13 februari 2010

Veckans hus - utsmyckad fasad

Riga och Lettland har en turbulent historia med korsfarare, krig, maktförändringar och olika officiella språk. Fram till 1891 var det tyskan som gällde, därefter blev ryskan de baltiska provinsernas officiella språk.

Vid 1800-talets mitt blev letterna själva den största folkgruppen i staden och uppkomsten av en lettisk borgerlighet gjorde Riga till centrum för det nationella uppvaknandet.


1868 grundades Rigas lettiska förening och året efter byggdes det första huset för föreningen på Merkela iela 13. Redan 1897 byggdes det ut, men 1908 förstördes hela huset totalt av en brand. Omedelbart efter branden påbörjades återuppbyggandet under arkitekterna E. Laube och E. Pole.

Det nya föreningshuset stod klart 1909 och är Rigas första byggnad inspirerad av Palladios renässansarkitektur, men här finns också klara drag av Art Nouveau bl a i form av Janis Rozentals dekorativa mosaikpaneler. 


Den stora, mittersta visar allegoriska bilder från de gamla legendernas värld - Pērkons, Potrimps och Pīkols - och symboliserar kulturella mål - skönhet, styrka och visdom.


Panelerna på sidorna återspeglar medel för att uppnå de nämnda målen - konst, vetenskap, jordbruk och industri. Den vänstra visar Solens hälsning och den högra Vid källan.


Har ni inte varit i Riga tycker jag att ni ska resa dit om ni är det minsta intresserade av arkitektur eller Art Nouveau - här finns så otroligt mycket att frossa i...

Och vill ni se andras exempel på utsmyckade fasader kikar ni in på Veckans hus!

6 kommentarer:

Anne-Lie sa...

Kanske dags att resa dit med andra ord;-))

Hedwig sa...

Jag har funderat på att åka över, det får nog bli snart. Har förstått att där finns många fantastiska hus och husdetaljer att fota. Sen gäller det ju att ta freda på fakta också. Du har gjort ett bra jobb här och berättar mycket om ditt hus. Tack

Maria Thorbjörnsson sa...

Vilka otroliga målningar detta huset har på sin fasad..läste förra inlägget om någons bortgång..har aldrig tänkt på att mina ord o bilder faktiskt stannar kvar i cybervärlden även om jag inte e med längre..får verkligen tänka igenom detta..du gav mej verkligen en tankeställare
Ha det..Maria
PS Tack för dina kommentarer DS

Ladyinblue sa...

Tack för kommentaren och all info. som du har fått fram om mina husfasader. Har bara knäppt fotona för att jag tyckte de var fina. Då tänkte jag inte på att jag skulle få användning för dem i något fototema. Är en glad amatör som älskar att fota. Men jag är glad för all info. och allt jag lär mig igenom dessa fototeman.
Ditt hus har också en fin fasad med intressant historia till.
Ha en fortsatt fin helg/
Ulla

Nina sa...

Vackert och intressant! Kunde inte låta bli heller att fascineras och tänka till över ditt förra inlägg! Får en att tänka!

Mona sa...

Fina detaljer du visar upp här. Jag har aldrig varit i Riga, men skulle gärna vilja resa dit. Jag kan inte så mycket om arkitetur, men jag tycker det är ett spännande område.