Sidor

28 maj 2016

Att lämna sin comfort zon för Monthly Makers


För att komma fram till mitt ofärdiga bidrag till Monthly Makers tema färg blir jag tvungen att visa en återblick som till att börja med inte är temabidraget.

Vi hade i enlighet med de nya reglerna på Folkuniversitetet tvingats ha en uppgift på keramiken. Min torsdagsgrupp kom fram till att vår uppgift skulle vara dekor, något som jag redan gör i överflöd. Alltså skulle vi välja en dekorteknik som vi aldrig gjort.

Jag valde att trycka en stämpel på baksidan av en blivande ampel som var delvis bladtäckt, så att tryckets mönster kom på utsidan och blev konvext. Randningen har jag gjort för att kunna fästa andra blommor med slicker.Så här såg det sedan ut när jag tryckt ut 65 dubbla blommor i en annan lera (som ser mörk ut nu, men blir ljus när den bränns) och fäst dem. Jag täckte över varannan stämplad blomma, eftersom jag tyckte att de var så fula. Nej, jag gillade inte den påtvingade uppgiften, som ni nog förstår.Men vad hände? Jo, när jag kom en vecka senare lossnade alla blommor eftersom amplen varit för torr. Tror ni att jag gillade den bättre nu?Jag glaserade åbäket i violett och tänkte slänga den direkt i soporna, men kan kanske hitta en blomma som kan dölja den fula kanten ...Sedan gjorde jag då det som jag tänkte mig till Monthly Makers färg-tema. Jag kavlade ut en stor kvadratisk platta, delade den i 16 mindre kvadrater och tryckte fram en gren, fäste blad och fjärilar och målade med engobe!
Jag har aldrig brytt mig om att använda engobe, en färgblandad lera som målas på lergodset före skröjbränningen. Med andra ord hade detta också kunnat passa som uppgift på kursen.Nu målade jag grenen svart, bladen gröna och fjärilarna blå. Plattorna bör vara skröjbrända på torsdag så att de kan glaseras och då kommer jag att fästa så många som möjligt av mina 65 lösa blommor på dessa plattor! De kan nämligen fästas med glasyr, det kräver bara att den som ställer in plattorna i ugnen har tungan i rätt mun eftersom blommorna inte sitter fast.

Tyvärr glömde jag ju att ta kort på blommorna när de låg provisoriskt utlagda på plattorna och färgen på mitt stora alster kan ni inte heller se än. Det får jag återkomma till. Just nu är mitt ofärdiga bidrag till Monthly Makers alltså ganska färglöst ...

8 kommentarer:

BP sa...

Är verkligen ingen fan av keramik och förstår min inte heller på konsten måste jag säga. MEN konstigt nog gillar jag din i dina ögon misslyckade "hjälm". Den har liksom karaktär tycker jag. Gillar inte plattorna - inte i nuvarande skick alltså.

Å du - Folkuniversitet - säger bra blä där.

Anonym sa...

Gillar keramik!
Höll på med det några år för länge sedan. Det var jättekul.
Men vad tråkigt att dekon föll av, men den blev fin i alla fall!
Ha en skön söndag!

aliciasivert.se sa...

Haha, lera </3 Jag som inte glaserat sen gymnasiet tycker om engobe (boxrarna är målade med det), men vad spännande och klurigt att försöka föreställa sig vilken färg allt ska få efter bränning när det är så totalt annorlunda mot den obrända färgen! Vad har du tänkt göra med plattorna när de är färdiga?

Anni sa...

Tänkt och tänkt ... Jag tänkte lämna min comfort zon och göra något som inte liknar det jag brukar göra. Om det är användbart till något får jag väl se när det är klart.

Janicke sa...

Väntar med spänning ....
Har varit inne och nosat hos Monthly Makers, härligt kreativitet där!
Liksom hos dig.

Lisbet sa...

Du är så duktig med dina hantverk!

Mikaela sa...

Keramik <3 Vad spännande med engobe, det har jag inte testat. Men så många fina dekortekniker det finns alltså, man blir ju alldeles matt. Jag har snöat in på det här med stämplar och gjort ett helt gäng egna, men det är så mycket annat jag vill prova med! Ska bli kul att se hur plattorna blir när de är brända sen :D

Wilda sa...

Så häftig tavla! Ett riktigt konstverk! Modigt att ge sig på något så stort!