19 januari 2011

En vanesak för andra, en upplevelse för mig

Jo, jag vet. Det finns de som springer på events flera gånger i veckan - eller månaden. Frotterar sig med kändisar som vardagsmat.


Jag befinner mig inte riktigt i de kretsarna, så jag blev riktigt glad när jag i min ena yrkesroll blev inbjuden till Filmhusets 40-årsfirande. Jag gillar ju både film och arkitektur! Och på Filmhuset rände jag en hel del före barnen, när vi bodde i city för 25 år sedan. Mest minns jag när vi såg Easy Rider och delar av publiken rökte på - i salong Victor (efter store regissören Victor Sjöström) var det tillåtet att röka då. Idag är askkopparna plomberade.


Egentligen visste jag inte vad jag gav mig in på när jag kontaktade en väninna och frågade om hon ville gå med. Visning av huset, drink och lätt buffé, stod det på inbjudan. Men oj, så trevligt det blev!


Efter tal av bl a Filmhusets chef Christina Preisler Schedin gick vi en intressant rundvandring med presschefen Jan Göransson. Återsåg stora salongen med sina svarta fyrkantiga fåtöljer.

Klättrade upp för stolsraderna i studio 2 - vilken fantastisk akustik där var! Här inne har Beck sitt kontor i Beckfilmerna. När Fanny och Alexander spelades in öppnade man dörrarna till studio 1 också, fick ett utrymme på 900 kvadratmeter och byggde upp hela den fantastiska stadsvåningen. Nog trodde jag att filmen spelats in i äkta miljö, i en stor lägenhet någonstans. Men icke. Den var ett rent studiobygge!


I studio 1 finns en 3,5 m djup bassäng, men dit fick vi inte tillträde. Något hemligt pågår där inne...

Den "lätta" buffén visade sig bestå av underbara kycklingspett, lammfärsbullar, marinerade kronärtskockshjärtan, parmaskinkrullar, bruschetta och tonfisk. Vansinnigt gott, alltihopa!

Liksom den mäktiga chokladtryffeln...


Kändisar då? Jo, där fanns en hel del. Gösta och Marie-Louise Ekman, Helena Bergström och Colin Nutley, Monica Nielsen, Nils Petter Sundgren, Fares Fares, Anastasios Soulis, Camilla Thulin m fl.

Gösta Ekman hade äran att avtäcka de nytagna porträtt av nutida skådespelare som kompletterar de gamla porträtten utanför restaurangen och några av de aktuella skådespelarna fick för första gången se resultatet. Starka bilder!


Så småningom skulle filmen Äppelkriget visas, den är jämngammal med huset. Trots att några av de medverkande skådespelarna (bl a Birgitta Andersson och Gösta Ekman) skulle presentera filmen, kände vi att vi avstod från visningen och gick istället till Filmhusets bibliotek. Jag passade på att skaffa deras speciella lånekort och kunde glatt gå därifrån med tre dvd-filmer. Biblioteket är i tre våningar och sprängfyllt med litteratur och annat om film, men skulle just stänga så vi hann inte kika runt mera.

Förvånade stod vi på stationen och konstaterade att klockan inte alls var så mycket som det kändes. Vi hade haft en helkväll som var slut redan 20.30! Och som kronan på verket hade vi fått kassar med biobiljetter och Äppelkriget på dvd!

Jag skulle mycket väl kunna tänka mig att bli bjuden på events lite oftare...

14 kommentarer:

Öbon sa...

Mycket spännande med en sådan kväll!

Men, "rökte på", för mig antyder det att det inte var tobak i cigaretterna, utan någon annan substans.

Anni sa...

Stämmer bra det, Öbon. Mycket speciell doft som spred sig i lokalen...

Nica sa...

Vilken härlig kväll -både för öga, öra och mun!

...och det där med passiv rökning får ju en annan dimension. Kanske blev filmerna ännu roligare även för grannarna? :)

<3

Elisabeth sa...

Vilken kväll! Förstår att det fanns mycket att bearbeta efter de timmarna. Ha dé!

Anonym sa...

Vi lever allt skilda världar du och jag:-)

Mitt spännande bestod i ett besök på apoteket...


Varm kram och hoppas du får göra fler kändisbesök.
Otroligt vackra foton!

Anne-Lie sa...

Skulle kunna tänka mig att gå med;-))

Anonym sa...

Sv, haha, klart du ska ha din randiga strumpor, man är aldrig för gammal för det, ALDRIG!!!
Ha n fin kväll.
//Helena

Lisbet sa...

Vilken upplevelse det måste ha varit! Jag gläds med dej! Tack för att du delar med dej så jag också får nosa på :)

Ha en skön kväll!

Och förresten. Inte blev bilen städad inuti och utanpå. Men sommardäcken kirrades nog. Men själva tanken att ge något sådant får man väl glädjas åt, liksom du över fönstertvätten!

Tove sa...

Fast jag tror nog att du njöt mer än dom som springer på event i tid och otid ;D
Hoppas allt är bra med dig!

Annelie sa...

Det tycker jag med! Och nästa gång kan jag följa med dig, jag håller din väska och pudrar din näsa, för en assistentär väl bra att ha!?*skratt*

sinneskatten sa...

vad kul att vi fick följa med dig på en sån tillställning. Man tycker att det inte var så länge sedan "25 år" men det är väl bara att konstatera att det hänt väldigt mycket på de åren!

Tea Lady sa...

Wow, vad roligt att få gå på såna evenemang!

Ja, FORMEX ja, funderar också på att gå i morgon, fredag. Har inte bestämt mig ännu!

Visst skulle vi kunna ses. Vi får höras! Du kan maila mig på info(a)tefrossa.se ifall du tänker gå!

Kram
Lena

Susjos sa...

Men gud va läckert!!!! Vilken kväll! Förstår att du är lyrisk,det skulle jag oxå va!! (Längtar till Luleå och premiären för melodifestivalen!!!)

Pockethexan sa...

Visst är det kul med events o det kan inte bli för många...

Kramis!
<;D