01 juni 2018

Är det verkligen bara juni?


Ja, nog är det svårt att förstå att det bara är första juni idag. Vi är många som lurats att tro att det är mitt i juli i det här sanslösa högsommarvädret. Turisterna som kommer in i butiken i Gamla Stan tror att vi alltid har det så här. De flesta är så glada, det blir många möten och trevliga samtal.

Det knepiga är att läsa av kunden, vill de att jag pratar med dem eller vill de gå runt i fred? En del springer nästan ut om man säger något, andra kan lockas att köpa något när de får veta mer om produkten eller så pratar vi om helt andra saker.

Jag har alltid P2 på radion eftersom jag gillar lugnet som klassisk musik sprider. På onsdagar går Klingan, med musik från hela världen - då kan jag bli tvungen att dra ner volymen för att inte skrämma bort folk.

Igår gick en ensam kvinna sakta runt i butiken, jag lät henne vara ifred ganska länge innan jag frågade om hon behövde hjälp. Hon berättade att hon var från Guatemala och var i Stockholm för att jobba, men hade tagit sig en stunds rast och nu bara njöt av lugnet hos mig - av den klassiska musiken och alla vackra saker. Hon kände hur hon stressade av. Men så fick hon se broderiet som jag arbetar med (som alldeles snart är klart!) och sa att det fick henne att tänka på sin mamma. Tårarna vällde fram i hennes välsminkade ansikte. Jag gav henne papper och när hon samlat sig igen tackade hon för att hon fått känna hur spänningarna släppt. Ett hjärtevärmande möte.
 


De båtar jag skar till under min EFIT kunde jag i onsdags ta med till butiken. Hängde upp en gren full med blå båtar vid kassan, den ser besökarna direkt.Samma kväll kom maken efter jobbet och vi snickrade och fixade till både hyllplan och reservlådor. Det tog betydligt längre tid än han räknat med när han betalade parkeringen, så han fick fylla på avgiften två gånger.Ett av mina fynd som hämtades på parkeringen i Uppsala (se förra inlägget) var ett gigantiskt tungt sängöverkast, virkat av 12x13 rutor. Tänk vilket arbete! Med auktionsavgifterna fick jag det för blott 150:-, en spottstyver jämfört med garnkostnaden och sedan vill jag inte ens tänka på hur många timmars arbete som ligger bakom.Men vad tror ni jag gjorde? Färgade det såklart! Kan ju inte ha ett bäääscht överkast!Visst hade jag kunnat ha det lite mörkare, men det blev jämnt och snyggt färgat så jag är nöjd!I trädgården fortsätter allt att blomma samtidigt. Jag har fullt sjå att hinna med, speciellt under dagarna då jag står i butiken.Bara att njuta av överflödet och hoppas att inget torkar bort.Första vallmon har slagit ut idag. Den här har så läcker färg, först blekt rosa som om någon dag övergår i grått.Astrid Lindgren har slagit ut framför glasverandan, under blåregnet.Mina blekt gula iris blommar, undrar så vad som hände med alla mina blå?Och vill ni till sist ha ett boktips så kan ni läsa min recension av Vit krysantemum hos Pockethexan.
Nu ska jag ut i solskenet!

13 kommentarer:

Anita sa...

God fredagseftermiddag Anni!

Det var väldigt fint att läsa om kvinnan från Guatemala. Ibland behöver man stressa av. Jag har just kommit in från en hundpromenad i den gassande solen och kände att jag inte kunde inta trädgården ännu utan måste svalka av mig en stund i vår svala nedervåning. Och då passade din sköna blå blogg så bra. Överkastet blev jättefint. Tycker det var en vacker blå färg. Och jag kan säga att mina blå irisar också lyser med sin frånvaro än så länge. Men dom finns där vid dammen, det har jag sett. Men när allt annat är tidigt verkar blå irisar låta sig dröja. Din rosa vallmo är som ett smycke. Härligt gammelrosa. Jag hade rosa vallmo som jag försökte flytta men dom klarade inte av det utan verkar ha torkat bort, trots vatten. Kanske inte fick med tillräckligt av rötterna. Älskar dina båtar!

