16 mars 2016

Att kliva in i ett återbrukskonstverk


Tänk er en ung man, uppväxt på västkusten i en fin familj, ammad och omskött av personal precis som de fyra yngre bröderna. Han hade en självklar karriär i familjeföretaget där han började arbeta vid 22 års ålder. Han är gift och har två egna söner när han plötsligt bestämmer sig för att hoppa av. Han vill bli konstnär och skådespelare. Han lämnar fru och barn, förskjuts fullkomligt av sin far och flyttar till Stockholm, ensam och arvslös.Einar Hylander, som den unge mannen heter, spelar småroller i ett antal filmer, bor på soffan hos olika vänner och först vid 52 års ålder får han en egen fast adress i Stockholm. På Kungsholmen. Vid 64 års ålder debuterar han som konstnär. Han betalar sina restaurangbesök med tavlor och får så småningom ställa ut, bl a på Waldemarsudde när han är nästan 70 år gammal.De sex sista åren av sitt liv bor han i en tvåa i ett litet gårdshus på Östermalm. På nätterna klättrar han, propert klädd i tweedkostym och fluga, i containrar och letar material till sitt lägenhetsbygge. Allt i lägenheten har han byggt själv och målat med (minst) sju lager vit färg. Han sa själv att hans verk inte skulle klara av en röntgenundersökning. Varför inte? Jo:Spröjsen i dörrarna är tillverkade av kemtvättens galgar. De runda mittplupparna är lock från gamla filmburkar.Bokhyllorna i de två rummen är helt olika. De små hörnkonsollerna i denna är tillverkade av spetsen på träklädnypor. De runda kulorna överst är torkade gula ärtor. Ribborna är troligen tändstickor.Bordsunderredet är uppbyggt av flera olika former, vad de består av är en spännande upptäckt för konservatorerna. Det kan vara plast, trä, kork, metall ...Bordsuret har helt klart också fått en dos gula ärtor.Golvlampan är uppbyggd av porslinssocklar från gamla armaturer.Och sista delen ner mot foten är en gammal pepparkvarn.

Fantasin hade inga gränser, det hade däremot konstnärens liv när han dog 1989, vid 76 års ålder. Han testamenterade hyreskontraktet på lägenheten till Moderna Museet som har sällsynta visningar för små sällskap. På onsdagskvällen fick jag äntligen möjlighet att komma på en sådan visning, efter många års längtan. Det är inte ofta man får kliva rakt in i ett konstverk!

Klickbara bilder.

17 kommentarer:

BP sa...

WOW! Har iofs aldrig hört talat om mannen, men den visningen hade jag gärna varit med på.

Anneli - A'la Foto sa...

Så otroligt häftigt livsöde! Att han till slut följde sin dröm oavsett vad det kostade honom och hans eftermäle är verkligen en skatt! Så kreativ och fantasirik den mannen måste ha varit! Helt klart en konstnärssjäl!

Ulrika Landin sa...

Det kan man kalla för en sann konstnär :D
Otroligt tjusiga saker och dina foton är jättefina!!

Ulrika Landin sa...

La tyvärr in fel länk, sorry :(

Janicke sa...

Otroligt! Hoppas att MM förvaltar väl.
Tack för att du tog oss dit.

lavendia sa...

Verkligen konstnärligt.Man kunde verkligen få inspiration.
Men var hans konst verkligen värt det livet? Ja han valde ju det tydligen.
/ Britt

Violen sa...

En sällsynt levnadskonstnär! Tur att hans konst är bevarad och visas upp ibland!

Nette Cecilia sa...

Men vilken konstnär som kunde använda ,återbruka redan då .Trevligt inlägg ,kramen Nette

Stare Ström sa...

En sådan kreativ person! Tack för att du delade med dig av upplevelsen! Det måste ha varit fantastiskt att få se hemmet.

Paula i pörtet sa...

Vilken man! Man kan bara föreställa sig vilka uppoffringar han gjorde för sin konst. Var tvungen att googla när han levde, 1913-89 nästan hela 1900-talet mao. Mycket imponerande men jag kan inte låta bli att undra om han var lycklig under sin levnad...

Anonym sa...

Tack för de fina bilderna och den otroligt intressanta berättelsen!
Glad påsk önskar Mormor

Anonym sa...

Men WOW! Vilken historia och vilken upplevelse att få vara där. Fantastiskt. Blev alldeles varm i hjärtat. Trevlig helg :)

Olga T sa...

Tack för ett fint inlägg! Så välskrivet och intressant och med så vackra bilder. Vilken bra smak han hade! Aldrig hört talas om honom förut.

Micke sa...

Spännande!

Helena sa...

Vilken spännande lägenhet och underbart kreativ. Tack för ett intressant inlägg med många fina foton till. Kram och härlig söndag.

Annette sa...

Vilket intressant inlägg! Vilken upplevelse att få se allting och känna atmosfären. Och vilket original till människa, häftigt!

Unknown sa...

Wow! Gud vilket människoöde och vilket spännande livsverk. Hur gör man för att få gå med på den turen?
/kiki