04 september 2018

Hos mästaren Piet Oudolf, del två


Bäst att jag börjar med att förklara att Piet Oudolfs trädgård inte på något sätt läggs ned, men det är en privat trädgård och nu ska den få vara privat på riktigt. Eftersom frun Anja personligen tar emot besökarna kan jag ana hur slitsamt det är, vet hur trött jag själv är efter en enda öppen trädgårdsdag - hur är det då om man har öppet varje dag hela sommarssäsongen?

Men nu ska jag visa den ursprungliga trädgården, den som med all rätt tog trädgårdsvärlden med storm en gång i tiden.

När man går in genom den lilla klippta öppningen i häcken möts man först av mängder, säger mängder av grästuvor längs husfasaden till vänster och en häck till höger.På andra sidan häcken är gräsmattan i stort sett i nivå med huset, några steg i tegel bryter den svaga sluttningen. Här finns två gigantiska rundlar, en formklipptoch en med högt gräs bakom en tegelmur. Samma tegel som återkommer i trappstegen.Från huset ser man ner i ett hav av färgstämda, matchande, för ögat vilsamma, i vinden sakta vajande, gruppvis planterade perenner. Det är en stor kontrast mot den lite strikta gräsytan och obeskrivligt vackert.Längst bort finns en mörk grön häck som ger perennhavet ett avslut för ögat.Gångarna är formade som en 8 med två stora planterade rundlar i mitten och samma växt återkommer på många platser. Jag önskar jag med ord kunde beskriva känslan av att gå i detta paradis. Hoppas att bilderna återger en liten glimt av upplevelsen. Klicka gärna för att få dem större.


9 kommentarer:

Maribel sa...

Hej Anni!
Tack för en härlig rundtur, i en vacker trädgård. Gillar växtvalen och de ser så fina ut tillsammans. Vilken tur ni hade som fick uppleva trädgården live.
Ha det bra /Marika

BP sa...

Kan bara upprepa det jag sagt till föregående inlägg. Piet Oudolf måste ha älskat allt så är vildvuxet och ändå "harmoniserar" med varandra. Sådana trädgårdar älskar jag, även om jag är medveten om att det ändå krävs "lite" arbete att få till det så att det just ser "naturligt" ut.

Marit sa...

Så flotte bilder igjen, og det må ha vært fantastisk å være der. Det må være mye arbeide i å holde det så fint.
Klem

Carina sa...

Ser underbart och just vilsamt ut :) Första bilden i all sin avancerade enkelhet är kanske ändå favoriten. Tänk att ha prickat in att komma sista sommaren. Jag hade ingen aning om att den skulle stängas för besökare.

Kram, Carina

Anita sa...

Hej Anni och tack för dina resereportage och framför allt, tack för dina bilder från Piet Oudolfs trädgård (båda inläggen). Nu ska jag försöka komma tillbaka till bloggvärlden igen men jag har många inlägg från dig att läsa igenom. Men reseskildringar kan man ju läsa när som helst, i synnerhet när det börjar bli höstrusk ute.

Jag har nu suttit och tittat igenom alla bilderna (förstorade) flera gånger. Så roligt att du verkligen hann besöka trädgården innan dom stängde den för allmänheten. Måste kännas stort. Piet Oudolf är ju en stor inspiratör för mig. Jag har en rabatt som jag ska försöka "Oudolfiera" tänkte jag :)

Jag försöker komma på vad det är som är det jag faller för. Tror det är det mjuka, naturliga. Färgstråken som dyker upp här och där likt penselstråk. En bild som jag hela tiden återkommer till är bild nummer fem. Den blir nog min favorit.

Ha en fortsatt skön vecka!

Kram Anita

Susanne sa...

Men WOW, vilket paradis!! DÄR skulle jag kunna gå en hel dag med kamera och mina nygamla vintage objektiv. Ser fantastiskt ut :)

Kristinas oas sa...

Vilken lycka att ha fått se trädgården på riktigt! Och tack för att du delar med dig!
Jag har precis kommit hem efter en "trädgårdshelg" där jag köpt ännu fler gräs och perenner i Oudolfs anda. :)
Kram Kristina

Janicke Henrikson sa...

Underbart att få se så många bilder från hans egen trädgård! Tack för att ha fått följa med dig. Jag har sett fler av hans trädgårdar på youtube men aldrig någon i verkligheten. Han är verkligen en mästare. Sommaren andas i varenda bild.

Hanneles bokparadis sa...

Piet är intressant, han har jobbat fint i Göteborg i Trädgårdsföreningen.