på sena kvällstimmen när gatan inte är full med folk!

Och så gran, måne och kyrka i Kungsträdgården.
Ganska ful gran men det glittrade fint om de blå korslikande stjärnorna.


På morgonen tittade jag på luciafirandet på teve. Njöt av alla stjärngossar. När barnen haft luciafirande i skolan har jag alltid förklarat för grabbarna att just stjärngossarna är de modigaste av dem alla. Tomte kan vem som helst vara, men inte stjärngosse. Dottern har alltid gått sin egen väg, henne behöver man inte förklara för. När alla dagisflickorna ville vara lucia ville hon - och bara hon - vara tärna. Sin mors dotter, eller?


Men något jag saknar är en tradition som vi hade som barn och som mina barn utförde under ett antal år. Vi gick luciatåg bland grannhusen, sjöng några sånger vid varje hus. Fick inte pengar eller godis som dagens Halloweenmonster. Gjorde det ändå. För traditionen.

Jag minns också att vi hade ett ljus med oss till skolan som tändes varje måndagsmorgon i december. Hela klassrummet var nedsläckt, bara ljusen sken. Det var stämningsfullt och fröken läste antagligen något. Idag är det för brandfarligt. Sitter barnen inte stilla nog?

En tradition jag inte saknar är den att man vakade hela lussenatten för att sedan gå hem till sin klassföreståndare tidigt på morgonen. I mer eller mindre nyktra tillstånd. Hoppas att den traditionen helt försvunnit, mina barn har aldrig lussevakat. Hur är det hos er andra?

30 kommentarer:

Nilla sa...

Jag håller med dig helt om stjärngossarna! Det var ett underbart luciafirande på tv idag på morgonen! Ha en fin dag. / Nilla

Anonym sa...

Visst är alla ljussatta träd och gator vackra så här års. Skall ut och fota i eftermiddag. Jag minns en morgon då jag blev vittne till hur ljusgardinerna över vår huvudgata tändes för första gången det året. Ett magiskt ögonblick i det tysta.

Anna Carin Ahlander sa...

Vackert med vinterns ljussättning på stan.
//♥ Anna Carin♥

princexswe sa...

Superfina bilder på Stockholmsglittret. Jag har också varit i trakterna med kameran. Försökte däremot filma trädet på Norrmalmstorg med ett inte helt lyckat resultat :-) Din bild på trädet är klockren. Ha en riktigt skön Luciasöndag

cat sa...

Stämningsfullt glitter i din triss:) Tror nog att sista bilden med månen blir favorit.

Cumulunimbus sa...

Jättefina bilder som ger härlig stämning! Ska också njuta av luciatåg men det blir inte förrän i eftermiddag i Globen. Önskar en skön tredje advent :)

Jah Hollis sa...

Det är uppenbart att Stockholm kan glittra även vintertid. Och visst har jag upplevt det där med att gå hem till lärare och lussa. Det finns hemska bildbevis från länge sedan.

Xini Björnmamman Does Thailand sa...

Wow, så fint! Speciellt den röda mattan! ;)
Ha en fin luciadag!
Xini Björnmamman

Anne-Lie sa...

Inget lussevak här hos mina grabbar men vet inte om de är så representativa;-))
Gillar din glittriga triss!

Camilla (Rantis) sa...

Underbara stads-glitter bilder du bjuder på....
Min favvo blir nr 2!

Ha en skön söndag å hoppas att du får mycket folk i din ateljé!
*kram*

AnnaKK sa...

Jättefina glittriga stadsmiljö-bilder! En annan lantis ser ju inte storstadsljus så ofta, men när det händer så är det faktiskt en fascinerande upplevelse. Allra helst då i juletid!!! :-)

När jag växte upp fanns det något som hette Lucia-rock, som återkom varje år kvällen före Lucia. En rockkonsert med lite Luciastuk, kan man väl säga att det var. Drogfritt så klart - men underligt nog var det väldigt många som hade väldigt hög promille då iallafall...!? Och många gånger var det ju vanlig skoldag morgonen efter... Men något lussande för nån lärare under natten var iallafall jag aldrig med om - men det kan säkert ha förekommit det också!

Misswhatsit sa...

Härliga bilder från Stockholm. Gillar alla tre, men istapparna på första bilden blir favoriten. Ska åka ner över Julen till nära och kära i Stockhol. Hoppas det är lika vackert då.
Ha en bra luciadag !

Kvasthilda sa...

Jag minns också de tända ljusen i skolan. Fröken eller magistern läste ur julevangeliet nåt år. Nåt annat år var det nån Astrid Lindgren-histoira. :-)

Jag gillar ditt röda ljusregn, med röda mattan under. Lite magi när det blir folktomt.

Lena/isklockan sa...

Vackert...blir riktigt sugen på att besöka Stockholm nu. Lena/isis

Anonym sa...

Vad underbart det är med alla ljus såhär års.
Vackert.
Ha en fin lucia.
/Helena

Resa med Herbert sa...

Hej Anni!

Vad trevligt att du visar juligt glitter från Stockholm, så vi som inte vistas där kan se hur fint det glittrar.

I övrigt håller jag med dej vad beträffar Luciafirande nu och då.

Må fint, önskar Irene

http://solvarm-tillbakaigteborg.blogspot.com/

Barbro S sa...

Tack för den fina julstämningen dina bilder förmedlar. Så vackert på Stockholms gator. Nej, inte saknar man den sista traditionen att hälsa på läraren, har bar gjort det två gånger i gymnasiet, den ena läraren blev tillkämpat glad, dvs inte alls, men den andre han trivdes i vårt sällskap (vi var en snäll humtjejklass)

annami sa...

Foto nr 3 blir min favorit hos dig.

ormbunke sa...

Fina glittriga Stockholmsbilder. Anita

V.I.C.K.I.S. sa...

Så fint det glittrar i vår kungliga huvudstad! Gillar granen i Kungsan bäst, stjärnorna glittrar fantastiskt vackert tillsammamns med månen!

Susjos sa...

Stockholm stockholm- stad i världen! Underbart vackert :)
Jodå...lussevaka har man varit med om! Och sen lussat för lärarna mer eller mindre nykter på morgonkvisten....
Är så nöjd med att dagens ungdomar inte anammat detta! Hihi!

Nukke sa...

2. gatan är så mycket fin !!!!

Veronica sa...

Wow, vad pampig bild nr 2, gillas mycket!!!!!!!! =)

anemonen sa...

En snygg triss och bild tre är min favorit.

Mumintrollet sa...

De där lysande istapparna har vi också här på torget. De har satt upp sådana i VARJE träd, vilket innebär en sisådär 20-25 st träd fulla med små små lampor + dessa istappar. Lite väl häftigt enligt min smak... Ser mer ut som något taget ur yttre rymden eller så!
Lussevaka har jag som tur är aldrig sysslat med i min ungdom. Då var det värre på skolavslutningar...

Anonym sa...

Dä va vackert å se dä för e bonnjänte som mäg.....=)

Kram Ann Charlotte

Monkan sa...

Jättebra, fina bilder! Jag gillade också stjärngossarna och deras nya version av staffan var en stalledräng! Grymt! Kommer också ihåg att vi tände ljus och så läste fröken ur en bok. Får de inte göra det längre? Vad tråkigt!

Anna Hammar sa...

härligt glitter i din triss..jag faller nog frö glittret med röda mattan. Vilken shopping lyx.

Shannara sa...

Tyckte om hur den sista bilden var komponerad.

ViDu sa...

Jag gillar verkligen din juligt glittriga triss. Vad vackert det är i Stockholm.