26 oktober 2010

Veckans hus - speciell trappa

Veckans utmaning är en trappa inomhus, som det är något speciellt med. Hedwig visar den fantastiska trappan på legendariska hotell Knaust - en trappa som jag bara trodde var en våning men visar sig sträcka sig över flera!

Jag visar Seriecentret i Bryssel, Centre Belge de la Bande Dessinée, inhyst i ett fantastiskt Art Nouveau-hus ritat av den belgiske arkitekten Victor Horta (1861-1947). Klicka gärna på bilderna så att ni ser detaljerna!


Störst plats i seriecentret ges åt Georges Remi, mer känd som Hergé; seriefiguren Tintins skapare och en av de stora mästarna inom seriekonsten.


Byggnaden från 1906 var från början ett textillager, Magasins Waucquez, byggd under en tid av stor industriell och teknisk utveckling. Med ny järn- och glasteknik kunde man öppna ytor, släppa in mer ljus och använda järnpelare istället för solida väggar. Trapphallen här i seriecentret är ett tydligt exempel på detta. Trappan ser ni till höger, men uppmärksamma också taket med det stora ljusschaktet och de genomsläppliga glasytorna.


Den fantastiska golvmosaiken, inte bara med friser utan även mönster i de större mosaikytorna.


Här syns ljusschaktet ovanifrån. Trappan anas där nere. 
De ljusblå plattorna är av glas och släpper därigenom ner ljuset till våningen under. 


Undersidan av glasplattorna är blyinfattade och bidrar till den fantastiska jugendinramningen, tillsammans med trappräcken, lampor och pelare.


Och i trappan finns det trasiga trappsteg som fick kapten Haddock på fall i en av Tintinböckerna!
Hergé var här och inspirerades långt innan huset blev ett seriecenter!

9 kommentarer:

Janicke sa...

Stiligt!
En annan stilig trappa, enkannerligen två, såg jag i dag i Svenska Dagbladets kulturdel, interiörbilder från Asplunds tillbyggnad till Rådhuset i Göteborg. Står tomt men ska ev. börja användas igen.

Hedwig sa...

Vilket spännande hus. Vilka detaljer att se och upptäcka. Jag märker att jag är väldigt förtjust i jugend, även om jag inte vill ha det hemma. Men titta på.
Kul med trappsteget. Självklart att det bara måste bli ett seriehus.
Tack Anni

Anne-Lie sa...

De där glasinfattningarna påminner mig om dina köksluckor!

Anni sa...

Näe Anne-Lie, jag gjorde inte blyinfattade glas i köksluckorna som jag först tänkt, utan använde mig av fusing - två väldigt olika tekniker. Men jag har ju annat blyinfattat i huset!

Susjos sa...

Snyggt! Kul med det trasiga trappsteget... :)

Pysselfarmor sa...

Men tack för att få titta runt i det huset och dess trappor. Missade detta, man hinner ju inte allt, när jag var där för några år sedan...får ta det nästa gång. Fortsatt skön vecka.

Mona sa...

Vilket spännande hus. Tack för att du visar de fina detaljerna. Dina trädgårdsmurar är helt fantastiska. Jag gillar speciellt murarna med spännande dörrar i.

Pockethexan sa...

Vilket underbart hus, bara måste se det! Tänk vad man vill se mer av Europa när man läser din blogg, får beställa en resplan av dig till nästa Euro-tour med husbil!

Kramis!
<;D

M.M sa...

Roligt! inte visste jag att det fanns nåt "Tintin-Hus" nånstans i världen. En del olika trappor där dessutom!