04 februari 2019

Dubbelhakornas fullmatade och snörika helg


Min dubbelhaka har bott hos mig över helgen. Vadå, tänker ni? Jo, Anne-Lie och jag försöker skriva en mat- och receptblogg ihop - Dubbelhakornas välmående - alltså kallar jag henne för min dubbelhaka.

Med ett försenat Göteborgståg dök hon upp på fredagskvällen och vi gick tvärs över Vasagatan för att äta på Italiana, en restaurang som jag aldrig lagt märke till men som just nu erbjöd 30% på matnotan. Där satt vår väninna Lotta vid vårt bokade bord och vi fick några trevliga timmar ihop. Vi åt alla risotto, Lotta en krämig variant med Karl Johanssvamp, men vi dubbelhakor åt en tomatig skaldjursrisotto.

Hemma hos mig fick Anne-Lie sova i gästrummet, själv hade jag redan sovit i mitt arbetsrum några nätter eftersom maken drabbats av en "man cold" och jag absolut inte hade tid att bli smittad.På lördagen tog vi oss direkt till Söderhallarna där "den franske bagaren" Sebastien Boudet öppnat bageri. Tänk, detta visste jag inte alls om - sådan tur att Anne-Lie hade koll! Vi fick oss en pratstund med honom där han stod och fixade semlor.Anne-Lie mumsade loss på en croissantsemla med gudomlig mandelfyllning, själv provade jag en bulle med valnötter och havtorn.Vi promenerade sakta längs Söders gator och kikade in i flera udda butiker på vår väg till Fotografiskadär vi började med en god räkmacka i väntan på Janicke. Pepparrot i potatissalladen och tunt hyvlad fänkål gjorde mackan extra god.Anne-Lie provade också en rödbetsbiskvi. Jag hörde aldrig något mmmm från henne, så jag tror inte att den riktigt levde upp till förväntningarna.Vi gick runt på de olika fotoutställningarna och det var Kirsty Mitchell som fängslade mig mest.Hon ser sig med all rätt som en konstnär som fotograferar och jag älskar sagovärldar som dem hon med stor möda bygger upp.
Från Fotografiska gick vi i snögloppet till Bishop's Arms i Gamla Stan där Janicke tog sig en räkmacka, hon hade bara druckit en liten kaffe tidigare. Sedan åkte hon hem, samtidigt som Anne-Lie och jag tog Djurgårdsfärjantill Cirkus där vi såg Jonas Gardells föreställning som var närgången och allvarligoch samtidigt flamsig och storslagen. De handmålade kulisserna var sevärda bara de. Cirkus var inte fullsatt, men hela publiken stod upp och jublade efter föreställningen.Det tjocka snötäcket hade förvandlats till sörja men vi tog oss hem, öppnade en flaska bubbel och satte på teven bara för att se att Bridget Jones dagbok precis skulle börja. Perfekt avslut på en bra lördag!På söndagen vaknade vi till ännu mer snö. Min gata var oplogad, men en bil hade lämnat djupa spår.När jag stod vid grinden med kameran kom ytterligare en bil svepande förbi.Vi tog tåget till Odenplan och promenerade till Mr Cake bara för att upptäcka att där var det dubbla raders kö.Vi vände tillbaka och jag ringde Mellangrabben för att höra om han kunde ta emot oss en liten stund.Vi köpte med oss sushi och bjöd även honom innan vi fortsattetill Sven-Harrys konsthall i Vasaparken där Barbro väntade och Janicke dök upp.Vi njöt av Jenny Nyströms fantastiska målningar och förundrades över hennes mångsidighet.Hade ingen aning om att hon gjort så otroligt mycket! En klok kvinna som gifte sig med en man med helt annat yrke och därför kunde fortsätta sitt konstnärskap även som gift. Ja, hon försörjde även sin man som aldrig blev färdig läkare.I en monter låg illustrerade böcker och jag gillade speciellt den här som för tankarna till Baskervilles hund men handlar om läskiga Tyresö :-)För allmänheten är väl Jenny Nyström mest känd för sina tomtar, så då bjuder jag på en av hennes charmigaste tomtemålningar; "Tomtar på tåg med gris".Från Sven-Harrys gick vi till Grill där ytterligare tre väninnor skulle dykt upp men väder och förkylningar satte stopp. Kyparen berättade att de fått 60 avbokningar denna snöiga söndag, så de var såklart glada att det alls kom gäster. Jag hade bett att vi skulle få sitta i Carl Larssonrummet för att få sitta lite avskilt och det gick ju bra trots att vi bara blev fyra.Och som vi åt! Grillbuffén var ännu bättre än förra gången jag var här och allt var otroligt gott!

