Sidor

31 juli 2024

En solig dag i Edinburgh

Nästa morgon var det fortfarande mulet men molnen såg ut att lätta. Nu hittade vi till Princes Street och hade bestämt oss för att kika in på National Galleries där det var gratis entré.

Utanför stod en säckpipeblåsande kiltklädd man och tutade. Det fanns flera som han lite här och där i staden.

National Galleries var betydligt större än jag trott, med väldigt många tavlor, varav vi bara såg en del. Man kan ju kosta på sig att skumma igenom konstverken när det är gratis. Så kan man sucka åt dessa rustningsstärkta män som ska kladda på yppiga damer utan kläder. Samtidigt kan man undra över hunden som i stort sett rider på det nakna barnet. Eh. Jag kanske borde läsa konsthistoria för att fatta?

Men se! Det finns lättklädda män också! Fast då är de ju gudar, förstås. Och hon, kvinnan, har nästan kläder på sig. Genomskinliga, men ändå.

Skrattade gott gjorde jag åt den holländska familjen som satt in sina porträtt i överdådiga ramar!

Två söner och deras föräldrar, men ni slipper se alla.

På den här ganska normala tavlan som föreställer ett italienskt landskap uppmärksammade vi en detalj:

de bastklädda chiantiflaskorna fanns redan då! De som man satte stearinljus i, där det smälta stearinet käckt fick rinna ned längs flaskan. Jadå, så gammal är jag att jag hade flera sådana flaskor hängande bredvid fönstret i min etta i Vasastan. Nu finns de åter att köpa, fast basten känns som plast.

Sedan har man ju alltid den där funderingen över konstnärens motivval. Här var det tydligen ett krav från James Cowan Smith att hans hund skulle målas av och dessutom ständigt hänga framme för att han skulle donera över motsvarande 2 miljoner pund till konstinköp till museet!

Två stora tavlor inspirerade av En midsommarnattsdröm med massor av roliga detaljer lockade mitt öga. Ni får inte se helheten, utan bara en del av dessa detaljer!

Nog undrar man?

Och så fanns ju tavlan med hon som INTE är Lucy och lejonet är INTE Aslan. Fast vi vill gärna tro det. Nej, det är Una och hennes lejon, målad av en av Preraphaeliterna; William Bell Scott.

Uppfyllda av all kul konst satte vi oss i solen på uteserveringen och åt fish'n'chips. Med lokal öl. Ingen stout.

Sedan gick vi upp till slottet igen, för vi ville ju se den färgsprakande Victoria Street. Kom in i överkant, på Victoria Terrace, där folk satt och gottade sig i solen.

Hittade trapporna som ledde ned till gatan,

såg entrén till caféet där J-K.Rowlings började skriva om Harry Potter,

funderade som så många andra om detta var Diagon Alley?,

men avstod från att köa för att komma in till

eventuella Ollivanders.

Istället fick vi och alla andra en möjlighet att spana in brudaret

som skulle fånga ögonblicket just här, just nu.

KL 14.30 var vi inbokade på en chokladhappening, guidad tur och provsmakning, på Chocolotarium!

Där vi fick en underbart underhållande guidning och bland annat pimpa våra egna chokladkakor. Jag körde extra allt.

Middag blev det på en nepal-kashmirisk restaurang. Mycket, mycket gott!

Deras Peshwari var verkligen den godaste jag någonsin ätit!

Efter middagen var det dags för teater. Jag hade köpt biljetter till Berättelsen om Pi och vi hade fått platser långt fram i salongen. En fantastisk föreställning!

Längs the Royal Mile tillbaka till lägenheten konstaterade vi att allt är bättre när det inte regnar. Vilken härlig dag vi fått!
20 år sedan vi senast var i stan, så länge får det inte dröja till nästa gång.

En sak som dock störde mig, särskilt med alla demonstrationer runt om i Europa, var den stora mängden nyckelskåp i portarna i det område vi bodde. Det visar ju tydligt att lägenheterna inte används för vanligt boende utan för uthyrning. Jag kände mig skyldig till denna utveckling, speciellt som jag under väldigt många år hyrt privatbostäder på våra resor. Det betyder inte att alla varit sådana som tränger bort "ursprungsbefolkningen", men att jag numera bidrar till problemet om jag inte bokar hotell eller semesteranläggningar fortsättningsvis.

6 kommentarer:

Anna i Portugal sa...

Vilken härlig dag! Och den där färgglada gatan känns som en oas i den annars ganska dystra färgsättningen (som jag upplever den via bilder, har inte varit där själv). Lissabon godkänner inga fler airbnb längre och i Barcelona var det demonstrationer nyligen, det är onekligen ett problem när det inte finns lägenheter att bo i. Det blir hotell för oss framöver också. Kram

Maribel sa...

Hej Anni!
Vad kul att få se gatubilder från Edinburgh. Minns inte att det var så färggrant. Konsten var ganska konstig. Porträttramarna var originella.
Fisch and chips hör till, liksom säckpipsmusik.
Ni har haft en härlig resa.
Kram Marika

Matilda sa...

Så mycket kul och gott ni hann med på en dag!

Vonkis sa...

Mars och Venus med Amor och en hund enligt google lens, men måste krigsguden ha rstning på sig i en sådan här situation? Och som dus kriver, vad håller hunden på med?

Chokladprovning i Edinburgh var lite otippat må jag säga, men choklad är ju choklad. Gillar färgerna på din kaka.

Var du inte lite sugen att sätta fast en regnbågsflagga på JKR's gamla hak?

Konflikt i P1 har sänt ett avsnitt som handlar om resande och turister, bland annat gällande att lokalbefolkningen trängs ut.

Anita, de fyra blomsterhaven sa...

En händelserik dag med både kultur och gott att äta. En del märklig konst minst sagt.
F & S är aldrig fel och det var vådligt så pimpad choklad. Det ser ut som det ligger makaroner på den men det antar jag att det inte är :) Och visst blir allt mycket bättre när det inte regnar.

Kram

Lena i Wales sa...

Oh, så många igenkända ställen. Längtar nästa tillbaka fast jag slutat jobba.
Bra med gratismuseum. De har bra och rena toaletter där. Har besökt detta museum många gånger för toabesök, men också några gånger för konstens skull😉.
Victoria Street, där har jag gått många 1000 steg genom åren.
Elephant house, även jag har varit där och skrivit, men bara blogginlägg😊