16 juni 2011

Veckans hus - hantverksmuseum


I Den Gamle By i Århus finns åtskilliga hantverkshus bevarade. Ett av dem är tobakstillverkarens. Här tillverkades cigarrer och spanns tuggtobak. (Alla bilder är klickbara!)


 Inne i affärsdelen:


 Och skyltningen i fönstret:


Längs samma gata ligger också skomakaren - och då pratar vi om skotillverkning och inte lagning. Här finns arbetsplats, skinn, verktyg och skoblock:


Jag hittade en underbar sajt på nätet "Den Nyttige Bilderboken eller Vandringen genom Verkstäderna" där även planscher för olika hantverk finns - kika in där! Bilden nedan kommer från den sidan.


4 kommentarer:

Hedwig sa...

Det är verkligen en nostalgisk plats detta. Men också så nyttig för dagens ungdom att se hur man tillverkade saker förr. Även nu, principen är ju densamma även om mycket sker maskinellt.
Cigarrepet ser kul. Får jag en halv meter cigarr, tack. Nej knappast, men skar nog av och formade dem säkert på rätt sätt i ändarna.
Hit måste jag nog åka vid tillfälle.

Göran S sa...

Jättefina bilder på danska gamla hus.Jag gillar det grova virket med murat tegel emellan.Har själv varit med och byggt ett sådant hus,Rasta i Kalmar,då fick man lära sej att använda yxan i korsvirket!Danska cigarraffärer har en härlig doft,mycket bättre än den doft rökaren lämnar!

Mona sa...

Så många fina och intressanta bilder! Den gamle by i Århus har jag länge velat besöka och jag blir jättesugen när jag ser dina bilder.

Leena sa...

Verkligen gediget och intressant! Det får nog bli en resa till Danmark framöver ...