31 juli 2018

Vi kör ut i Europa.


Jag har inte på långa vägar hunnit gå igenom de 5000 foton jag tagit under vår tre veckor långa bilsemester, men inser att jag får beta av några i taget. Har funderat över hur jag vill berätta om resan och allt vi gjorde. Tidigare har jag skrivit en sorts sammanställningar över olika platser eller så har bilder passat in på olika fototeman. Nu är jag inte längre med på några fototeman och dessutom vet jag att en del läsare gärna ser hur resan läggs upp, vad man kan hinna med på en dag, hur man kan resa.

Själv väljer jag att se inläggen som en dagbok i efterhand och har därför bestämt mig för att helt enkelt få ihop mängder, säger mängder, av inlägg i kronologisk ordning. Orkar ni inte läsa alla så förstår jag er!

Starten på årets bilresa har jag visat i min EFIT från avresedagen. Vi gick upp tidigt och kom iväg innan rusningen började i Stockholmstrafiken. Det tar fem och en halv timme till Helsingborg, 20 minuter på färjan, drygt två timmar genom Danmark till Rödbyhavn och sedan 45 minuter på nästa färja. Plus väntetider vid färjorna, men jag bokar alltid en tid eftersom jag vet att vi då inte behöver vänta. Denna gång var det bara att köra direkt på, vi hade väldigt flyt där.Hotellet i Grossenbrode har vi bott på förr, så jag visste att det var genomförbart att köra dit och att stället var bra. Att se alla strandmotiv som hotellet kryllar av ger en skön semesterkänsla, även om det är aningens kitschigt.Hotellet ligger precis vid stranden och en bit bort längs strandpromenaden finns flera restauranger. Två söner var med oss i början av resan och vårt familjerum bestod av två sammankopplade dubbelrum med var sitt badrum. Fräscht och snyggt.Det var svalt när vi lämnade Stockholm, men här var det varmt, varmt, varmt och på den grekiska restaurang där vi åt vårt gigantiska grillfat var det precis så varmt och fuktigt som det nu är i hela Sverige. Inte sjutton kunde vi ana det då!

Efter den rikliga frukosten hann vi en halvtimme söderut innan de ringde från hotellet och berättade att vi glömt en vit påse. Okej, tänkte jag. Bara halstabletter och lite mediciner som vi kan klara oss utan. Men sedan insåg jag att min hörapparat också låg i påsen! I bilen tycker jag det är skönt att inte använda den, jag hör ju ändå även om volymen är lägre. Men att vara utan hörapparaten hela resan kändes inget vidare, så vi fick vända tillbaka.Så började det regna, det blev trafikproblem och GPS:en tyckte att vi skulle köra andra vägar. Den är inte alltid att lita på, men nu hittade jag på dess nya rutt ett slott som hade lunchservering. Vi hamnade i Reinbek!Ett pampigt tegelslott med spännande form och snygga fönsterluckor, eller hur!? Restaurangen fanns där nere vid den lilla baldakinen.På entréplanet var det inte öppet för lunch utan vi gick upp en trappaoch klev in i ett stort rum där det bara fanns två andra gäster.I väntan på vår mat njöt vi av lugnet och det vackra taket.Jag åt en kyckling- och grönsaksgryta med potatismos som var riktigt god.
När jag planerar en resa brukar jag leta information på Tripadvisor, Google, hemsidor, bloggar och böcker. Det är viktigt att vara källkritisk och läsa mellan raderna, för alla recensioner går inte att lita på. Sedan gör jag en lista på olika saker som kan ses, platser som kan besökas och vägar som kan köras. Någon lång resdag är okej, men inte flera på rad.

Hotell bokar jag oftast genom Booking, men även genom orters hemsidor eller andra uthyrningsföretag. Ser till att allt som går är avbokningsbart utan kostnad och hinner ofta ändra bokningarna om jag hittat smartare lösningar som kanske ger kortare bilresor eller möjlighet att besöka något jag i första läget inte kände till. Eftersom vi har fyra barn har vi under åren inte kunnat resa utan att boka i förväg och det sitter i. Plus att jag tycker att planeringen av en resa är halva nöjet! Sedan betyder inte det att planeringen följs till punkt och pricka utan saker kan strykas för de inte hinns med eller så hamnar man på ett slott man inte visste om, som denna vår första dag i Tyskland.

Nästa reseinlägg kommer att handla om ett planerat resmål som jag inte hunnit förbereda mig tillräckligt inför, men som - visar det sig - var helt rätt i tiden!

10 kommentarer:

BP sa...

Har du hörapparat? Det visste jag inte. Susjos har ju också en sådan.
Då du planerar resorna, maken din får köra. Bra där Anni.
Kul att se dessa för norra Tyskland så karakteristiska strandkorgar. Har aldrig förstått poängen med dom. För det enda som får färg är ju benen;)
Det var kanske i Reinbek som ni såg regn senast. För här i 08, eller rättare sagt här i Täby har det inte regnat på riktigt sedan 5 maj.

5 000 bilder - det är verkligen imponerande. Denna mängd tar jag på ett år ungefär.

PS. Känner du en konstnär som heter Elaine som bor på Ekerö? Kolla här:

http://dittemitti.se/favorit-i-repris/

och här

http://dittemitti.se/bla-ordet-att-tolka-denna-vecka/.