Ha nu en riktigt skön helg!
Kram Anita

Rost och rädisor sa...

Så fint möte i butiken. Hoppas hon köpte nåt också.
Fin helg till dig!
/Anette

Kristinas oas sa...

Vilket fint möte i butiken! Och ditt blå överkast, det blev ju helt perfekt! Jag kan inte heller fatta att vi bara har första juni i dag, känns ju som om vi är mitt i sommaren.
Kram Kristina

Lisbet sa...

Vilken känslosam stund inne i din butik. Hon kommer säkert flera ggr, och berättar åt sina vänner om den trevliga damen som jobbar där.
I mina framtidsplaner finns ett besök dit.
Ja, torrt är det här också. Regnbågen syntes i kväll, fyra droppar lär det ha kommit, jag såg dem inte :)
Fint sängöverkast. Bra idé med färgning! Sånt hade jag helt glömt bort att finns.
kram

BP sa...

Klart att du färgade överkastet i din favofärg. Originalfärgen var ju så himla trist.
Vilket fint möte med kvinnan från Guatemala. Det kan inte finnas många personer från det landet här i Sverige, å du hade förmånen att träffa just en så trevlig person därifrån.
Hur du hinner läser böcker utöver det du håller på med 24/7 är en gåta för mig. Jag slukar ju böcker (deckare), men jag skulle aldrig kunna recensera en bok. Ni som gör det är så otroligt duktiga!

Vonkis sa...

Blir alldeles berörd av ditt möte med kvinnan i butiken, så fint.

Trodde först att båtarna var gjorda av is! De såg så kalla och frostiga ut, såg skönt ut på någe vis i värmen :-)

Maribel sa...

Hej Anni!
Ditt överkast blev så fint, har ett som bara ligger i garderoben, som Farmor virkat. Det är gjort för lite mindre sängar, så det passar inte på de breda vi har nu. Gillar dina segelbåtar. Vallmon är fin, har en orange som slagit ut, och väntar att två nya skall göra det och förhoppningsvis har en annan färg.
Ett fint möte i affären.
Ha en härlig helg /Marika

Nette Cecilia sa...

Så fint överkastet blev .gillar dina segelbåtar.skriver från plattan så jag har bara ett finger ,sitter ute och väntar på att maten ska bli färdig. Vi grillar älgkött. Soligt och varmtallting torkar vi pumpar upp vatten från sjön till alla buskar och trä

Mias Mix sa...

Vilket kap med överkastet. Och vilken bra idé att färga det. Jag har letat överkast till vår extrasäng men inte hittat nåt som passar.
Rörande att läsa om kvinnan som tänkte på sin mamma. Och jag är säker på att du bedömer dina kunder rätt och ger dem exakt den servicen de vill ha.
Sitter på balkongen och dricker en Corona nu. Har varit hela dagen på stranden. So far so good:) Kram

Lena i Wales sa...

Fin och rörande historia, tack för att du dela med dej av denna.
Så vackert täcke!
Nu verkar sommaren också ha kommit till Wales,jag njuter!
Ha en skön söndag!

Åke sa...

Blått överkast förstod man direkt när man såg det ;) Det är en härlig tid nu, bara att tacka moder jord och njuta. Vackra blombilder du bjuder på :)

sinneskatten sa...

Du förmedlar ro i din blogg och jag instämmer med de andra, otroligt fint möte med kvinnan från Guatemala.
Hur länge har du haft butiken? det har jag missat.
Vad heter den och var ligger den?
Catina

Eva Trillian sa...

Vad vore livet utan alla dessa inblickar i andra människors liv - alla bär på berättelser, vi glömmer gärna det :) Din berättelse berör!
Vilket vacker överkast. Himmel så mycket jobb som lagts ner på det! Och du har SÅ rätt, det blev vackrare i blått ;)