19 september 2018

Trädgårdsutställningen i Appeltern (1 av 3)


Jag menar inte att skryta, men jag har varit på Chelsea Flower Show tre gånger och uppskattat det varje gång. Samtidigt har jag tyckt att det är eländestrist att man knappt kan se något av utställningsträdgårdarna eftersom det är så vansinnigt mycket folk som man måste trängas med.

Låt mig då få presentera De Tuinen Van Appeltern i Nederländerna! Hit åkte vi efter att ha lämnat sönerna vid flyget i Weeze och här tillbringade vi många, många timmar utan att ändå hinna se allt.Här finns permanenta utställnings- och inspirationsträdgårdar. Året om. Inget som hastigt satts ihop under några stressiga veckor för att sedan vara vackra i fyra dagar.

En del av parken består av konst- och installationsträdgårdar. Kommer du hit och vill se det allra bästa kan du skippa denna del. Visst är här vackert, men mycket har teman som vi svenskar inte förstår kopplingen till. Författare och artister vi inte känner igen namnen på. Och lite udda tolkningar.Just denna var väl ganska förståelig, den handlar om hur marker ser ut efter kriget. Taggtråd, kullvälta stolpar och vallmo.Vallmon var av keramik, för som sagt - dessa trädgårdar finns året om.Men här är ett exempel på en installation som skulle associera till en för oss okänd kändis.Självklart fanns idéer att snappa upp och njuta av även i konstnärsdelen.Och när det finns glas i trädgården måste jag kolla lite extra.Att slå knut på en björkdunge är lite kul, men kanske inget för villaträdgården.Eller en gång med blåa rör att huka sig under. Kanske kul på en skolgård?De nedstuckna glasskärvorna passar knappast på samma skolgård ...Men när man lämnat konstdelen av parken och är på väg mot alla "normalare" idéträdgårdar finns gigantiska rabatter med dagliljor,vattenspeglar med näckrosor,rabatter i Piet Oudolf-stiloch rabatter med mer färg.

Här finns stelare kompositioner med tuffa kontraster mellan träkonstruktion, vattenyta och ängsmarkeroch mjukare kompositioner med romantiska snirkliga grindar och möbler.Kolla staketet med gamla trädgårdsredskap!Sedan kommer man till det jag anser är huvudnumret; alla idéträdgårdarna! Här finns 200 olika trädgårdar att inspireras och njuta av. Detaljer, växter, idéer, planteringar, möbleringar - ja allt.Jag har sållat hårt bland mina bilder, men har ändå 80 foton jag vill visa. Delar därför upp bilderna på tre inlägg och kommenterar inte så mycket. Den som gillar trädgård ser ändå och den som inte är lika intresserad kan snabbt gå vidare.


4 kommentarer:

BP sa...

Nja, den där utställningen var inte riktigt min grej. Undantag: vallmon, staketet med trädgårdsredskap och de rostiga vedskåpen i sista bilden. Men de vildvuxna rabatterna var helt i min smak.

Lillian www.sognafaret.no sa...

Mange flotte hager rundt om kring. Når man går rundt får en små og store ideer en kan prøve ut hjemme hos seg selv.

Maribel sa...

Hej Anni!
Tack för turen, vilka roliga idéer med en knut på björkarna och staketet av redskap. Ser fram emot fortsättningen.
Ha det fint /Marika

Eva Trillian sa...

Om det inte vore för dig skulle jag inte se några utställningar som denna - inga trädgårdar alls, tror jag faktiskt :) Så, Tack! Jag gillar verkligen det jag ser hos dig!