Sidor

06 juni 2018

Idag nationaldag, i förrgår hela världens kväll


Som den trogna läsaren av denna blandade blogg vet så har vi i ett av mina tjejgäng alltid tema på våra middagar. Och vi delar på ansvaret för rätterna. Vi delar också på kärleken till en viss färg. Detta är inte hemma hos mig utan hos Ulla, där vi träffades i måndags.



Temat för kvällen var Matvärlden, eftersom Ulla lovprisat mataffären med samma namn. En jättebutik som öppnat ganska nyligen i Veddesta, väster om Stockholm. Jag hade inget uppdrag denna gång, men följde med Lena för att kolla in butiken och botanisera bland varorna.

Färskvarudelen blev vi inte imponerade av, tyckte att priserna var högre och kvaliteten sämre än vi förväntat oss. Lite udda varor fanns förstås, som frysta fårskallar och klövar från diverse djur.

Men längre in i butiken fylldes hyllor och montrar av sådant som vi inte har en aning om vad det var.



Lena skulle stå för efterrätten och till sist hade vi plockat ihop ett urval av udda varor som inte såg alltför söta ut.



Värdinnegåvor har vi alltid med oss och jag fann dessa färgstarka sockrade kikärtor som jag tyckte passade bra.



Sedan hittade jag en Ramadankalender med dadlar och choklad, den tog Lena till gåva.  Underbart - klart att det finns en Ramadankalender precis som det finns en julkalender!



Väl hos Ulla bjöds vi på bärsmakande maltdrycker som fördrink. Någon smakade diskvatten, några smakade saft. Ganska okej helt enkelt.



Maja hade förrätten och lade hela världen på ett fat. Svensk skärgårdssill, rysk saltgurka med honung och smetana (fast jag tror hon använde crème fraîche), kinesiska vårrullar, grekisk vinbladsdolme och oliver samt danskt smörrebröd med rostbiff.



Ullas huvudrätt var en "bowl" med bulgur, riven rödbeta, spenat, fänkål, ärthummus, paprikafrästa kikärtor och smulad fetaost. (En variant av detta recept)



Lenas dessertplock bestod av den röda "korv" som syntes på en bild i början av inlägget, det var granatäppelgeléinbakade valnötter, dadelkakor



odefinierbara fruktbollar med hackade nötter,



aprikoser med mandel och samma sorts geléinbakade valnötter men utan granatäpple i geléet.

Igår kväll hade jag knypplingstjejerna här för fortsatt knypplande - snart har vi nog fattat hur man gör. Ikväll ska jag träffa mina hantverkarkollegor i butiken för ett gemensamt projekt. Inget nationaldagsfirande för min del alltså, men flaggan hänger ute året om.

Det var bara fem grader när jag lade mig i natt - för två nätter sedan var det inte under 20! Burr.

10 kommentarer:

BP sa...

Har hört talas om den affären. Tror att det är Freedomtravel som skrivit om den och lovprisat fiskdisken, men kan minnas fel.
Alltså den maten som du visar är visserligen färgglad men absolut inte ämnat för att ätas/drickas om du frågar mig, vilket du troligen inte gör;-) Undantag oliver och det danska smörrebrödet. Jo, kanske även saltgurkan, men den vill jag helst äta naturell.
Ett plus dock för Ramadankalendern. Visste inte ens att en sådan fanns.

Min mamma som var suverän på alla handarbeten kunde knyppla. Jag har inte ärvt hennes talanger kan jag säga.

Maribel sa...

Hej Anni!
Spännande meny, kul att prova något nytt. Undrar hur dessertplocket smakade.
Ha det fint /Marika

Anita sa...

Jag trodde absolut den översta bilden var hemifrån dig Anni, så många härliga blå nyanser. Och sedan blev det mängder av andra nyanser. Kikärterna liknade ju nästan min färgexplosion bland azaleor och rhododendron :) Kalendern kände jag till. ICA Maxi, där vi handlar, hade bunkrat upp med travar av sådana när Ramadan inleddes. Tyckte dock inte att dom verkade sälja så många. Annars känner jag till de söta bakverken. Våra grannar brukar ropa på oss och lämna över baklava och annat över staketet. Bland annat fick vi igår som vi åt till kaffet som vi avslutade nationaldagsmiddagen med.

