Sidor

18 september 2015

En oslipad diamant


I lilla franska Tournon-sur-Rhone döljer sig en trädgård med medeltida anor. Skyltningen är inte direkt storslagen.Men framme vid bilen fanns en mer officiell skylt och upp till hus nr 8, där till höger, skulle vi gå.Vi ringde på dörren i enlighet med instruktionerna. Den öppnades av Eric Lelong, mannen som lagt de senaste fem åren på att röja och rensa och planera och formligen gräva fram den gömda skatten.Från gatan gick vi upp en spiraltrappa och hamnade här - dörren ni ser är den enda ingången till trädgården! Man måste alltså gå igenom huset för att nå trädgården. Men hur kunde det plötsligt vara så högt i tak i det lilla huset? Det är mycket som man inte anar från gatan.

Vi betalade den humana entréavgiften och fick en kort introduktion på franska av Eric.Trädgården är en gammal klosterträdgård på 10 000 kvadratmeter. Den är smal, men hög och brant. Trappor och vindlande stigar leder en uppåt, uppåt, uppåt.I den nedre delen finns många rester från förr; fontäner, dammar, statyer, rostiga staket, ornament av olika slag.Små broar leder över bäcken som slingrar sig nedför branten.
Den övre delen av trädgården är terrasserad och mer skogslik med träd och murgröna. Varje terrass är så smal, så smal.Utsikten över byn, Rhone och vinbergen är magnifik!

Här finns även ett renässanstorn!Eric har börjat med att rusta trädgårdens struktur; vattenvägar, belysning (1500 m kabel är dragen), att säkra terrasser (2300 m diken grävda, 75 kubikmeter sand uppburna med hinkar) och planera planteringar (bl a är 60 fruktträd och en rosenträdgård planterade). Det finns blommor redan nu, men de är inte så framträdande än.Det är annat som gör besöket intressant, miljön är fantasiväckande och Erics arbetsinsats imponerande. Jag kommer gärna tillbaka om några år för att se hur det har gått.Och så hoppas jag att Eric har tid att sitta ner ibland för att se på vad han gjort och inte bara på vad som finns kvar att göra.

3 kommentarer:

Razzy sa...

Vilken underbar trädgård, du hittar då det mest underbara ställen på dina resor :) Kram

Nette Cecilia sa...

Åh vilket underbart ställe det där ,fantastiskt ,trevlig helg ,Nette

BP sa...

Där skulle jag inte ha det minsta emot att bo en veccka eller två. Vilket projekt! Undrar hur han finansierar detta heltidsjobb...