09 juli 2020

Dagarna bara rullar på


Börjar med en liten glad grej - min korallsumak som rådjuret slet sönder har börjat bryta nya små blad. Det lär ju ta ett bra tag innan det är så stort som det var, men det har i alla fall överlevt massakern.


Camelot

Efter Tusen trädgårdar och besöket bland alla rosor bestämde jag mig för att plantera rosor i den jordremsa som maken grävt fram längs med häcken (har visat bilder i tidigare inlägg). Vi åkte till Slottsträdgården Ulriksdal och shoppade loss efter att jag plockat ut det överskott jag hade stående på skattekontot. Så mycket roligare att köpa rosor för pengarna!

Nio rosor, tre rhododendron och två palettblad kom vi hem med. Sju av rosorna är planterade med äldste sonens hjälp, idag ska jag se om jag får ned resten med hjälp av Lillhunken. Sedan kommer Mellangrabben på middag, men han ska slippa slita ;-)


Willestrup (Eden)

Rosenholm
Detta är tre av de sju sorterna, men Rosenholm och Constance Spry har jag köpt två av varje.
Sedan blev det en Robin Hood, en  Grand Award och en Blomsterhult också.Två rosor som redan blommar för fullt här är Flammentanz och Louise Odier. Maidens Blush och Astrid Lindgren likaså plus en vit ros som jag inte vet vilken det är.Det palettblad jag köpte i september har växt så det knakar (jämför med sekatören nedanför) och ändå har jag tagit massor, säger massor av skott från det. Två söner har fått stora plantor och en del har jag planterat i rabatten.

Kanske inte så konstigt att jag köpte två nya när jag fann två väldigt snygga på Ulriksdal.Ekorrhonan är minst rädd, hon kom till och med in i huset när Lillhunken inte förstod att maten var slut.Den här lilla killen får vänta på sin tur, han blir jagad runt i träden av honan. Tror att detta är en av årets ungar.Igår åkte vi ut till dottern och hennes älskling som vi inte sett sedan mitten av mars. Det var så kul att se deras nysnickrade matbord, grillbänk och framför allt dotterns fantastiska muminhusbygge. Om ni inte sett det finns hon på Instagram: @moominiaturesJag hade bakat Rimbobullar på morgonen och dottern en supergod äppelkaka.Den ena av dotterns katter framför ett av hennes konstverk.Ett fascinerande skuggspel bildades på väggen i dotterns ateljé. Solen speglade sig i en parkerad bil och skapade detta. Läckert!Dessutom har jag lyckats väcka liv i en gammal torkad surdeg och bakat bröd. Det är flera år sedan jag bakade surdegsbröd, men tänk att det fortfarande gick att få igång degen!På Castor har jag jobbat, ett antal stillsamma dagar. Hann läsa ett av de recensionsexemplar jag fått av Pockethexan, så min recension hittar ni hos henne.Sedan var det meningen att jag inte skulle vara i butiken på nästan fyra veckor, men vips fick jag rycka in igen i fredags.Det var helt okej, för efter arbetsdagen hämtade maken upp mig och så åkte vi till vännerna i Sollentuna för en fantastiskt trevlig kväll. Vi har inte umgåtts på väldigt länge, pga orsaker. Den här löjromspizzan var inte att leka med!Ungefär varannan dag har vi varit i äldste sonens lägenhet och fixat. Han och jag har tapetserat hall, sovrum och vardagsrum och jag har pimpat hans balkong. Så här såg den ut förutoch så här ser den ut nu (eller för någon vecka sedan). Man ser inte så mycket på bilden, men pelargoner och Linnétagetes ger mycket färg och i armeringsmattan (som fick hissas upp utifrån) växer en klematis Summer snow. I ampeln hänger den uppochnedodlade tomaten och i hitre hörnet står två stora korgar med purpurkål. Möblerna är kvar från säljaren och ska bytas ut.Slutar med en bild på mina keramikhortensior som jag inte tror att jag visat på plats. Nu ska jag ut och klippa gräset eller förbereda för Lillhunkens grävande. Och fixa lite inför kvällen middag med Mellangrabben. Får se i vilken ordning jag gör det. Läser blogg en annan dag.

10 kommentarer:

Nette Cecilia sa...

Så otroligt fin balkongen blev . Hortensiorna blev ju jättefina med det vit . Ha det fint ,Nette

BP sa...

