31 januari 2020

Bara för att ...


I hörnet som bildas av bersån och häcken stod en gång ett stort kastanjeträd. Löven från det fyllde sju sopsäckar när jag bestämde att vi skulle ta bort det. Barnen fick en studsmatta istället, detta var ju tomtens enda plana markyta. Men barn växer och studsmattan gavs bort. Ett prydnadskörsbär Accolade planterades och jag grävde ned alla vårens förbrukade påskliljelökar i den mossiga gräsmattan. Så småningom kunde resterna av kastanjens rötter också tas bort.

Fotot ovan är från första maj 2012 och ingenting har riktigt slagit ut i blom än.Den 17 maj året efter blommar plommonträd och narcisser samtidigt. Accolade är på sluttampen av sin blomning och inte med på bilden.Hösten 2017 fick jag för mig att gräva ned tulpanlökar bland narcisserna. Jag hade inte haft några rådjur på tomten på något år, så jag bestämde mig för att chansa. Bara för att ...

Och visst blev det maffigt!? Våren 2018 blommade tulpaner, narcisser, plommonträd och Accolade samtidigt.På håll såg det ut som en hägring och jag var stolt som en tupp ;-)
Inte ett rådjur i sikte!Bara för att jag var så nöjd och inte visste om tulpanerna skulle dyka upp igen grävde jag ned ännu fler lökar på hösten och förra våren fick jag återigen njuta av prakten. Dessutom planterade jag liljelökar som jag köpte på Nordiska trädgårdar, men de tyckte nog att sommaren 2019 var lite för torr för de blommade inte alls som jag hoppats.

Den där bilden hade jag tydligen inte på näthinnan när jag frossade i nya lökar igen i höstas. Bara för att ...nästan allt detta plus en del som inte är på bilden har också grävts ned: 55 rosa darwintulpaner, 25 orangegula (!!!) tulpaner "Orange Lion", 2 kg blandade narcisser, 20 tulpaner "Scarlet Baby", 80 krokus i blåa toner, 40 blå pärlhyacinter (tror jag, annars är de någon annanstans), 20 vita Allium och 10 kejsarkronor. Bara för att jag är så dålig på att dokumentera och minnas.

Dessutom har jag sått mängder av ängsblommor och flyttat hit blåklocksplantor. Det är inte utan att jag undrar om den här "vintern" har varit bra eller dålig för mina galenskaper? Jag var i alla fall rätt glad att jag kunde ta fram gräsklipparen i början av januari och klippa ned det höga fjolårsgräset. Vore inte så kul om krokusarna försvann i gammalt visset.

Tror ni att jag är nyfiken på hur detta ska bli så tror ni helt rätt.
"Bara för att" säger Trädgårdsfägring denna vecka.
Less is tristess, säger jag.

18 kommentarer:

BP sa...

Hahaha! Med dina gröna fingrar är jag helt övertygad om att du kommer att ha världens blomsterprakt i din trädgård även i år, mera än någonsin skulle jag gissa. Med lite tur kommer du kunna njuta av blommorna och träden redan i mars i år...

PS. Vad du kallar för narcisser trodde jag var påskliljor;-) DS.

hagen vår sa...

Hei!
Det er et eventyr å se et blomstrende plommetre med blomstrende løk under. Av og til faller alle brikker på plass. Vakkert
Ha det godt! Klem Anne

Carina sa...

'Less is tristess' - underbart :) Förutom dina ljuvliga bilder av hörnet så är det morgonens behållning. Vilken ljuvlig blomning du kommer få. Lökarna älskar säkert den här vintern. Gräsklipparen ska dras ut hos mig också :)

Kram, Carina

Kristinas oas sa...

"Less is tristess", ja jäklar så bra. Skulle rent av kunna vara ledordet för vår trädgård...! :)
Men nu var det ju din trädgård jag skulle kommentera. Vilken vacker färgsprakande lökäng det är och blir!! Förväntar mig många bilder på din blogg på detta senare i vår. :) Borde nog också ta fram gräsklipparen snart... och kaninerna hade nog blivit glada över lite gräs. Vilken knäpp vinter det är Anni, men vi får göra det bästa av den.
Önskar dig en fin helg!
Kram Kristina

Violen sa...

