Sidor

13 februari 2010

Tre mil med Anne-Lie

Tre mil knallade jag enligt stegräknaren torsdag-fredag. Idag sitter jag still...

Större delen av promenerandet gjorde jag med Anne-Lie som kommit till stan. Eftersom hon redan tidigare sett Essencefabriken och den här gången handlat där själv, gick vi en annan runda denna gång.

Från hotellet i Vasastan gick vi förbi Strindbergsmuseets vackra hus med dekorationer både på torn och ovan skyltfönster. Jag har varit sugen att använda mig av det huset i Veckans hus, men hade redan bestämt mig för huset från Riga som syns i förra inlägget.

Vi passerade mordplatsen och så hade jag tänkt att vi skulle knalla uppför trapporna, "Flyktvägen", som egentligen heter Tunnelgatan eftersom den suveräna smitvägen till Birger Jarlsgatan börjar där. Vi skulle upp till Johannes brandstation, men se det pågick snöröjning på taken, så vi fick oss något kvarters extra promenad.

Vad skulle vi till Johannes brandstation och göra då?
Jo, det är där scenen i Karlsson på taket spelades in, scenen där jag är statist...

Sedan skulle vi till Brunkebergs bageri för att köpa ett gott bröd. Uj, vilka priser! Kanske är värt att köpa boken och baka själv - om nu ugnen kommer igång igen. Än har jag lite surdeg vid liv i kylen, resten har jag torkat kex på eller lagt i frysen. Det är så irriterande att mata surdeg när man inte kan baka.

Från Brunkan är det inte långt till Chokladfabrikens filial. Killen i disken berättade att han fått frågan huruvida de hade tillräckligt med lakritskolastänger för helgen och han hade svarat att de behövde fler - och det var innan jag kom dit...

Vidare längs Regeringsgatan ner till NK där jag äntligen skulle hämta ut Muminkannan jag beställde i höstas. Jag hade gett upp hoppet om att det skulle komma in fler, speciellt som väninnan T hade fått tag i den sista i Finland! Nu fick jag dessutom veta att nya muggen, med Råddjuret, kommer i mars och så kommer en jubileumsmugg senare i vår, en mugg som görs i begränsad upplaga! Tänk vad man får veta när man frågar!

Dessutom blev det några marimekkoskålar på utförsäljning, halva priset, men de var ju blå (i denna stund hade jag helt glömt bort att jag på förmiddagen varit och fyndat en del glas på Erikshjälpen med dottern, men de var likörglas, så det är en helt annan sak. En helt annan.)!

Så hade jag planerat ett besök på Sibyllans te- och kaffehandel för jag hade slut på mitt favoritte, det som jag dricker min första halvliter av på morgnarna; Sir Williams. Nu fanns det på extrapris på NK, så det fick bli ett inköp där.

Vi passerade butiken där dotterns balklänning köptes och hade sådan tur att just den klänningen stod i skylten! Mobilen ringde och Janicke undrade var vi var. Som tur var så var det hon och inte vi som tagit fel på tiden. Vi var sakta på väg åt hennes håll och hon fortsatte att njuta av solnedgången så länge.

In i Öster-malmshallen, bara för att visa Anne-Lie hur vacker den är. Lantis som hon är vill hon gärna idka lite kändis-spaning också, så hon blev glad av att se Klasse Möllberg vid borden hos Lisa Elmqvist.

Sibyllans fick ett besök trots att teet redan inhandlats, det är ju en så mysig butik. Anne-Lies ena son hade beställt ett mintte och när det inte fanns något passande tog expediten och blandade till ett eget.
-Skriv Lukas blandning på påsen, sa jag, och det är klart att hon gjorde det!

Nu var vi sena, teblandningen hade dragit ut på tiden. Bara att inse att vi inte hann med ett besök på Ejes choklad - men vi kikade in genom fönstret och såg att det var kö.

I snömodden tog vi oss ända hem till Janickes vackra funkishus. Där väntade tända ljus, en stor kanna härlig Pimm's och lite tilltugg. Och så underbara Janicke förstås!

