23 juli 2018

I ett rasande tempo mot förväntad avkoppling


Det blev en stressig vecka med långa svettiga arbetsdagar i butiken. När det är varmt har jag dörrarna mot gatan öppna på ett sätt som gör det omöjligt för mig att stänga till och gå på toa. Alltså dricker jag inte mer än jag måste och då kan ni ju ana hur jag mår? Men det var trevliga dagar med många turister och god försäljning. Och sena kvällar då jag behövde passa mina föräldrars trädgård, min egen trädgård och hinna en hel del praktiskt.

En kväll provade jag en annan resväg hem, eftersom gröna t-banelinjen var som ett kollektivt värmeslag när alla resenärer skulle till pendeln på Odenplan. När jag gick över Strömbron kunde jag inte låta bli att fotografera de sorgliga resterna av stadens vackra planteringar.På fredagskvällen efter jobbet drog jag igång med att baka två pajer och grädda pannkakor på en liter mjölk. Vi skulle ta nattbåten till Gotland och i mina föräldrars stuga hade brunnen sinat. I många år har vi fått hämta dricksvatten i Hamra eftersom brunnsvattnet inte är tjänligt att dricka, men nu var det också svårt att diska. Jag ville underlätta genom att laga mat hemma för att ta med.

Mina ögon gick i kors av trötthet när vi körde till Nynäshamn för att ta färjan kl 02.30. Inte kunde jag sova på båten heller, för det var så kallt!

Näe, nu får det vara slut med fakirfärjor för mig! Hur vackert det än är att komma till Öjn i morgonljuset så är det inte värt att sova bort halva dagen därpå och ändå vara smågroggy när man försöker vakna.Pappa hade sagt att det var väldigt torrt, men jag var inte beredd på den sorts torka som mötte mig. Hade mer tänkt på höstfärger och den "normala" torrhet som brukar vara i augusti. Nu ser här helt förskräckligt ut!

Pappas bin har ingen mat eftersom inget blommar, han måste mata dem med sockerlösning. Det lär inte bli någon honung alls i år.För att öka på eländet ligger mamma på Visby lasarett med en svårbehandlad infektion. Pappa hade kört dit henne redan på tisdagen och nu väntar vi på besked om hon ska skrivas ut idag eller stanna ännu längre. När pappa besökte henne i lördags satt katten länge och undrade vad som hände och varför vi var där. Han saknar mamma väldigt, men accepterar såklart pappa när hon inte är nära.Vi försöker koppla av så gott det går. Min magra seniga pappa lägger sig på trägolvet på morgnarna och gör situps och armhävningar innan han cyklar ner till stranden för att tvätta sig. Min korpulente make tittar på och följer sedan med på morgondoppet.

Jag och sönerna cyklar till stranden betydligt senare och badar i det varma vattnet. Algblomningen kan anas men har inte gjort en soppa av vattnet. Än.Jag hade med gamla lakan för att riva till trasor. I vävstolen har jag två färdiga mattor sedan några somrar tillbaka, men det finns fortfarande varp kvar som jag hoppas kunna väva slut nu.

Jag var nära att glömma att jag skulle ha trasor med, så det får väl kallas för tur att jag snabbt kunde få fram slitna lakan ur förrådet hemma, även om det inte blev så mycket blått som jag förstås skulle vilja.På rullen nedtill syns förra årets väv, igår hann jag väva en bit med de nya trasorna i betydligt ljusare färger.Den breda vita biten nere till höger är blivande fransar, men det till vänster därom är min nya väv. Jag vet inte om jag gillar det jag gjort än, men försöker skapa någon återkommande randning så kanske det blir snyggare.Igår kväll var vi på kultbiografen i Burgsvik. Så långt från lyxiga stolar och surroundsystem man kan komma. Det var nästan fullsatt och den obligatoriska pausen mitt i filmen var välbehövlig både för rumpan och syret. Pausen beror på att man förr var tvungen att byta filmrulle då man bara hade en projektor, med dagens digitala filmer behövs den inte längre av tekniska skäl.

(Biografen drivs av Eurostar, som också drev Fontänen i Vällingby. Jag skrev om sveket mot dem här. Saknar dem så, men är tacksam för att de nu har flera biografer runt om landet.)

Det blir en speciell stämning när man går ut i den ljumma kvällen och sträcker på benen för att sedan se vidare på filmen. Och när den var slut applåderade hela salongen. Underbart!

Vad vi såg? Mamma Mia - here we go again.

13 kommentarer:

Lillian www.sognafaret.no sa...

Så koselig med filleryer. Jeg har både på mitt kjøkken og på verandaen. De gjør det så hyggelig når en kommer inn i rommet synes jeg. Fryktelig tørt om dagen, hele Europa trenger regn!

BP sa...

Har ju sagt det så många gånger förr - hur f*n orkar du? Kan du liksom aldrig ta det lugnt och njuta - eller nåt sånt - av att bara vara?
Å du skulle ju faktiskt kunna stänga dörren till butiken i en minut eller två för att gå på toa, typ "Kommer strax"-skylt.

Varför ta fakirfäran till Gotland efter en ansträngande vecka? Var de andra färjorna slutbokade eller?!

Inte roligt med din mamma alls i värmen. Hoppas hon är utskriven när jag skriver det här.