Vilken blomsterprakt! Storslaget är det redan nu och mer ska det bli. Hopas du lägger ut en bild när årets blomning är i full gång.
Ha det gott!

Maribel sa...

Hej Anni!
Det kommer att bli helt fantastiskt, ser härligt ut på dina bilder. Tur att inte rådjuren har hittat dit. Du kommer att ha ett Mini Keukenhof. Vilken fantastisk idé, jag har gräsmatta så det räcker.
Trevlig helg /Kram Marika

Anna sa...

Skulle ALDRIG ha gått in här NU!!! Gissa vad vi har haft här i Pitelandet i två dagar!!! Rätt gissat! SNÖSTORM!!! Har kommit ½ m.
Kram på dig tant!

Lotta sa...

Underbart! Detta längtar jag verkligen efter att se resultatet av och fick nu inspiration till min egen trädgård.
Ha en trevlig helg // Lotta

Maggan sa...

Så härligt med så mycket vackert som blommar på samma gång då är det bara att njuta.Den ger mig även vårkänslor en härlig tid vi går till mötes.Ha det gott/Margareta

Vonkis sa...

Men så fint! Nu längtar jag till den riktiga vågen ännu mer.

Susjos sa...

Ja verkligen en fantastisk blomsterprakt! Ska bli spännande att se hur det blir i år!

Å äntligen var det min tur att bestämma vilken bok vi ska läsa till nästa bokcirkelträff, som jag minns att du tipsade om : "Tatueraren i Auschwitz".

Ha det gott!
Kram

Mias Mix sa...

Ja där är det verkligen inte "less". Så fantastiskt vackert!!! Nästan så jag saknar vår gamla trädgård nu... Men jag får väl göra ett besök i Spånga i maj istället :) Kram

Ätliga träd sa...

Fantastiskt vackert och lyckat! Det är ju på våren man behöver blomningen allra mest. Hoppas nu att det blir minst lika bra i år med alla guldklimpar du pillat ner.
Jag har gjort nåt liknande här som jag också är spänd på att se resultatet av. Man kan aldrig få för många blomlökar!
Allt gott
/Anette

Susie på Stjärnarve... sa...

Det är helt klart så att man vill ha MASSOR av vårlökar! Det är så fantastiskt vackert på dina bilder - och alla vårblommor passar ju ihop så man behöver inte planera och dokumentera dom. Ser nu fram mot fler bilder från 2020-års blomning.....
KRAM/Susie

Anita sa...

Men kära nån! Anni, Anni!!! Så himla snyggt! Har sett sådana lökplanteringar i England och alltid fascinerats. Och att det går utan att rådjuren äter dom, fantastiskt.

Vet du vad jag gjorde en gång. Jag köpte en massa påskliljelökar billigt och planterade i skogsbacken bakom vår tomt. Våren efter lyste det alldeles gult där. Det var otroligt vackert och jag tänkte sätta fler. Så. blev det höststorm och en jättelik gran blåste omkull och landade rakt i min påskliljeplantering. Kommunen kom och tog bort granen och satte djupa spår i naturen med sina maskiner. Alla påskliljorna försvann och hela området blev förstört. Men det var vackert en vår då skogen lyste gul! Men det var en helt annan historia det.

Nu håller vi tummarna för att det kommer att bli ett vårligt lökeldorado hos dig! Såå spännande! Ser fram mot en rapport i vårens tid!

Kram Anita

Lena i Wales sa...

Så vackert! Vilken blomsterprakt och finare ska det bli!

Lena i Wales sa...

Ang kaki i inlägget nedan.
Jag pratade med min frukthandlare här i Spanien och det finns två typer av frukter som ser väldigt lika ut, kaki och persimon. Kaka måste ätas mogen, om inte så smakar den strävt och river i munnen, men han nämnde inget om att de var giftiga och jag glömde fråga. Persimon ser väldigt liknande ut och behöver inte ätas rejält mogna.
Vet inte om detta ger svaret, men jag försökte i alla fall undersöka det.
Ha det bra!

Eva Trillian sa...

Ett inlägg som får själen att orka lite till :) Det kommer en vår!