Vi kom hem riktigt tidigt och hann uppdatera oss på både På spåret och Så ska det låta innan vi kröp i säng.Idag vaknade vi till många minusgrader och haltande kollektivtrafik, men Anne-Lie kom iväg och hennes tåg till Göteborg var inte ens försenat.

Och imorgon ska det bli plusgrader igen. Suck. Jag tänker inte gå ut på några dagar nu.

12 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, det var ett par så fina dagar och kul att träffa Anne-Lie igen. Det var länge sedan för mig. Jag hade aldrig varit på Sven-Harrys förut och blev verkligen förtjust, både i museet och Jenny Nyström. Jag hade som så många andra ingen aning om hur mångsidig hon var. Vilken kvinna, och så skicklig! Och sen blev det mums i den för mig nya restaurangen, förtjust även där. Skönt att vår besökande väninna kom hem ordentlig.
Tack för den helgen!

Anne-Lie sa...

Snyggt fångat som vanligt Anni! Själv sitter jag här fullmatat med intryck som jag behöver smälta, fullmatat är jag även med gott käk men det är en helt annan sak :)
Söderhallarna och Sebastien kommer jag helt klart återvända till! Den mandelmassan var den godaste jag någonsin smakat! Sen skulle jag även vilja testa brödet som såg hur gott ut som helst.
Ska vi berätta om vår nattörst? Den går ju inte att frångå tänker jag. Risotton var så smaskig när vi åt den, ingen av oss uppfattade den som salt. Däremot var vi väl törstiga när vi kom hem. Minns du :)
Tack för en fantastisk givande helg <3

BP sa...

Då var den helgen också fullspäckad med roligheter både för dig och väninnorna. Ska man trotsa skitväder så ska man göra det på ert sätt, helt klart! Och ni hann ju med hur mycket som helst!
Skoj med er gemensamma matblogg också. Lycka till!

Marit sa...

Du er så dyktig til å dokumentere hva du har gjort!
Jenny Nyström forninder jeg med julekort. Jeg har sendt og fått mange av de gjennom årenes løp.
Ha en fin uke!
Klem

Maribel sa...

Hej Anni!
Låter som en händelserik helg, med många upplevelser och gott att äta. Jenny Nyströms kort är fina, själv föredrar jag hennes Påskkort och andra illustrationer. Tomtarna kan se lite skrämmande ut ibland.
Ha det fint /Marika

Violen sa...

Vilken helg! Mycket gick i helgens tecken och det fanns många tillfällen att låta dubbelhakorna frodas! Så gott allt såg ut!
Ha det gott!

Helena sa...

Men du vilken härlig helg!!! Så många härliga mat & fika upplevelser & ett besök på Fotografiska har jag lite smått börjat drömma om nu det är fantastiska bilder so visas där!
KRAM från mig!

Nette Cecilia sa...

Hade gillat allt i det här inlägget ,kramen och trevlig helg ,Nette

Susjos sa...

Oj, så mycket ni hann med i ett vintrigt Stockholm! Så bra att man kan boka att sitta lite avskilt på Grill, varit där en gång och trivdes inte alls i den miljön, men kanske jag ska ge Grill en chans till?
Mysigt med Fotografiska och Jenny Nyström! Imponerande bilder!

Vonkis sa...

Jägarns vad ni hann med och vad gott ni åt.
Vi funderar på att se Gardells show men den här gången har vi inte råd med hotell :-)

Eva Trillian sa...

Ibland tror jag att dina helger är väldigt mycket längre än mina ;)
Härligt inlägg som piggar upp även den trötte läsaren!

Mias Mix sa...

Du skrev att det var länge sen du var inne hos mig. Men det var ännu längre sen jag var här ser jag. Var väldigt aktiv med både blogg och jobb och då blev armarna sämre...
En riktigt trevlig och energigivande helg. Så mycket ni hann med. Och bara massa trevliga saker. Men den där snön som kom då var ju helt onödig. När sen ändå inte fick ligga kvar. Vi åkte till Norrköping den söndagen, men trodde knappt att vi skulle komma iväg.
Restaurangen Grill kanske man borde prova. Alltid svårt att veta var man ska äta.
Nu när snön är nästan borta och tågen förhoppningsvis går som de ska kanske vi ska boka in en ny date. Kram