Efter två rejäla och ganska snabbt tömda glas var det bara att sätta fart mot Valhallavägen och möta upp Razzy och Babsan. Meze på Halv grek plus turk väntade. Så underbart gott det var! Lammbollar, kycklingben, starkt kryddade kamben, hoummus, Baba Ghanoush (auberginedip), aubergine i tomatsås, friterade kronärtskockhjärtan, tabouleh, filodegsinbakad halloumi och den där kaviarröran som jag inte minns vad den heter...
Zinfandel satt fint till.

Så blev det mycket prat, glada skratt och lite tårar. För Anne-Lie var det första träffen med Razzy och Janicke, men tänk att hon överlevde det också!
Och fler kändisar fick hon se.

Så småningom gick vi mot hotellet igen. Jag fortsatte sedan till Karlbergs station, så det blev en redig promenad från Jungfrugatan, jag var bra trött när jag unnande mig bussfärd istället för promenad sista biten hem. Två mils stegande fick räcka.

På fredagen vad det dags igen, då gick vi på guidad visning av Hallwylska muséet, ett fantastiskt palats som jag länge velat besöka. Om detta hus och ägarfamiljen skulle man kunna göra en teveserie fullt i klass med Jane Austen och andra engelska kostymfilmer. Kommer ni till Stockholm, eller redan bor här, kan jag bara varmt rekommendera ett besök - men gå en guidad tur, det ger så mycket mer! Vår guide stannade dessutom kvar och berättade mer och svarade på frågor efter vår tur, det var väldigt väldigt roligt!

En varm smörgås på Sturekatten och sedan vinkade jag av Anne-Lie på station och tog mig till Lillemans skola. Ytterligare en mils stegande.

Fredagskvällen satt jag still och det gör jag som sagt idag också!

11 kommentarer:

emsa sa...

Lika bra du blir matskribent!! Fy fabian så sugen jag blev på grekmat nu då!! Åhh så mysigt det låter! Kram till er allihopa som jag missade vid mitt besök!!
Jättekram!

Anne-Lie sa...

soffläge även här - har inte kommit upp till 3000 ännu;-))
Tackar så innerligt för det härliga sällskapet och alla steg jag fick!
Måste ju även säga det att grabben är sååååå nöjd med sitt te - han börjar komma upp i dina mängder nu;-))

Birgitta sa...

Roligt med guidad tur runt om i huvudstaden. Känner inte till så många av ställena du skriver om.
Önskar dej en trevlig Alla hjärtans dag.
Kram Birgitta

Anonym sa...

Vilken underbar dag du beskriver. Efter en sådan dag brukar jag vara trött, men nöjd. Kul att du beskrivit var du var jag känner till de flesta platserna. Surdeg skriver du ... Jag har skapat min första surdeg och i morgon ska jag göra ett försök att baka ett matbröd. Om det kommer att jäsa vet jag inte.

Jag har läst mig till hur jag ska göra, sedan ska resten kunna stå i kylen och matas när jag ska baka nästa gång. Chokladfabriken och Sturekatten på samma dag är härligt.
Margareta

Catarina sa...

Stockholms stad borde avlöna dig för för din guidning. Du sålde verkligen in din stad. Kanske bättre än de bästa turist/kultur/matböcker. Man blir ju sååå sugen att vara där.

Kram

Anonym sa...

Man blir ju helt klart sugen på att åka till Stockholm när man läser detta.Får se om det blir en tripp i sommar, hoppas det.
Ha det bra
Mia

Maria sa...

Hej!
Men vad konstigt att du inte kommer in på nya bloggen. adressen är hemmahossmk.blogspot.com
Kram Maria

Janicke sa...

Åh så fint du skriver! Och det ser ju riktigt fint ut hemma hos mig. Tack för en så fin kväll du goa. ♥

Babsan sa...

♥ Tack för en trevlig kväll - som vanligt ♥

Pockethexan sa...

Nu väcks minnen till liv,
för det var ju på Sibyllans vi köpte teet "Tropical Flame" på 80-talet, vi "coola tjejer"..!

hm, undra om det finns kvar..?

<;p

Ann-Charlotte sa...

Så fint du skriver, du kan din stad. Ni verkar ha haft en kanonhelg!
Kram!