07 april 2016

Vårkänslor i keramiksalen


Jag vet ju att Torsdagstema egentligen ska vara den färska bild (singularis) som jag är mest nöjd med just nu, men jag har ständigt valt att visa något jag gillar även om bilderna (pluralis) inte är så fantastiska.

Paragrafryttaren kan se bilden ovan som äkta Torsdagstema, inte för att jag är så himlans nöjd med just bilden utan för att det är så vackert med all scilla i Observatorielunden.Idag fick jag äntligen komma tillbaka till keramiken, efter nästan två månaders uppehåll. Då gick jag på lördagar, men nu är det torsdagar som gäller. Risken finns alltså att det blir keramik i varje Torsdagstema.

Jag hade hur mycket som helst att glasera, så nästan hela passet gick åt till glasering! Ett trettiotal små blommor fick vit glasyr och turkost glas - jag lämnade faktiskt min comfort zone och lade rött glas i tre av dem! I höstas hade jag sett några läckra alster som andra kursdeltagare gjort där de använt en röd glasyr och jag hade planerat att göra detsamma nu under våren, men se då fanns inte den röda glasyren kvar ...Mina blompinnar som ska stickas i jorden vid frösådderna är sneda och skeva men fick vit glasyr, blå blommor och ljusgröna blad.Min stora skål (jag missade den när jag letade efter den, för jag hade glömt hur stor den var!) är glaserad vit på insidan, blå på utsidan och med vinröda blad och blå blommor. Risken finns att det är flera partier som inte har någon glasyr alls, det är så svårt att se om leran är glaserad eller ej med vissa glasyrer.Fem fjärilar och tre kakelplattor fick blå glasyr. Jag ser fram emot att få sätta ut mina fjärilar i trädgården!Sedan kunde jag äntligen ta fram sådant som stått och torkat i väntan på skröjbränning. Tyvärr knäckte jag ett löv på ampeln, men jag behandlade det med ättika-slickerslösning och hoppas på det bästa. Annars kanske det går att glasera fast bladspetsen om inte den trillar av och försvinner.

Fyra delar till Knyttetstolpar putsades lätt innan de ställdes på skröjbränningsvagnen. Jag hade hoppats hinna göra flera, men det får bli nästa gång.Nu har man nämligen bestämt att alla kursdeltagare ska få en uppgift att lösa under kursen. Denna gång bestämdes att det skulle handla om dekor - något som jag ju alltid gör! För att jag skulle göra något jag inte gjort förr valde jag att använda en blomform i gips som jag försiktigt tryckte ut leran emot. Sedan hann jag inte täcka resten av denna tänkta ampel med blad, för bladformen gick sönder och tiden tog slut.

Jag plastade in åbäket och hoppas att det är fuktigt nog att fortsätta på nästa vecka. Då får jag trolla för att få ordning på nedersta biten, men det kan ju också bli halvtokigt roligt! Insidan är jätteful, för leran var inte lädertorr och gick inte att handskas med, jag kan bara hoppas att det går att åtgärda nästa gång. Å andra sidan är jag inte så petig - den textilslöjdsfröken som skulle ha åsikter om baksidan på mina broderier skulle minsann få det hett om öronen.

Fort och fult - det är mitt motto!

12 kommentarer:

Paula i pörtet sa...

Så roligt när man har en hobby man går in för med hull och hår, och snyggt blir det!

Mias Mix sa...

Du gör så mycket fint hela tiden! Modigt att våga välja rött :) Och scillan är underbar nu, har hela gräsmattan och rabatten full. Länge sen jag var här nu så får läsa ikapp nu.

anemonen sa...

Käre tid så mycket vackert du har gjort. Jag önskar att jag hade varit så kreativ. Jodå jag har provat på keramik men jag vill inte ens nämna det egentligen. Beundrar dina konstverk.

BP sa...

Japp, jag missade att blått i Observatorielunden idag, trots att jag var kanske 50 meter därifrån. Så jag tackar för uppdateringen:-)

Unknown sa...

Ska också ta mig en promenad till Observatorielunden för att kolla in scillan.
Spännande om man får se det brännt då till nästa torsdag?
Mest nyfiken är jag på blommorna med glasbiten i mitten.
/kiki

Marit Johansson sa...

Tack för tipset, självklart ska man ju lägga upp en jämförelsebild när man skriver om redigering, tycker själv att det är jätteintressant att se före och efter. Har lagt upp det nu!
Det är ljuvligt att se hur långt våren kommit hos dig!

Llh sa...

De där blå vårmattorna, jag bara älskar dem. Så överdådigt generösa.
Och så jag gillar ditt motto, en tiopoängare minst :)

Violen sa...

Ser gärna din keramik varje torsdag framöver! Men hur ska du kunna leva upp till ditt motto fort och fult när du gör så vackra föremål!

Eva Trillian sa...

Du lever ju inte upp till ditt motto till fullo. Fort, måhända. Men fult? Nej, du - där lyckas du inte :)

Monica o Jacob sa...

Fin keramik kan det inte bli för mycket av:-)
Ha en skön helg

lavendia sa...

Jag är också litet för snabb, när något ska göras. Slarvig kanske man kan uttrycka det, om man är negativ.
Allt du gör passar mitt sinne jättebra. Att göra sådana blompinnar skulle faktiskt vara litet överkomligt. De är väldigt söta. Hur ska du ha fjärilarna i trädgården? / Britt

Annette sa...

Fort och fint tycker jag! Vilken kreativitet och vilken energi du har!