Sidor

07 juli 2024

I Villa Ephrussi de Rothschilds trädgård

Den andra maj var inte heller någon höjdardag vädermässigt, så vi tog svågern med oss för att besöka Chagalls museum i Nice. Trodde vi. Vilken kö det var för att komma in!

Nytt mål blev då Beatrice Ephrussi de Rothschilds chica palats byggt 1907-1912 när hon dels skilt sig från sin make och dels ärvt en förmögenhet av sin far. Beatrice var både vacker och intelligent (ja, det gick att kombinera redan då!) och samlade på vackra konstföremål som behövde huseras någonstans.

Av sin femton år äldre make hade Beatrice fått en (köns)sjukdom som gjort att hon inte kunde få barn och när han dessutom visade sig vara en spelare med stora skulder, tog Beatrice föräldrar honom inför rätta, varefter skilsmässan var ett faktum. Kanske inte så konstigt att hon sedan ville ägna sig åt andra glädjeämnen i livet.

Hon drabbades av turberkulos och året innan hon avled skänkte hon hela palatset med alla föremål till Académie des Beaux-Arts.

Vi skulle börja vår rundvandring i trädgården med sina utblickar över Medelhavet.

Trädgården är uppdelad i flera olika teman; spansk, japansk, florentinsk, exotisk, provencalsk mm

Typiskt för Provence är dessa oglaserade stora krukor/urnor

och de saknades minsann inte här.

Jag blir lite sugen att hitta en gammal portal att placera mot en grön vägg någonstans i trädgården ...

Så här fint ligger palatset i bortre änden av trädgården. Synd att mosaiken inte mår så bra, men de båda världskrigen och stormar har gått hårt åt parken.

Det här tyckte jag var udda och kul - att ha rosor runt palmer!

Håll med om att det ser rätt speciellt ut?!

Som ni ser började molnen lätta

så trots att vi kunnat äta lunch inne i det vackra orangeriet bestämde vi oss för ett annat lunchställe. Först skulle vi bara kika in i palatset.

2 kommentarer:

Anna i Portugal sa...

Väldigt fint palats och trädgården har verkligen många fina detaljer!

Maribel sa...

Hej Anni!
Detta inlägg har dansat förbi. Tur att jag såg det nu. Wow vilken underbar trädgård och ett vackert palats. Rosor som klättrar upp på palmer har jag inte sett, snyggt. Vilken fin vattentrappa och stora härliga krukor.
En jättefin trädgård, där skulle jag ha njutit.
Ha det gott /Kram Marika