Torkan ställer till det överallt i Sverige, å Gotland verkar inte vara ett undantag. Ja, den varmaste sommaren på 260 år sätter sina spår, både negativa och positiva.

mossfolk sa...

Men hjälp, jag blev alldeles trött bara av att läsa!

Hemskt är det med torkan! Här har inte varit en droppe regn på evigheter. Vår gräsmatta har gått från gul till död och flera av björkarna runt huset börjar bli helt kala...

Maribel sa...

Hej Anni!
Låter som att du behöver ta det lite lugnt och bara njuta. Vackra mattor du väver. Hoppas allt är bra med din mamma och att hon har fått komma hem.
Ha det skönt /Marika

Vonkis sa...

Ja du, den här värmen.
När vi åkte från Ö-vik till Norrköping förra söndagen slog det oss att om man tittar på träden så skulle man kunna tro att det är höst. Så mycket gula löv.

Hoppas att din mamma mår bättre och har fått komma hem till din pappa och katten.

Anita sa...

Oj Anni, det är vad jag kallar för rasande tempo! Nu hoppas jag att avkopplingen kan infinna sig. Jag hoppas också ni fick bra besked om din mamma, att infektionen ger med sig så att hon får komma hem. Jobbigt att bli sjuk i den här värmen.

Det var verkligen sorgligt att se resterna av Stockholms vackra planteringar. Och torkan på Gotland. Och brunn som sinat. Puh! Stackars bin. Usch vad den här värmen och torkan har fört med sig.

Dina mattor ser ut att vara väldigt vackra.

Försök nu att koppla av ordentligt!

Kram Anita

Kristinas oas sa...

Åh Anni, hoppas din mamma piggnar till sig snabbt och får komma hem. Gissar att hon saknar både katten och er.
Att väva ger ro i själen. Det går inte att fundera på annat, bara att trampa och få kanterna så raka och fina som jag ser att dina är. Saknar vövandet ibland, men var sak har sin tid. Maken och jag skojar om att vävandet och golfen får vänta tills barnen flyttar hemifrån...
Ta hand om dig och familjen och njut av doppen i havet!
Kram Kristina

Susjos sa...

Oj oj, det var bråda dagar...skönt att till slut landa och förhoppningsvis njuta av lite ledighet! Vilka snygga mattor du väver, wow!

Så trist med denna torka, allt blir gult och det ser ut som hösten redan är här! Så synd med bina och lille katten som längtar efter matte, hoppas din mamma är på benen igen nu!
Imponerad av din pappa som håller igång så!

Å visst var "Mamma mia" filmen lättsam underhållning, och ljuvlig nostalgi med alla ABBA-låtar! Kul att de har en paus mitt i filmen på din biograf, var kanske behövligt med mindre bekväma säten! Jag såg filmen på MoS biografen i VIP salongen, med vin och popcorn i sköna säten som man kunde luta sig tillbaka på ( och somna om filmen inte varit bra!) ..Tyvärr applåderade inte vi inte i salongen, det ångrar jag, måste nog se den igen! HAHA!
Ha det fortsatt gott!

Violen sa...

Fullt upp som vanligt! Hoppas du kan koppla av lite också men man kan ju ladda batterierna på olika sätt! Förhoppningsvis har din mor kryat på sig så att ni alla kan ha en skön och avstressande vistelse på ön!

Paula sa...

Ojoj, här händer det grejer, så tråkigt med din mamma. Hoppas hon kryar på sig snart. Jag u pplever samma sak när jag jobbar på vår loppis, vi har nämligen ingen toa utan måste ta en nyckel o låna fastighetsägarens toa på övervåningen runt gården. Och det gör man inte när man är ensam, förstås. Hoppas du får bra avkoppling på Öjn med mattvävning och annat. Jag har inte fått någonting gjort sedan jag flyttade i maj för samtidigt kom värmen och orken försvann i ett huj.

Susanne sa...

Hoppas att du har möjlighet att njuta av lediga dagar. Och hoppas att mamma piggar på sig. Att vara sjuk i den här värmen kan inte vara något vidare. Värmen tar på krafterna på dom som är friska och pigga. Jag kan ju bara se mina patienter hur dom lider och mår dåligt i värmen. Måtte det snart bli svalare. Jag tror många har det jobbigt med det här klimatet. Det blir inte många timmars sömn mellan nattpassen och många duschar blir det. Kommer väl se ut som ett russin om det ska fortsätta vara hett... Men när hösten kommer kan man minnas alla ljumma kvällar och nätter som man tillbringat ute på altan. Förra sommaren satt vi inte ute en endaste gång eftersom det var för kallt.
Hoppas att du kan vara ledig ett tag. Kan tänka mig att sitta vid vävstolen är avkopplande. Jag dyker ju ner och in i växtligheten med min kamera när jag vill komma bort och ladda mina batterier. Håller just nu på att utforska mina nya objektiv vi köpt på e-bay och tradera. DET är så fascinerande och kreativt. Lagt ut några bilder på fb och Instagram. Ta hand om dig. Stor kram

Eva Trillian sa...

Då jag ligger efter i bloggläsandet så hoppas jag det kommer god nyheter om din mamma i ett senare inlägg :)
Trevligt att gå på bio på mindre ställen :) applåder på slutet! Gillar't!

Bosse Lidén sa...

Jag är mycket förtjust i de där gamla biograferna och det är häftigt att de behållit "bensträckspauserna" som de skulle kunnat bytt namn till.