21 april 2016

The Real Danish Girl


Läckra handfaten inne på Jamie's Italian

När jag fyllde år fick jag i present att gå på restaurang och bio med mina väninnor. Igår mumsade vi på Jamie's Italian innan vi såg filmen The Danish Girl.


Ja, ursäkta men toan blev bättre på bild än min mat

Filmen handlar om det danska konstnärsparet Gerda och Einar Wegener och Alicia Vikander som spelade Gerda fick en Oscar för bästa kvinnliga biroll. I mina ögon borde det ansetts som en huvudroll!

Filmen är sevärd med vackra miljöer och kläder, men har fått tyngdpunkten flyttad från det frigjorda parets lek med könsroller till någon slags amerikanisering av hur Gerdas äktenskap går i kras när Einar släpper fram kvinnan inom sig. Så var det inte.
Gerda och Einar gifte sig 1904 och flyttade till Paris 1912.

Einar började klä sig och uppföra sig som kvinnan Lili och poserade ofta för Gerdas målningar. De levde båda (eller alla tre) ut sin sexualitet när de bodde i Frankrike och det var först när Einar träffade en läkare (1930) som kunde utföra könskorrigerande operationer som äktenskapet annullerades och Einar blev Lili även juridiskt. De många frisläppta åren tillsammans som kvinnor visades inte i filmen och jag tycker att det är så synd för då kunde Gerdas styrka som gränsöverskridande både inom konsten och i verkliga livet fått komma fram istället för att hon nu skulle porträtteras i tårdrypande scener.

När jag var i Köpenhamn i julas var jag till Arken för att se utställningen om Björn Wiinblad, men där fanns också en stor utställning med över 170 av Gerdas tavlor! Utställningen pågår till maj, så åk dit och se den och skaffa er en egen uppfattning om denna spännande konstnär som målade starka kvinnor, satir-, reklam- och modeteckningar samt erotiska illustrationer! Dessutom designade hon glasmosaik till butiker och rika hem i Paris.

Fyra (klickbara) foton tog jag av Gerdas tavlor, hade jag varit där efter att ha sett filmen så skulle jag tagit många, många fler!Karnevallet ca 1925
Förlaga till en akvarell till tidskriften Fantasio. Akvarellen publicerades tillsammans med ett rim om Livets karneval.Pige og moppe i automobil ca 1927
Förlaga till framsidan på Vore Damer, målad i akvarell, tusch och gouache. En Art deco-målning med den tidstypiska och självständiga "pojkflickan", kortklippt och välmejkad, som hellre tar hunden än mannen med i bilen.I sommervarmen (Lili), 1924. Olja på canvas.
Vid de sällsynta tillfällen då Gerda målade av Lili naken placerades hon alltid med ryggen mot åskådaren så att det manliga inte syntes, utan enbart de mjuka feminina formerna.Ved Loires bredder, Paris, 1926. Olja på canvas.
I konstnärskolonin i Beaugency tillbringade Gerda och Lili många somrar. Här ligger Gerda på en filt i förgrunden tillsammans med hunden Hvappe och i bakgrunden sitter Lili med ett äpple i handen. Detta är innan Lili opererades.

Och om ni ser filmen utan att ha varit i Danmark kan jag avslöja att scenerna från "Vejle" är tagna i en helt annan del av världen. Sådana snöklädda berg och branter finns inte vid Vejlefjorden!

13 kommentarer:

Anneli - A'la Foto sa...

Spännande historia och vilken rolig födelsedagspresent! Toan var ju superfin! :)

Violen sa...

En födelsedagspresent helt i min smak! Upplevelser är bra mycket bättre än prylar!Läckra konstverk, gillas skarpt!

anemonen sa...

Wow tjusiga och filmen manade till eftertanke. Älskar dessa tavlor.
Tack för receptet för det blir mitt favvorecept nu till högtider. Inga nötter ingen mandel och vad jag förstår bara mjölksocker eller socker i mjölkburken för karamelliserad innebär väl socker. Men det gör inget för den ser förödande god ut. Tack jag följer nu den bloggen för där var många godsaker.

lavendia sa...

Man fick veta något nytt, som så många ggr förut. Går väldigt sällan på bio. Kanske synd. / Britt

Lotta sa...

Den filmen måste ses! Du frågade var folket var i Keukenhof, det var massor av besökare där men parken är ju gigantisk och sväljer massor av människor så det är inga problem att fota utan människor och man hittar hela tiden "egna platser" att njuta på, vi var där hela dagen och det var så himla vackert och mysigt. Ha det gott! /Lotta

Vonkis sa...

Tror inte du ska använda Lilis dödsnamn.

Har läst otroligt mycket kritik mot filmen från transcommunityn, både kring rollbesättning och hur de ändrat i historien.

cissi sa...

Tyvärr har jag aldrig hört talas om henne eller filmen, men hennes tavlor tycker jag riktigt mycket om!

Veronica sa...

Såklart man har blivit nyfiken på att se filmen! Men jag hänger bara i min trädgård och går aaaldrig på Bio!
Får vänta tills den läggs ut för streaming :)

Jag kommer att vara på mässan på lördag!

ha det gott!

//Veronica

Mias Mix sa...

Vilken bra present från dina vänner! Jag har sett filmen. Bra men lite konstig. Men det var nog för att jag inte riktigt visste vad jag skulle se, hade inte hört något om den innan jag såg den :) Har du hört om nya lagen de pratade om förra veckan? Att man inte längre får lägga ut bilder på konst/skulpturer etc från andra konstnärer utan att fråga konstnären om lov och erbjuda den betalt.
Ja jag har hört att nyckelpigor kan bitas men har aldrig råkat ut för det. Kröp runt som bara den, var helt blöt på knäna sen men det var det värt. Kul att börja använda det nya objektivet.

BP sa...

Nu är jag ju mera intresserat av hur det var hos Jamie's Italian, som jag inte hört så mycket positivt om, men det kommer du kanske berätta om i ett senare inlägg;-)

Å presenten var ju kanooooon!

Unknown sa...

De bilderna gillade jag. Ska kolla in Gerdas konst mer. Tack för det intressanta inlägget.
/Kiki

Marit Johansson sa...

Har hört talas om filmen och att den ska vara bra. Jätteintressant att läsa ditt inlägg. Ska se den filmen!

Eva Trillian sa...

Tack för all din information kring personerna i filmen. Har tänkt att filmen kan vara sevärd - och nu, med extra info, är den nog mer så!