Sidor

21 oktober 2022

När naturen får ta över de övergivna husen

Cirka tre mil sydväst om Berlin ligger Beelitz-Heilstätten, ett stort område som började bebyggas 1898 för att bli ett sanatorium. Polskfödde arkitekten Heino Schmieden var mannen bakom de vackra byggnaderna som till att börja med hade plats för 600 tuberkulospatienter. Med tiden växte området med många byggnader och sängplatser för att under första världskriget rymma över 1500 patienter samtidigt, nu som militärsjukhus för tyska armén. Mellan världskrigen var sjukhusen återigen civila men 1945 ockuperades området av Röda armén och de behöll sjukhuset som sovjetiskt militärsjukhus i 50 år, alltså även efter att muren föll.

Sedan fick området och alla de vackra byggnaderna förfalla.

Idag har ungefär halva området börjat renoveras och den andra halvan är ett mycket sevärt turistmål med drömmotiv för fotografer. Här finns ett rejält utsiktstorn med gångbana på hög höjd som slingrar sig runt flera byggnader, enklare matställen och en del modern oväntad konst i markplan.

Vi parkerade uppe i vänstra hörnet på kartan (P1) och promenerade till kassan - sedan var det några timmars ren fascination att gå runt i området. Bilderna får tala för sig själva.

Här och var fanns metalltunnlar som lekfulla individer kunde klättra igenom

och detta sviktande nät med hängmattekänsla - på hög(!) höjd. Här fick max 50 personer vara samtidigt. Hu! Maken gick försiktigt ut på nätet alldeles själv. Jag vägrade.

Se så sagolikt vackert ett nyrenoverat hus är!

Vi åkte tillbaka mot Berlin och bodde i ett stort, men totalt charmlöst, rum med liten balkong. Frukosten serverades i källaren och var faktiskt den bästa hotellfrukosten på hela resan. Hit kommer vi gärna tillbaka.

Hotellet låg i det exklusiva området Steglitz-Zehlendorf som var mycket vackert med sina stora jugendvillor. Vi tog en skön kvällspromenad

till en grekisk restaurang där vi åt och drack gott på uteserveringen.

11 kommentarer:

Äventyret framtiden sa...

Wow, vilken bildbomb du tog mig med på! Fantastiska hus och allt där omkring!
Vad det finns här i vårt Europa! Tack Anni!

Anna i Portugal sa...

Aldrig hört talas om den platsen. vi var i och runt Berlin för ett par år sedan med husbilen. Tack för turen, väldigt häftigt med träden som växer i husen. Smart att ha en upphöjd gång att gå på, så en ser ordentligt! Grekisk mat är en favorit här, men var längesen nu.

BP sa...

Är inte fullt så entusiastisk som du där. Hade nog varit gladare om alla hus hade gått igenom en total makeover. Men det lär nog dröja tror jag. Att man sedan tar betalt också... Nja - men ja gillar "gångbron/-vägen" på hög höjd för bättre utsikt;-)

Carina sa...

Viken miljö - bara bilderna sätter igång fantasin... ..och motiven är också många. Men sorgligt dåligt utnyttjande av resurser att inte göra klart och använda..

KRam, Carina

Maribel sa...

Hej Anni!
Vilket intressant ställe. Alpenhaus ser helt igenvuxet ut. Har man tänkt sig att renovera husen? Många av husen skulle nog bli väldigt fina.
Ha det gott /Kram Marika

Nette Cecilia sa...

Du hittar då de mest otroliga ställen så fina hus i förfall . Intressanta bilder ,kramen Nette

Anita, de fyra blomsterhaven sa...

Helt otroligt! Vilken plats, vilken historia. Och naturen som tagit över många av husen. Stora träd rätt upp genom taken. En del bilder fick mig att tänka på Törnrosas slott. Och så kommer bilden på det enormt fina renoverade huset. Vilken kontrast. Häftigt med utsiktstorn och gångbanan på hög höjd.
Tack för rundvandringen!

Kram

Violen sa...

Intressanta bilder. Där finns mycket att göra om området ska bli en attraktion. Du har en härlig förmåga att hitta unika ställen när ni är ute och semestrar.
Ha det gott!

Susjos sa...

Vilket ställe! Smart med gångtunnlarna högt upp, vilken utsikt! Hoppas de renoverar mera. Ha det gott!
Kram

Lena i Wales sa...

Så synd när så många vackra hus förfaller, men vi får betänka hur situationen var i Tyskland, stora delar av landet låg i ruiner.
Dessutom hamnade det i Östtyskland.
Ett ställe jag skulle vilja besöka.
Mycket intressant inlägg!

Vonkis sa...

Så roligt att man börjat renovera på området, det verkar minst sagt spektakulärt. De övergivna husen var desto läskigare, jag förväntade mig att mamma Bates skulle kika fram bakom gardinerna i något fönster.