Sidor

18 december 2016

Fjärde adventshelgen


Här har det bakats dubbel sats av både struvor och fröknäcke.Det har fotograferats rimfrost på grönkål.Och pratats med lille Kurre.På lördagen blev det en tur i det vackra (?) vintervädret. Vi åker hemifrån kl 10.10. Tjugo minuter senare lämnas två beställda burkar fikonchutney i Rotebro.

(För tio år sedan stod jag på julmarknad på Bogesunds slott och sålde förutom mina glasalster bl a min fikonchutney. Två år senare ringer en dam och undrar om det var jag som sålde chutneyn, sedan kom hon körande till julmarknaden i mitt lilla centrum bara för att köpa av den. I lördags - åtta år senare! - mejlade hon och frågade om hon tagit fel eller om det var jag som ... Så jag kokade en ny sats, eftersom jag ingen hade, och lovade att leverera den på väg till Uppsala.)

Kl 11.20 träff i Uppsala med väninnan från Dalarna som överlämnar en drös auktionsfynd hon tagit hand om åt mig. Tjugo minuter senare träff med en annan väninna vid entrén till IKEA för överlämnande av keramik jag gjort till henne. Så vänder vi hemåt och passar på att äta lunch på Burger King i Rosersberg. Ringer och väcker Lillhunken.Googlar knivslip till Mellangrabben, det enda som finns på hans önskelista. Bäst i test finns på Cervera som finns i Sollentuna som strax ska passeras. In och köp. Så hem för att ta Lillhunken till Vällingby. Vi köper alla hans julklappar och hämtar ut två julgranar (man får en gratis när man handlar för 500:- i butik, så maken fick gå i en kassa när Lillhunken och jag gick i en annan för att få två olika kvitton). Vi är hemma igen på en timme!Jag bar granen till bilen och detta är tacken!När maken kör in ena granen till dottern på väg till helgbesöket hos hans lilla mamma, helsteker jag en anka och konstaterar att spisen har fått totalknäpp. Den stänger av sig och krånglar för fullt. Lagom till jul ... !?!?Kikar på mina auktionsfynd, den här lyktan kräver lite omsorg och nya lödningar för att bli fin igen, sedan ska den få hänga i taket i mitt arbetsrum.

Och så blir det förstås Så mycket bättre på teve.Idag har vi varit i Tyresö hos brorson med flickvän som dragit ihop till litet för-julfirande.Brorsonen går i sin fars fotspår och gör rejäla burkar med sill. Han går också i sin fars fotspår när det gäller proportionerna på maten. Nu var det knytis (därav mitt bakande av struvor och fröknäcke) och maten hade räckt till mer än dubbelt så många!

17 personer var vi och alla hade julklappar med sig, som delades ut slumpmässigt bland de närvarande. Jag fick choklad, så jag är glad.

Och mätt.

7 kommentarer:

Helen sa...

Åh, vad gott med struvor! Det var väldigt spännande att se hur de görs när de visade det på Hela Sverige bakar. Kanske får prova någon gång.
Din helg ser ut att ha varit riktigt kul och produktiv. Den där lyktan ser spännande ut! Det är förståss inte bra om spisen börjar krångla lagom till jul.
Ha en bra vecka!

Nette Cecilia sa...

Synd med spiskrångel så där framför julen ja vi kan nog säga att vi är framför julen nu men snart är det jul igen nästa år också tiden går ju så fort och varje år tänker man att man ska börja i tid och ändå är det så mycket man borde gjort ,kramen ,Nette

Eva Trillian sa...

Struvor! Gott - men jag har aldrig gjort egna för det verkar svårt?
För-jul med stora sillburkar låter som en bra idé :)
Hoppas verkligen spisen slutar krångla!
Önskar dig sköna dagar till jul :) Med 17 järn i elden, som vanligt :)
Stor för-jul-kram!

Violen sa...

Du har många järn i elden som vanligt och får det hela att flyta på! Ser på dina bilder och konstaterar att jag ännu inte har gjort någonting inför julen.Så gott det ser ut med struvor! Ska visst vara svåra att göra men är i gengäld lätta att äta! Hoppas spisen inte lägger av inför julhelgen!
Jag har varit däckad i en virusinfektion sedan Kubaresan men hoppas få till någon form av julstämning och julmat! Annars blir det trist hemma hos oss.
Önskar dig en riktigt GOD OCH Mysig jul!

Vilt og vakkert sa...

Hei, takk for premien, kjære du. Hyggelig overraskelse... og det er slik jeg også ser ut etter å ha jobba med julegranen. Det går fort bort igjen, litt hudallergi, bare klør en stund...
Ha fine førjulsdager ;:OD)

BP sa...

När vilar du - egentligen?! Aldrig antar jag! Hur orkar du - hur mycket som helst ser jag.

Struvor har jag sett men aldrig ätit. Fröknäcke fick jag några "skivor" av av bloggkompisen Mia. De smakade himmelskt, men skulle aldrig orka göra dom själv.

Julgranen kollar vi in på innergården och sill ska det köpas på onsdag eller torsdag på Hav på Hötorgshallen. Å inte bara sill heller... - ja, så lata är vi då;-)

Å chutney har jag faktiskt aldrig ätit - än mindre gjort den själv. Men vilken "trogen" kund. Å vilken service från din sida:-)

Kurre är min favo. Han trivs hos dig Vi har några ekorrar här också, men jag är inte en lika duktig fotograf som du...

Åke sa...

Struvor ja :) Minnen från min bardom när mor bakade dem :) Vad kul du måste ha ;)