Sidor

28 mars 2018

Kämpa Våren! Kämpa Våren!


Kalla nätter och soliga dagar, jag kastas mellan vinter och vår. Krokusen orkar nästan slå ut när solen värmer.Vintergäcken såg jag redan i januari, men jag tror bestämt att det är vintern som gäckar våren med alla återkommande snöfall som varit sedan dess.Blåsippsknopparna blev visst suddiga, men de finns där!De enkla snödropparna ochde dubbla kämpar sig genom fjolårsskräpet. Jag flyttar försiktigt undan de vissna irisbladen för att släppa fram sötnosarna.Plötsligt ser jag att tulpanerna jag planterade i mossan bland alla narcisser visar sig - de som skulle lura rådjuren genom att gömma sig bland narcisser gör tvärtom?!På Lidl hade man gett upp om alla småplantor, tiopack penséer kostade bara 10:-. Med lite vattning och omsorg ska de minsann bli fina igen! En rosa syrenplanta kunde jag inte heller motstå, får ställa den i växthuset och dra på skyddsvärmen så kanske den klarar nätterna.

Lusten att börja rensa bland perennerna är så stor!Visst har jag fläckar av snö kvar i trädgården, men den består av 5 millimeters isklumpar och känns riktigt rolig att ta i.Eftersom nätterna är kalla har jag också testat att frysa in tulpaner, det blev väl inte så lyckat utan tål att utvecklas.Men som fotoobjekt är de kul ochi skuggan blir det inte så varmt att de smälter. Än.

10 kommentarer:

Maribel sa...

Hej Anni!
Visst är våren här, krokusen tittar fram hos mig med, snödroppar för första gången, men några blåsippor kan jag inte se, de ligger nerbäddade i den kvarvarande snön, under träden. Men vad fort det förändras, nätterna är kalla, men dagarna är helt underbara. Har planterat de första penséerna på altanen, lite tidigare än vanligt. Kanske skall jag göra ett besök på Lidl, en syrén skulle jag kunna tänka mig, och penséer får man inte för många av.
Ha en Glad Påsk!
Marika

Anita sa...

Oj Anni, jag kan knappt tro att vi båda bor i Stockholmsområdet. Jag har inte en enda vårblomma. Jag har över10 cm snö i hela trädgården. Eller rättare sagt, is. Det går inte att ta sig igenom den. Jag har försökt, rådjuren har försökt, solen har försökt men icke. Men nu ska jag inte klaga utan istället njuta av dina härliga bilder. För dom är verkligen härliga och såååå fulla med vår! Jag tror att Lidl-penséerna kommer att bli hur fina som helst. Med lite ny jord och omvårdnad kommer dom att blomma upp. Och jag tycker mig ana att dom är blå :) Och apropå blå, igår var jag vid mitt årliga blåsippsställe för att se om jag såg några knoppar. Inte en enda trots söderläge och inte en gnutta snö. Men när jag ser dina så tänds hoppet. Om en vecka kanske ...

Kram Anita

Anonym sa...

Ljuvligt! Tänk, blåsippsknoppar! :) Här gömmer de sig lååångt nere bland bladen (jag har kikat). Våren får sannerligen kämpa i år, segt som sjutton är det och det värsta tycker jag är att marken fortfarande är frusen. :(
Köpte perennrötter på Lidl för några veckor sedan (motstod lökarna under stor vånda). Martorn och höstflox kommer fint, men fackelliljorna... de har liksom fel bladform - det är lupiner! Liiite skillnad! Hmmpf! (Och ja, jag ska klaga.)
Hoppas penséer och syren klarar sig fint nu.
Glad påsk!
Kram Kristina

BP sa...

Du har onekligen hittat massvis med vårtecken, även om vissa är aningen undangömda. Ditt experiment med att frysa in tulpaner är riktigt cool. Du visar åtminstone upp fräscha och väl konserverade tulpaner tack vare isen, och inte som så många andra just nu vissna tulpaner. Det värsta jag vet faktiskt. Så "förfina" gärna dina kreationer!

Marit sa...

Heldige deg som har så lite snø! Så koselig å se blomster som dukker opp nå. Jeg blir helt oppgitt over all snøen som fortsatt er her.
God påske!

Susie på Stjärnarve... sa...

Vackra vårtecken du visar! Här har det börja visat sig lite vårlökar, men några blommor har jag inte sett. Alltså på vår tomt! Andra däremot har både vintegäck och snödroppar!! Orättvist!!! *fniss*
När jag läst det här inlägget tänkte jag läsa "tillbaka" lite men kom bara till förra inlägget om din oro över sonen. Jag förstår den verkligen, det känns som om ödet slår en i ansiktet och innan man vet hur det verkligen är så lever man i och på ett stort gungfly. I ditt - eller rättare sagt sonens - fall så slutade det hela ju väldigt bra och jag förstår att du nu kan andas ut och återgå till den vanliga trevliga vårplaneringen. Både inne och ute!
STOR KRAM och TREVLIG PÅSK/Susie

Laila sa...

Spanade efter blåsippor på nundpromenaden häromdagen - men icke! Här i Stockholms skärgård är våren alltid flera veckor senare än längre in åt landet så i år får vi väl vårblommorna till midsommar...
Gillar bilden med cykeln och pensélådan! Representerar ett annat sätt att leva än det som förhärskar nu för tiden.
Önskar dig en fin påskhelg!/Laila

Team TrädgårdsFägring sa...

Japp det var vi som var de "skyldiga" till den superhemliga TrädgårdsFägring :)

Tack för att du länkat ditt inlägg till Trädgårdsfägring :)
Fortsätt gärna!

Ha en fin påsk!

Kramar

Annette sa...

Så många olika vårblommor som börjat visa sig hos er! Här hos oss har några enstaka vintergäck slagit ut, men det är det enda. Däremot såg jag tofsvipor på väg från Uppsala förra veckan :)

Skrattar litet åt Beates kommentar om vissna tulpaner, den kommentaren har jag fått hos mig också, när jag fotat just vissna tulpaner ;) Men jag håller med, fräscha tulpaner är finast, och infrusna var riktigt fint, den idén kan det hända att jag lånar.

Ha en fortsatt fin påskhelg!

Eva Trillian sa...

Våren kämpar på :) Vackra bilder!
Här skiner nu solen för 4:e dagen i rad. Det är kallt - fortfarande på minussidan, men man ser att det rör sig i jorden mot solväggar och i lä. Hoppfullt!