Hon och du måste väl vara släkt och känna varandra:-)

Lillian www.sognafaret.no sa...

ÅÅÅÅÅ reisebrev, det er det beste jeg vet. Det er så trivelig å se hva folk har funnet på og dumpet innom på veien. Noen ganger er det et tips til hva jeg kan planlegge for og andre ganger ting som en godt kan dra forbi da det ikke er så interessant som en trodde ved første øyeblikk. Gleder meg til hver eneste innlegg som kommer ;)

Anita sa...

Jag orkar Anni, det kan du vara övertygad om. Älskar sådana här reseskildringar. Får känslan av att jag är med på resan. Du förmedlar så bra genom dina bilder och din text. Och tänk så bra för dig att ha och gå tillbaka till. Och matnyttiga tips till oss andra också.

Vilken tur att ni inte hann åka så långt innan hotellet ringde om den vita påsen. Och vilket bra hotell som ringde så snabbt.

GPS är bra, i synnerhet när det blir trafikproblem och den visar en ny väg som leder till ett slott. Ser pampigt ut och taket var verkligen speciellt. Att sedan lunchen dessutom smakade bra var ju ytterligare ett plus att tacka GPS:en för.

Det där med att planera en resa är halva nöjet. På senaste tiden har jag mest åkt på paketresor och det är skönt det också. Men jag minns våra bilsemestrar och hur jag höll på i veckor innan och planerade. Hade en mapp med flikar för varje dag minns jag.

Strandkorgarna var något nytt för mig. Skänker säkert välbehövlig skugga en sommar som denna.

Ha en fortsatt bra vecka! Jag ser redan fram mot nästa etapp i er resa!

Kram Anita

Razzy sa...

Åh det här ser jag fram emot, dina resor är ju helt underbara och ni är ju verkligen över allt och hittar allt man själv bara kunde drömma om att hitta och titta på, när vi åker så är det ju autoban hela vägen ned för vi ska enl sambon ned så fort som möjligt medans jag gärna skulle åka runt som dig. Stora "varma" kramar Eva

Susanne sa...

Så härligt att läsa om er resa :) Jag har aldrig varit på bilsemester men haft det i tanken många många gånger. Visst har jag bilat ner till Danmark och så men inte ner i Europa. Kan bara tänka mig hur mycket vackert, spännande och intressanta platser man får se när man åker bil. Och så det där med att styra och planera själv. Någon gång i livet ska jag ta mig iväg :)
Ja, det var verkligen ett pampigt tegelslott och supergillar bilden du tagit "igenom" gluggen i väggen! Riktigt riktigt cool bild :)
Badstranden med dom där små hytterna ser ju inte heller helt fel ut ;) Klart jag läser <3 Ska bli så kul att följa med på resan. Kram på dig!

Kristinas oas sa...

Jag orkar definitivt! :) Ska bli spännande att följa med på färden i Europa.
Vi planerar nog på ett liknande sätt du och jag när vi åker. Planer är bra men de kan ändras vid behov. Om ett slott dyker upp eller så... :)
Kram Kristina

Violen sa...

Det ska bli spännande att få resa ut i Europa tillsammans med dig! Du verkar ha ett stort arbete framför dig och jag ser fram emot dina olika avsnitt!
Ha det gott i värmen!

Mias Mix sa...

Planering är A och O. Med en bra planering kan det inte bli annat än bra. Däremot har vi aldrig bokat boende i förväg. Men ett par gånger på senare år har vi haft lite svårt att hitta där vi velat bo så vi får kanske tänka om... Nu åker vi till Island på måndag och då är alla nätter bokade. Tar en hyrbil när vi kommer fram och bor på 4 olika ställen under en vecka.
Vad bra att du fick tillbaka din hörapparat. Ni verkar ha haft en härlig resa och jag ser fram emot fler inlägg. Dessutom blev jag jätteglad när jag läste din kommentar och att du vill ha bloggträff!! När jag åkte hem från Annette var jag eld och lågor och ville ringa dig direkt, men du var ju fortfarande borta. Skickade nyss ett mail till Annette och föreslog att du, hon och jag träffas i Stockholm när jag kommit hem från Island. Så kan vi prata och kanske planera lite :)

Hur är det med din mamma? Jobbigt när de gamla mår dåligt. Din pappa verkar pigg. Mina föräldrar promenerar normalt en mil varje dag, men lite mindre nu när det är så varmt. Pappa fick såna biverkningar av alla cellgifter så han har knappt någon balans. Gick så stappligt. Äntligen har han skaffat rullator och är t.o.m. nöjd med den. Han är gammal maraton-löpare och hade tänkt springa maran vid 80 års ålder, men har fått inse att det kommer han inte klara.
Ha det så gott så hörs vi. Kram

Paula sa...

Jag ser fram emot att följa er resa i Europa, jag var senast på en dylik i början av 90-talet, så det var ett tag sen. Framför allt före mobiler, internet, allt som idag är självklart när man planerar en resa med biljetter, hotell, sevärdheter osv. Då var det resehandböcker som gällde. Men kul var det också, man hade ju inget att jämföra med!

Eva Trillian sa...

Härligt att få "åka med er" på semester!
Booking.com - my cup of tea!
Hastar vidare för att läsa fler inlägg!