30 januari 2019

Vackra växtkombinationer och vinterpoesi


Lite datorstrul och annat gör att mitt bidrag till Trädgårdsfägrings tema "Vackra växtkombinationer" blir ganska ynkligt. Men jisses, har man varit i Piet Oudolfs privata trädgård så blir ens egna kombinationer också ynkliga i jämförelse. Så jag bidrar bara med två ganska självklara; alunrot och kärleksört i krukor. Ovan en vitblommande kärleksört med en alunrot som har ljusa partier och nedan en rödblommande kärleksört med en rödbladig alunrot. Vi är många som älskar alunrotens generösa färgskala som gör att den kan kombineras hej vilt!Nästa veckas tema är vinterpoesi. Hm. Kan man ens kombinera vinter och poesi? För mig blir det mest blues men jag gör ett försök.När snön får ligga kvar på grenarna och solen stiger allt högre kan jag kanske ana lite poesi. Om jag slipper gå ut.Aklejans fröställningar gör sig snyggt i vinterskrud.Koltrastarna har lika svårt som jag att se någon poesi i vinter och kyla, de ser bara poesi i alla russin, äpplen och havregryn de matas med. Det var fågelräkning i helgen och koltrastarna blev min största post, 21 stycken. Maken surade lite för han hade sett 35 samtidigt, men jag hade inte förstått att han räknat på riktigt.Lite svinn blir det förstås också. Bilden är inte från i år, men får symbolisera min vinterblues.

Vill någon se ett bokstavligen vinterpoetiskt inlägg skrev jag ett om den blå isfågeln här.

20 kommentarer:

Rosor och ruiner sa...

Tycker du lyckats alldeles utmärkt med bägge temana. Alunrot är ju så tacksam att kombinera med många andra blommande växter, och snöbilderna är ju så vackra!
Ha det fint! Snart är drt vår igen! :)
/Gunilla

Anjas Hill sa...

Tina!
Så lustigt att jag funderade också på hur jag skulle få till vinterpoesi utan att den blir banal. Tror inte att jag lyckas med något så bra som du med din blåa dikt. Men, man måste ju inte följa temat - det är bara ett förslag.

Din sista bild är dramatisk. Varför skulle inte den bilden kunna vara poesi? Poesi är inte bara det sköna...

Ha en fin vecka!
/Anja

Helena sa...

Finfin kombo där med alunrot! Ett sånt trevligt ord det där kombo så användbart i flera sammanhang inte bara i trädgården :)
KRAM från mig!

BP sa...

Jättefina foton! Alunroten är en vacker blomma med sina lila blad. Konstigt nog påminner blommorna mig lite om de på en porslinblomma.
Dina "frusna" bilder är fantastiska att titta på inifrån ett 22,5 gradigt rum:-)

Det är många bloggare som räknat fåglar i helgen. Förstår inte riktigt att man räknar X antal fåglar. Jag menar det kan ju vara en och samma koltrast till exempel som besökt fågelrestaurangen, inte 21 eller 35 olika. Trodde man var ute efter olika fågelarterr. Men jag har lärt mig en sak igen. Trodde nämligen också att koltrastar har orangea näbbar...

PS. Även om jag skulle räka fåglar så skulle jag inte ens veta vad jag tittat på;-) DS.

Marit sa...

Så flotte kombinasjoner du viser! Heuchera passer til det meste, og fargene på de er så fine.
Vakre vinterbilder!
Klem

BP sa...

Svar: Dit svar om fågelräkningen gjorde mig bar ännu mera förvirrad. Lika bra att jag knappt kan några fågelarter. Tack för infon om hona och hane. Det visste jag inte heller. Nej, jag är nog ingen naturmänniska;-)

Lena i Wales sa...

För mig är det så trevligt att få se vinterbilder.
Ta det varligt i snön!

Maribel sa...

Hej Anni!
Alunrot är så användbar och i kombination med kärleksört blev det riktigt fint. Inlägget om den blå isfågeln får mig att hoppas att det blev många isfåglar som flög omkring i din trädgård. Vackra ägg.
Ha det bra /Marika

Violen sa...

Vackrast tänkbara vinterpoesi! Njuter av varje bild!
Ha det gott!

Lisbet sa...

Dina vinterbilder är mycket poetiska:
Vackra
Sköna
Underbara
Man kan titta på dem hur länge som helst
Njuta.
kram

Susie på Stjärnarve... sa...

Nej, nån vinterpoesi ser inte jag trots att solen sken idag - och då såg det nästan behagligt ut!
Och inte är det nån BLUES ute precis. Blues förknippar jag med varma fuktiga och mörka sensommarkvällar med lite gott vin på altanen. Det är BLUES DET.....
KRAM/Susie

Inger sa...

Lyckliga du som fått besöka Piet Oudolfs privata trädgård. Klart att du ska gå med i en trädgårdsförening. Jag kan rekommendera både Svenska Rosensällskapet och Sällskapet Trädgårdsamatörerna.
Kram

Paula sa...

Men kära nån, har du drabbats av vinterblues? Dina fantastiskt vackra foton till trots! För bilderna talar ju faktiskt om att du hittar det vackra även i den färgfattiga vintern. Aklejställningarna är helt fantastiska! Ljuset kommer ju åter nu, bara det kanske kan glädja dig en smula? O att bläddra i frökataloger? Sköt om dig/Kram

Maggan sa...

Så fina bilder som visar att vintern kan vara vacker med sitt vita krispiga uttryck.
Alunroten är alltid fin med sina vackra blad och passar så bra med Kärleksörten.
Ha det bra/Margareta

Carina sa...

Poetiska möten mellan alunrot och kärleksört är det i varje fall :) Peppar... men jag känner inte den där vinterbluesen och det är jag tacksam för. Ett par släktled bakåt så fanns den helt och fullt utslagen. Kanske är det därför jag är nöjd eller bara tacksam? Men när det börjar smälta lite och jag veet att våren står runt hörnet - då blir jag f-baskat otålig :)

Ha en fin helg! Kram, Carina

Furulunden sa...

Det kan være vakkert i hagen når snæen dekker planter. Heldige du som har hatt besøk av svarttrosten også. Ha en fin helg.

Rost och rädisor sa...

Tycker väl ändå du lyckas hitta poesi i vintern!
Koltrastarna och gulsparvarna dominerade här, men koltrastarna är jag lite sur på för de skrämmer bort de flesta småfåglarna.
Allt gott
/Anette

Villrose sa...

Ja, alunrot er vel "verdens beste" kombinasjonsplante! Blir aldri lei av de ulike variasjonene.
Vinteren har vel en stille, glitrende poesi i seg?
Hold ut, snart er det vår :) Bra for både svarttrosten og oss...

Susjos sa...

Nä, det är bra med vinter nu, och snö!
Våren får gärna komma väldigt snart!

Eva Trillian sa...

En trädgård kan vara vacker även på vintern!