21 juni 2015

Ombyte förnöjer

På vägen norrut från Cannes i fredags stannade vi till i Orange för att se den magnifika romerska teatern. Den har fortfarande scenväggen kvar, om än inte intakt så ger den i alla fall en känsla för hur stor arenan var. Nu förbereddes för kvällens direktsända konsert, som vi också kunde se på teven. Det var extra mäktigt att se hur bakväggen utnyttjades för olika projektioner. Så kul att vi varit där samma dag!Sedan hann vi bara köra igenom Gorge de l'Ardeche, en klyfta som legat på min önskelista i flera år. Nu blev det en snabbtitt som gav mersmak!För vi skulle hinna till en av nougattillverkarnas fabriker i Montélimar också! En rolig och pedagogisk utställning, men ingen tillverkning så sent på dagen. Svindyrt var det dessutom i affären, men jag hittade lite till halva priset framme vid disken.Så sov vi på ett SPA-hotell på landet innan vi åkte till Valrhonas fabrik och fabriksshop i Tain l'Hermitage. Ojojoj. Men det skrev jag om i förra inlägget, i trissen.Vidare till grannbyn där en eldsjäl börjat renovera en trädgård, en smal men hög och kuperad tomt som en gång i tiden nyttjats av nunnor. Nu fick man gå in i huset och uppför en trappa för att kunna ta sig in i trädgården. Vi hade en trevlig vandring i trädgårdens alla vrår och dessutom väldigt roligt med det enbart fransktalande värdfolket. Nu vet de att det faktiskt går att odla lavendel så långt norrut som i Stockholm!


Och så lördagens höjdpunkt, Palace l'Ideal av Facteur Cheval, en annan sann eldsjäl. Han var en brevbärare som samlade stenar på sina dagliga vandringar och med dessa byggde ett helt fantastiskt surrealistiskt konstverk/slott. Det tog honom över 30 år och han blev aldrig "godkänd" av det fina folket eftersom han var en obildad man. Men så småningom sågs han som en tidig naiv surrealist och bland annat Picasso besökte platsen flera gånger per år. Jag kommer att lägga in bilder från kameran vid senare tillfälle, under resan lägger jag enbart in mobilbilder i bloggen även om jag ibland lånar sonens dator för att skriva texterna.Ganska sent på lördagskvällen kom vi fram till det lilla hus vi nu bor i, i Bourgogne. Vi gick ut i den medeltida byn efter midddagen för att uppleva all livemusik som spelades på gator och torg. Det var ett hyfsat folkliv, om man så säger.

Och idag söndag har vi fyndat runt på en gigantisk prylloppis. Oj, så mycket här fanns! Fyra stora rum i ladan och på vinden och på gården och i ett hus bredvid.Lite lyckades vi pruta, men den där rostiga järnsängen under den vit-rosa hyllan kunde jag inte förmå maken att ta på biltaket ... (han får det jobbigt nog att packa det andra jag köpte, och det finns fler loppisar att besöka!)
Tillbaka till vårt hus åkte vi via badplatsen, trodde vi. Det visade sig att dammen som badplatsen ligger vid var torrlagd för renovering och vi fick en hissnande insikt i hur djupt vattnet egentligen brukar vara. Uppe på kanten till höger syns några båtar som hamnat där de hamnat när vattnet försvann.

Nu har vi haft en trevlig pratstund med våra engelska grannar och ätit middag. Får se vad vi ska hitta på imorgon ...

Helgbilden

8 kommentarer:

Violen sa...

Vilka upplevelser ni har under er resa i Frankrike! Många härliga bilder! Inte utan att det lockar och drar att göra något liknande men nu går det inte!
Ha det fortsatt jättebra!

Lotta sa...

Vilken lycka att bila runt där! Tack för att du delar med dig av upplevelserna! Ha det fortsatt trevligt! /Lotta

anemonen sa...

Tack för att jag fick följa med på denna fina resan. Här finns allt som tänkas kan och som du påpekade ombyte förnöjer. Så sant som det är sagt. Jättefina platser och nu kan jag inte annat än önska att jag hade varit där in loco.Tack och ha en trevlig vecka.

BP sa...

Vilket inlägg! Riktigt intressant och rolig läsning med fina bilder. Jo, jag tackar:-)

KajsaLisa sa...

Vilka härliga miljöer du upplevt. Fina bilder

Hanna sa...

Wow, vilka maffiga bilder och upplevelser, önskar att jag vore med på ett hörn, speciellt på loppisen, där skulle jag trivas extra bra :-)

Janicke sa...

Så många spännande ställen ni nosar er fram till! Den där smala och höga trädgården skulle jag vilja gå i.

Nette Cecilia sa...

så fina upplevelser du haft tack för att du delar med dig ,kram Nette