03 oktober 2013

En alldeles utmärkt dag!


Så här ser det ut i Årsta havsbad; lekande barn och Akropolis på en ö i bakgrunden. I alla fall när en konstnär får bestämma. Detta är en del av ett stort intarsiakonstverk i HSB-huset på Fleminggatan i Stockholm och konstnären heter Ewald Dahlskog.

Samme Dahlskog har gjort skickliga arbeten bl a på Chinateatern och Konserthuset. Jag läser på nätet att hans största arbete var 147 kvm intarsia i åtskilliga utvalda träslag, på Amerikalinjens nybygge av Stockholm, ett skepp som dels eldhärjades före sin jungfrutur och dels användes som transportfartyg under kriget innan det sänktes ...Själv var jag inbjuden till HSB-huset för att få åka paternosterhiss! Det finns bara två fungerande hissar i landet, den andra är på Universitetssjukhuset i Umeå.Väninnorna klev på sina hissmoduler på fjärde våningen och åkte ner till entréplan, men jag ville åka mera - det var ju därför jag kommit! Jag åkte upp, fick uppleva hur hisskorgen gick i sidled uppe på vinden för att sedan åka ner, passerade väninnorna och fortsatte ner i källaren. Där var det riktigt mörkt när hissen bytte sida, det gungade och skramlade men allt fungerade!

Hade kunnat åka flera varv, men fick behärska mig och försöka vara lite vuxlig.

Så här fungerar hissen (källa wikipedia):


Jag promenerade efter hisstur och lunch vidare till Gamla Stan där S:t Göran hedrade Rosa bandet.
Hans väna jungfru såg dock ut att ha tröttnat på att han skulle slåss färdigt med draken!På vägen till "min" butik köpte jag fikabröd på Grillska huset, Stadsmissionens brödbod på Stortorget. Till butiken kom jag samtidigt som en marknadsförare, vilket gav M, som jobbade i butiken, möjlighet att prata med honom och jag kunde ta hand om eventuella kunder.

Och vilken tur det var!
In kom en dam i underbar blå slängkappa med stor huva, rena drömkappan i mina ögon, och det är klart - vi klickade direkt! Jag tror att hon var väldigt nöjd när hon lämnade butiken och jag lyckats hjälpa henne både med det hon eftersökte och en snygg blå ring, men dessutom köpte hon på stående fot det halsband jag hade på mig. Som tur var hade jag just tagit med nya silverkedjor, så hon slapp ta min begagnade.

Och ja, så köpte hon ju ett till av mina smycken när hon ändå var i farten.

Och nästa dag lade jag ut ett foto på ett liknande för att visa på Facebook, och bums såldes det också. Så kan det gå!När jag så skulle gå till den butik där jag tillfälligt sålt alster under sommaren, lyckades jag passera slottet exakt när portugisiska presidentparet kom! Kameran var redan framme, det går ju inte att promenera i Gamla Stan med kameran nere i väskan.Det var bara att njuta!Och där kom även vagnarna, en för männen och en för kvinnorna.

Lite fånigt glad fortsatte jag min lyckodag med att fynda halvaprisetvaror och reavaror som jag sedan tidigare spanat in. Dessutom fick jag tag i lite glastillbehör som jag önskat men inte visste att de fanns så lättillgängliga!På grund av statsbesöket gick för ovanlighetens skull blåbussarna på Centralbron, just därför gör jag bilden svartvit.Så småningom landade jag hos dottern, hon behövde piggas upp inför kvällens event, så det var tur att jag köpt kardemummabullar och toscakakor (de senare rekommenderas varmt om ni passerar Grillska huset!).
Hon hade fyndat fina ljuslyktor och fått små paprikor på sina frösådda plantor, så hon var minsann lite lycklig hon också!Uppiggade gick vi till Bonniers konsthall för DNs Rosa bandet-seminarie, där bjöds på rosa dammsugare. Goda.I väntan på mor och dotter Billgren som designat årets rosa band fick vi massor av fakta om bröstcancer, annan cancer, forskning och den aktuella kampanjen. Bäst är i mina ögon att den avslutande tvgalan (i år i kanal 7, men även på tv4play) inte kommer att fokusera på just bröstcancer utan samla pengar till all sorts cancerbekämpning. Jag har i alla år envisats med att även bära det BLÅ bandet!Så kom de då, Elsa och Helene Billgren. Berättade om sitt arbete med bandet, sitt förhållande till varandra och allmänt spåneri. Befriande var att Elsa var så kvicktänkt och rolig, inte alls så påfrestande överdriven som både dottern och jag upplever henne på t ex Äntligen hemma.Med dagens inköp och min goodiebag i händerna gick jag hem i kvällen.
Och idag har jag lämpligt nog varit på mammografi!

5 kommentarer:

Susie på Stjärnarve... sa...

Snacka om fullspäckat schema! Allt lät jättekul och/eller spännande - förutom Elsa B. som verkligen inte tillhör mina favoriter!

Freja sa...

Åhh, vilken innehållsrik och trevlig dag! Och jag hade definitivt gjort som du med hissen, det gäller ju att passa på när en har chansen!

Susjos sa...

Oj vilken dag!! Å gissa om jag tänkte på dej idag när jag öppnade mitt paket med det fantastiskt blåa fatet!!!!!

Janicke sa...

Vilken dag!
Supergillar nattbilden med trafiken men kan inte klura ut var den är tagen?
Tycker det är så fint med de gamla traditionerna så att vi har chans att möta de hästdragna fina vagnarna.
Den överlövade prinsessan fångade även Slottis på bild häromdan!
God EFIT önskar jag dig i dag och ser fram emot resultatet.

BP sa...

WOW vilken dag! Å vad fastnade hos mig då ksnake du undrar...

1. Paternosterhissen som jag åkt i och fotat för en av "mina tidningar".

2. Kanelbullarna på Kanelbullens dag. Men jag skippade dem.

3. De gräsliga röda dammsugarna (ja inte din bild såklart). Yuck i dubbel bemärkelse. Är sååååå trött på all "reklam" som görs för bröst- och prostatacancer. De andra cancerarterna ignoreras totalt. Min bästa vän gick bort i lungcancer (nej, han rökte inte) vid 45-års ålder ifjol. Ingen samlar in pengar där inte. Å så pratar jag inte om vännen R som fick bukhinnecancer, han var 41 år...

4. Den sista bilden med kranerna. Jo tack. Love them!