Temperaturen har blivit svalare som sagt och natten till igår hade vi snudd på frost. När jag kollade minimitemperaturen så visade den på +1,4. Då var jag glad att jag fortfarande inte satt ut mina tomater. Det blir nog inte förrän till helgen. Även om det varit varmt länge så finns alltid risken för de beryktade järnnätterna.

Jag har förresten skrivit ett svar på din kommentar hos mig. Bland annat lite om hur jag gör med hortensian. Du kan väl titta in där och läsa. Glömde dock skriva om fåglarna, att jag hade ett inlägg helt utan fåglar. Fåglarna är min sorg, jag har hittat döda fågelungar var och varannan dag i trädgården. Alla har huvudena avätna. Misstänker att det går någon katt här men har inte sett någon. Imorse hittade jag en koltrastunge utan huvud. Känns så tråkigt. Men jag hoppas att dom flesta ändå klarar sig och kan bosätta sig i trädgården där dom brukar trivas så bra. Mina kära fåglar.

Ha en fin dag!
Kram Anita

Paula sa...

Vilken matorgie! Snålvattnet rinner, inte över diskvattnet förstås men allt annat! I Ryssland serverar man saltgurka och smetana som hóurs deuvres (sorry felstavning) vid bordet direkt du slår dig ner. Sen kan du beställa björngryta eller annan vardagsmat....
Inga människor på mina nationaldagsfoton? Du har helt rätt, det ser ynkligt tomt ut. Jag fotade nog även människor men är försiktig med att publicera ansikten o det visade sig att det gick att känna igen några på varje kort. Med tanke på att halva byn läser min blogg så vill jag inte reta upp någon. Jag brukar lyckas med att få med ryggtavlor, men inte denna gång. Det var faktiskt väldigt lite folk, ett femtiotal när jag var där, under hela dagen drygt hundra. Men det är så mycket annat som lockar, bland annat var det pizzarally i byn med gamla veteranbilar och det väljer förstås många att titta på istället. Trevlig sommarhelg!

Carina sa...

Spännande och kul med nya matbutiker. Fast utbudet måste va fräscht förstås. Låter som en hektisk vecka ;)

Kram, Carina

Eva Trillian sa...

Så kul att "gå loss" på nya smakupplevelser :) Ni verkar vara ett modigt gäng ;)

Kristinas oas sa...

Vilka härliga träffar och teman! Låter spännande värre att prova allt nytt. Allt måste inte vara gott, tänk om vi bara skulle köra säkra kort hela tiden så tråkigt det skulle bli.
Önskar dig en fin helg!
Kram Kristina

Susie på Stjärnarve... sa...

Det var en otroligt annorlunda och spännande "tjejträff" - alltså maten och knyppling!? Själv har jag just börjat med GI; alltså inte äta bröd, potatis, socker m.m. så frukosten idag blev äggröra med stekt skinka och tomat. Rolle skulle också testa det hela, men eftersom vi hade färskpotatis igår och det blev en massa över så ska han vänta tills i morgon. Hur han ska klara sig utan potatis vete 17, men han sa iaf att han skulle försöka.....

Att ni haft så otroligt kallt!? Här hade vi en dag med bara 14 grader i förra veckan, men på natten var det iaf runt 10. Sen har det varit otroligt varmt och torrt igen. Igår var vi på andra sidan ön nära havet och där var det bara 19 grader, här hemma hade vi 23 så tempen är tydligen väldigt lokal.

KRAM/Susie

Åke sa...

Snacka om maträtter... här blev en annan rätt yr :) Kanske tur att man inte får gå på tjejträffar ;)

Susjos sa...

Oj, vilken blandning av spännande maträtter! ...och knyppling, förstår att det inte är helt lätt att lära sig!
..ja, det var lite kallt där ett tag igen, men idag ..vilken värme! Galet skönt igen!
Kram och ha en bra start på den nya veckan!