27 december 2016

Ja se, det var allt en julhelg, det!


Redan på onsdagen före jul fick Äldste sonen och Lillhunken klä granen, för jag ville känna julstämning! Förr skulle granen alltid kläs när barnen somnat på kvällen före julafton men nu är ju barnen vakna längre än vi!Vi tog fram de cellofanfyllda glaskulor maken och jag köpte innan vi fick barn. De har av förståeliga skäl inte använts på 26 år så maken tyckte att det var dags. De senaste åren har vi bara haft röda kulor, så de här hade sönerna inte sett.På torsdagen kom Mellangrabben och vi tillverkade julgodis. Äldste sonen fyllde praliner, vi kokade knäck, gjorde Rocky Road och mina Ferrero Rocher. Spisen fungerade tackolov när vi behövde den.Mellangrabben ville göra Ernsts marshmallows. I år hade vi bättre tålamod och de blev riktigt bra! Noterade våra erfarenheter så att vi lättare minns dem till kommande jular.På fredagen röjde maken i köket för att kunna byta spis. Vi hade köpt ny häll och ugn i samband med att vi åt julbord på IKEA i tisdags och nu ville han få det gjort.Det var bara det att vi hade haft en spis förut, så nu behövde maken tillverka skåp och fixa bänkskiva. För att få ihop allt behövde även skåp och skiva bredvid spisen tas bort.. Kaos uppstod och maken var urtrött när han blev klar framåt kvällskvisten.

Röjet och griljeringen av skinkan fick vänta till julaftons morgon.Trots att jag vaknade kl 06 på julafton och började röja var jag inte påklädd när dottern och hennes älskling ringde på dörren redan vid 10. Både jag och maken gick runt i pyjamas eftersom vi nog väntat dem först en timme senare. Men efter att både toaletter och vi fräschats upp och Mellangrabben också kommit, drack vi av mina hembryggda glögg och öppnade deras paket. En efter en reagerade vi på att glöggen nog var betydligt starkare än vi trott och på i stort sett fastande mage tog den rejält. Jag ska servera den i mindre koppar i fortsättningen ...

Mina föräldrar kom framåt 13 och bordet dukades med mat så det räckte och blev över.Min favorit var den brysselkål-småcitrus-granatäppelsallad jag gjort och dressat med avokadoolja!Pappa/morfars grisfötter var det nog bara han som åt av.Svärsonens veggieskinka var inget för mig, men andra tyckte om den och det är ju precis så det ska vara!Efter Kalle Anka drog dottern och hennes älskling vidare till hans familj och vi påbörjade julklappsutdelningen och åt av alla pralinerna. Dagens höjdare var en mycket säregen piedestal som jag köpt på auktion (som hämtades i Uppsala häromdagen). Den hade sonen gillat men inte insett att jag vunnit, så han blev mycket glad. Pappa/morfar blev ännu gladare för han tyckte att den var bland det fulaste han sett! Han skrattade så han grät och då fick han ont i sitt operationssår (han opererades på måndagens före jul) vilket fick honom att skratta ännu mer!

Ja se, det var allt en julafton det.På juldagen skulle vi egentligen haft svärmor och svåger här, men jag kom på tanken att vi istället skulle åka till svärmors syster som bor på ett äldreboende nära Gysinge. På julafton hade hon varit hos deras andra systers familj som bor ganska nära, men på juldagen skulle hon vara ensam. Sönerna hade inget emot att få en föräldrafri dag (Lillhunken sov visst till 14), så jag och maken hämtade upp svärmor och svåger inne i stan. Visst är svärmors utsikt otrolig?Nu var vädret betydligt bättre än när vi åkte över Uppsalaslätten förra helgen!Vi hade med oss blandade julbordsrester och makens moster var så lycklig över att vi kom! Vi dukade upp i hennes lägenhet och fick en trevlig stund. Systrarna ses ju inte så ofta längre.På väg hem passerade vi huset där de växt upp och garaget där makens morfar hade verkstad och mack. Tänk, han var född på julafton 1900!På Annandagen var vi på traditionell hockey på Globen. Jag föredrar när Djurgården spelar på Hovet för där blir det bättre stämning, men det är klart att Globen rymmer mer publik.Nu är det tredjedagen och svågern kommer snart på lunch. Saffranspannkakan är färdiggräddad och laxen ska tas omhand. Hoppas ni som hinner läsa bloggar har det riktigt bra!
Helgbilder

13 kommentarer:

Annette sa...

