26 april 2018

Keramiken har ett eget liv


Keramiken jag gjorde på sportlovet är nu färdiggräddad och det har efterlysts bilder. Här kommer de, på både sådant som blev lyckat och det som gick helt åt fanders. Plus en del mittemellan.

De snöstjärnor som klarat sig genom skröjbränningen klarade också glaseringen. Alla utom en, som jag tappade i golvet.Blommorna till trädgården fick för lite turkost glas i botten. Det är alltid så svårt att veta hur mycket som behövs, jag vill ju inte att det rinner över kanten och fastnar i ugnens bottenplatta.Tre plattor till armeringsmattorna i trädgården blev som de skulle. De nedre två "alstren" är bara ren test av engobe. På den vänstra har jag blåst i engoben med ett sugrör och testat att rista, på den högra har jag dragit ränder i olika nyanser av blå engobe och sedan pluttat dit några prickar. Helt oanvändbara grejer gjorda av min sista lera.Mina skålar med löv och blommor är jag inte helt nöjd med. Den gröna glasyren jag tog till bladen syns inte. De här måste jag pigga upp med lite annan färg.Ett gäng ljusmanschetter i olika pasteller blev bra. Mittdelarna har jag gjort knappar av.Boxrar, blompinnar och dalahästar blev också lyckade. Riktigt nöjd är jag med den vita glasyren på den bruna leran (som jag använt till dalahästarna), den blev snyggt prickig.Min garnkattsskål ska nog gå att använda. Detta är där bak, där garnet ska löpa genom spiralens mitt (istället för att nystanet ska fara runt på golvet och samla dammråttor).Och på framsidan ser man varför jag kallar den katt. Nosen har några hål där jag ska fästa morrhår.Men trots att jag var noga med att hålla svansen på plats vid skröjbränningen har den farit iväg under glasyrbränningen. Dock inte lika tokigt som ...... mitt sexfotade fat som nu är allt utom plant. Inte hjälpte det att det brändes "på rygg" i skröjen. Inte hjälpte det att jag gjorde sex fötter. Här friflyger allt ...

10 kommentarer:

Cari sa...

Så fantastiskt kreativ och energisk du är.
Kul att se.

BP sa...

Är egentligen ingen keramikmänniska. Det är kanske därför jag gillar alstren som du är minst nöjd med bäst. Lera är ju ett "levande" material, och då behöver inte allt vara perfekt. Tycker jag alltså. Det sneda fatet med de 6 "stövlarna" är hur rolig som helst.
Mest impad är jag över din garnkattsskål. Vilken toppen idé. Den blev verkligen lyckad och genomtänkt dessutom. Suveränt jobbat där!

Maribel sa...

Hej Anni!
Tycker du lyckats bra med din keramik. Snöstjärnorna är fina, och garnskålen är kul. Det skall synas att det är hantverk, behöver inte vara helt perfekt. Snyggt mönster i skålarna. Gick på keramikkurs för många år sedan, så roligt, och alltid lika spännande att se hur det blev efter glasyr och bränning.
Ha en fin helg!
Marika

Maggan sa...

Vilka underbart vackra ting du gör av lera,jag har gått kurs en gång så jag har en del alster jag minns hur roligt det var.Ha det gott/Margareta

Anne-Lie sa...

Älskar knapparna! Kan komma vilja ha till mitt barnbarn <3

Vonkis sa...

Att det ska vara så klurigt med lera. Har trott att det bara är att bränna och så blir det som det är tänkt men du lär mig nytt hela tiden. Gillar garnkatten.

Nette Cecilia sa...

Sååå fina saker du gör skulle vilja ha alla .
Våren är nog på g här men jag har haft så mycket jobb att jag inte uppdaterat min blogg kanske över helgen ,kramen Nette

Anita sa...

Hej Anni!
Alltså, jag är så imponerad. Nu har jag förstorat alla bilder och tittat på dom. Snöstjärnorna är så läckra liksom blommorna med sin turkosa botten. Men jag log lite när jag läste om dina "helt oanvändbara grejor". Jag tyckte dom var snygga jag :) Ljusmanschetterna blev verkligen lyckade och så smart att göra knappar av mittdelarna. Hundarna blev jag som hundägare förtjust i och när jag förstorade bilden såg jag de små prickarna på dalahästarna.
Och garnkattskålen, så himla kreativt! Och så måste jag säga att jag gillar det sexfotade fatet. Det ser ut som en varelse av något slag som är ute på en promenad.

Hoppas du får en härlig helg!
Kram Anita

Lena i Wales sa...

Wow, imponerande! Vad du kan.
Önskar dej en skön söndag!

Eva Trillian sa...

Gillar snöflingorna skarpt - och att du inte bara gjort någon obestämd sorts hud, utan helt klart boxer :) Som boxer-fantast är det verkligen plus i kanten! :)