Bilderna på ekorrmamman och sonen är ju såååå fina. Hur ser man att det är en hona respektive en hane...
Sonens balkong blev ju hur fin som helst. Hoppas att han är lika engagerad i blommor och växter som du.
Sedan var det riktigt roligt att se butiken Castor och vad som finns där

Susjos sa...

Ojojoj vad du står i, jag blir så imponerad! Snyggt blir det också, överallt, inte minst på sonens balkong.
Njuter av din dotters alster och hennes ljuvliga katt!
Hoppas du vilar lite emellanåt?
Ha det fortsatt gott!!

Just ja, måste berätta om en kollega som hade så fina silverörhängen på sig, då berättade hon att de är köpta i hennes favoritbutik i gamla stan som heter Castor!!! Världen är liten , och jag måste ju åka dit och se om det finns några liknade örhängen, för de var fantastiskt vackra!
Kram!

Maribel sa...

Hej Anni!
Vackra rosor, Rosenholm har en härlig färg. Tänk vilken skillnad det blev på balkongen, med golvet och växterna. Tittade in som hastigast på din dotters Insta, vilket härligt Muminhus och fina muminfigurer hon gör. Dina ekorrar är söta och vad härligt att de kommer in och påminner om maten. Sonens ekorre gjorde volter och hoppade och stampade utanför glasväggen, då maten var slut.
Löjromspizza har jag inte smakat, men löjrom är gott.
Bilden med dina hortensior inbäddade i vita blommor, så fint.
Ha det gott /Kram Marika

Vonkis sa...

Skönt att korallsumaken överlevt, du får sätta upp en skylt till rådjuren att den är rådjurssäker...

Jädrans vilket blomköp! Det måste vara drömmen att kunna köpa så mycket fint till trädgården och veta att man inte tar död på allt på en gång :-)

Hm, oerfarna agenter som avslöjar sig så tydligt i en hiss på kontoret.

Det blev hur fint som helst på balkongen, den ser härligt bred ut och den där spaljén blir jag lite smått avis på.

Tittad in på din dotters konto med muminbygget och blev kvar ett tag. Vilken detaljrikedom och vilket arbete hon har lagt ner men så blir det väldigt fint också.

Violen sa...

Måste vara en dröm att shoppa loss på blomsterfronten. Vilka vackra rosor du fick tag på, de kommer att försköna din trädgård ännu mer.Kul att få se dina keramikhortensior!
Dagarna rinner iväg trots allt elände med Coronasmittan. Vi har städat vår bostad in i minsta skrymsle och nu måste vi hitta något nytt meningsfullt projekt. Nu hade det varit bra med en egen trädgård men den tiden är förbi.
Ha det gott och var rädd om dig!

Razzy sa...

Så vackra rosor, de blir jättefina i din trädgård. Kram Eva

Eva Trillian sa...

Skuttade snabbt vidare och tittade på Muminhus (följer nu, naturligtvis)! Vilket projekt! Fantastiskt! Orsaken till att det blev nu är ju inte så roliga förstås ... mental hälsa - så viktigt ofattbart viktigt vi inte förstår det förrän vi inte har den!
Den där löjromspizzan!! Kunde få vilken vegan som helst att tänka om ;)
Hopps du får vara fortsatt ledig nu :)

Lena i Wales sa...

Du verkar ha fullt upp. Konstigt nog är det samma här, fattar inte hur tiden bara springer iväg.
Fina blommor.
God mat och goda bullar och familjebesök.
Så fint i er butik. Jag var ju där innan jul och tittade mig omkring.
Ha det bra!

Anita, de fyra blomsterhaven sa...

Här är jag sent ute ... kommentarsgranskningen har aktiverats ser jag.

Börjar nerifrån ... alltså, när jag såg bilden på dina keramikhortensior så trodde jag dom var riktiga. Grenarna som sticker upp, visst är det väl riktiga hortensiagrenar? Tycker jag känner igen bladen.

Vilken skillnad med balkongen. Det kommer att bli frodigt och fint. Löjromspizzan känner jag igen, brukar göra en liknande. Skuggspelet! Wow! Vilket konstverk det blev. Och kattens öga matchar dotterns konstverk fint. Och så alla dina rosor. Visst har det väl varit ett fantastiskt rosår i år.

Tror jag stannar där, annat blir det alldeles för mycket text ...

Kram Anita