Vilket härligt och humoristiskt inlägg! Det är så mycket värt att ha en familj där man är ärliga, öppna och har glimten i ögat. Jag tänker på piedestalen, som sonen blev glad över men som din pappa tyckte var så ful att han skrattade så han grät :)

Grisfötter hade inte vi på julbordet, men jag har fantastiska barndomsminnen av att jag sitter och gnager på en fot. Jättegott! Många tycker att det är litet äckligt att äta fötter, tunga m.m., själv tycker jag att det är toppen att man inte tar livet av djuren bara för skinkan och kotletterna, utan tar hand om det mesta. Men det jag blev mest sugen på att laga var ändå brysselkålssalladen. Det ser så gott ut, och kombinationen litet beskt från brysselkålen och surt från granatäppelkärnorna låter helt i min smak!

Så omtänksamt av er att ta med julmat och besöka svärmors syster ♥ Härlig nostalgitripp dessutom till barndomshuset. Men vilken isgata!

Här åker julen ut i dag, i alla fall gardiner, dukar och de få tomtar vi har. Efter två månaders fokus på julafton är jag proppmätt på julen, nu vill jag dra igång med andra projekt :)

Ha en fin dag, och god fortsättning!

Åke sa...

100 knyck som vanligt :) Rolig läsning :) Nästan vågat att byta ut spisen dagen före... Men han viste nog vad han gjorde :)

Stare Ström sa...

Så värst lugn och stillsam helg tycks du inte haft! :-)

BP sa...

Har ett stort leende på läpparna när jag läser ditt inlägg. Snacka om att blogga med glimten i ögat:-)))) Det enda jag saknar är en bild på den fulsnygga piedestalen, men den kommer kanske senare;-)
God Fortsättning!

Nette Cecilia sa...

Åh så mycket mat ,vi äter bara lutfisk och skinka risgrynsgröt och plommonsoppa då är det jul här .kramen Nette

aliciasivert.se sa...

Men åh vilken teaser - piedestalen behöver jag se bild på!

Cari sa...

Vilken härlig jul.
Hoppas att receptet på brysselkålen finns hos Dubbelhakorna.
Otroligt eleganta praliner ni gör. Gjorde ni "skalen" först och fyllde sen? Grymt imponerad.

Eva Trillian sa...

Ler gott när jag läser om morfars reaktion :)
Sällar mig till skaran: var är bilden på piedestalen? :)

Anonym sa...

Vilken jul! Kul och kaos, precis som det ska vara!
Ett verkligt roligt inlägg!
Gott nytt år!

Anni sa...

Cari; Vi köper skalen på Chokladfestivalen. Man lär sig att ta genvägar när man kladdat med att försöka göra egna skal.
Salladen finns inte på Dubbelhakorna, inte än i alla fall. Måste kolla hur svår avokadooljan är att finna. Eller vad den kan bytas mot.

Unknown sa...

Härlig mat och massa gott. Ni verkar haft det väldans bra.
/Kiki

betty-NZ sa...

It sounds like a delightful holiday for you all, as family is very important :) I'm sure the kids loved making candy with you, no matter how old they are!

Mias Mix sa...

Låter som en härlig och familjär jul! Vågat att köpa ny spis precis när julmaten och godiset ska fixas 😊. Själv äter jag nästan ingen traditionell julmat. Men vi har kaviarfrestelse, ostpastejerna och crêpes på julbordet. Choklad är ett måste på julen!
Vad fint av er att åka till makens moster och att systrarna fick träffas!
Tack för alla kramar! De behövs... Nu hoppas jag på ett bättre 2017. Jag önskar dig ett riktigt Gott nytt år! Kram