08 april 2018

Våren följer ingen standardmall


SMHI har kartor som visar när den meteorologiska våren kommer till olika delar av landet. Normalt för Stockholm är den 16 mars, men i år har den inte kommit än. Jag har alltså fortfarande vinter även om det just idag varit 15 grader och trädgården inte har en enda gnutta snö kvar.Förra året tog jag fram utemöblerna 17 mars och sådde fröer betydligt tidigare än jag brukar, det var uppenbart att vårkänslorna vann över förnuftet. När vi så åkte till England på påsklovet stod alla sådder i växthuset och jag kom hem till snö, minusgrader och mer eller mindre döda plantor.Året dessförinnan klippte jag ligustern runt växthuset den 28 februari!

Dit har jag verkligen inte kommit i år, hade dock planer på att rensa perenner under helgen. På fredagen slog en förkylning plötsligt till och idag sitter jag med välfyllda bihålor framför massor av Monty Dons trädgårdsprogram på Youtube och bara längtar ut.Tassade i alla fall ut i tofflorna för att kika på blåsipporna som äntligen slagit ut. Mobilbilden blev inget vidare, så jag lägger in en bild från den 13 mars 2015. Trettonde mars ... FYRA veckor tidigare än i år!

Undrar just vilka överraskningar trädgården kommer med denna vår? Förra året såg blåregnet dött ut, det hade inte ens gröna blad förrän i mitten av juni. Jag har ingen aning om varför. Den ena smällspirean vid glasverandan dog helt och hållet. Den andra, på samma sida som blåregnet, överlevde.

Ett annat år drabbades min fantastiska pärlbuske av frystorka och såg död ut, den också. Tackolov repade den sig och i år har jag lagt skydd över den.

En del av de lökar jag planterade i höstas började växa redan då. Jag antar att det inte blir några blommor där.

Hela vintern har jag kämpat med mina hibiskusträd som mått dåligt. Nu börjar de skjuta nya skott, men den överdådiga blomning jag brukar ha så här års, den kan jag glömma.Istället tar jag in våren på kvist, njuter av forsythia och prydnadskörsbär som slår ut i rumsvärmen.
Nog finns det hopp!

10 kommentarer:

Maribel sa...

Hej Anni!
Vilken otroligt vacker blåvit pensé i vacker skål, Blåsippan blommar inte hos mig ännu, men blev så glad över att hitta några knoppar i en. Idag var det den varmaste dagen hittills i år, så skönt att vara ute i trädgården. Hoppas du kryar på dig, så du kan komma ut.
Ha det bra /Marika

BP sa...

Alltså du måste ha järnkoll på dina bildarkiv med alla foton som du visar från flera år tillbaka. Kan lugnt säga att så inte är fallet här. Men så har jag ju ingen trädgård och inga blommor heller, förutom mina kaktusar inomhus. Å de klarar sig ju lätt som en plätt... om jag inte glömmer vattna dom en gång i veckan alltså.

Ditt inlägg påminner mig om att våren visserligen kom tidigare ifjol, men hela sommaren var ju en katastrof. Det är därför hela hösten, vintern och den hittills obefintliga våren känns så otroligt gråa och långa.

Hoppas du kryar på dig snart... tills våren kommer alltså. Här var det förresten bara 12,9 grader som max idag. Så grattis till 15 plusgrader:-)

Nette Cecilia sa...

Vi har ju snötäckta gräsmattor ännu och flyttfåglarna kommer inga insekter ja vad ska dom äta . Det kommer nog att explodera hos dig så småningom så försök stå ut ! kramen Nette

Anita sa...

Tur att Monty Don finns när man drabbas av förkylning. Hoppas du känner dig bättre idag. Jodå, att blåsipporna blommade så tidigt 2015 vet jag. Hittade bilder i mitt arkiv också. Din bild är ljuvlig förresten. Njuter också av den vackra skålen med penséer som så fint passar in i den blå omgivningen. Här ligger fortfarande ett hårt snöistäcke. Men runt vissa rabatter börjar även jag se att det nog finns en gräsmatta därunder. Men de första snödropparna tar ett tag innan jag får se för där har inte snön smält. Vi får konstatera att den kända textraden i "blåsippan ute i backarna står" stämmer ... den som lyder ... "än är det vinter kvar säger mor".

Krya nu på dig så ska du se att våren kommer, ordentligt!

Kram Anita

Charlotta sa...

Det är tråkigt när växter mår dåligt eller dör, å andra sidan är det kanske en del av en riktigt levande trädgård. Vi planterar ju in massor av växter som egentligen inte alls hör hemma i vår natur och vill att de ska trivas för alltid. Förunderligt hur mycket som klarar sig, kan jag tycka ibland.
Så här års på våren brukar i alla fall glädjen över allt som slår ut överväga några som inte klarade det. Blåsipporna är bäst, och har man ingen bra bild så går det lika bra med arkivbild. :) :) Verkligheten finns ju därute och den behöver egentligen ingen kamera, bara närvaro. ♥
Ha det gott!

Marit sa...

Så nydelige stemorsblomster,og så vakker krukke som de står i!
Jeg kjenner igjen Rörstrand mønsteret med vinranker. Det er så utrolig fint!

God bedring med forkjølelsen! Monty Don er godt å ha da :)

Susjos sa...

Hoppas du kryar på dig snabbt! Eller är det pollenallergi som är lite tidig? Nej tror inte det va?
JA, våren låter vänta på sig, mysigt att då kunna plocka in lite vår. VI här i lägenheten får vänta!
PS. Å visst är vi nöjda med våra biljetter i ESC, men det vore kul med finalbiljetter...hehe... DS.

Violen sa...

I våra rabatter finns inte så många vårblommor, lite krokus i olika färger bara. Vi gick till torget och köpte gula vivor till våra balkonger för att få lite vårfägring!
Krya på dig!

Christine - 29° sa...

Hoppas förkylningen gett vika och våren gör ordentlig entré snart! :)

Eva Trillian sa...

Jo, den här vintersäsongen höll i sig. Men nu måste väl även du ha fått vår? :)