25 januari 2020

Den trädgårdsresan gick till ...


Det var länge sedan jag länkade till Trädgårdsfägring men nu ni, nu kommer en gigantisk lista över en del trädgårdar jag besökt under mina resor. Temat är nämligen "Den resan gick till ..." och då passar jag på! Alla röda texter är länkar till mina inlägg där jag skrivit mer om trädgården ifråga.Här i landet har jag bland annat besökt Lars Ring och Jan Rundgrens koloniträdgård norr om Stockholmoch underbara Cat i Trelleborg, känd för många för sitt instagramkontoför att inte tala om Annika Christensens trädgård en tidig våroch den danska mästaren Tage Andersens GunillabergI Italien finns den mycket speciella ön Isola Bellaoch den ännu mer speciella Parco dei MostriI denna ljuvliga trädgård norr om Rom bodde vi en veckaI Frankrike har jag besökt konst- och idéträdgårdarna vid slottet Chaumontden magiska trädgården i EtrétatJardin d'Angelique, en favoritträdgård i Normandie, till minne av en förlorad dotter. Jag beskrev den i tre delar, den strikta delen, den romantiska delen samt sittplatser och gångar.och en undangömd, nästan vertikal, trädgård under upprustning; Le Jardin d'EdenEngelska trädgårdar är världsberömda, en av dem är Lost Gardens of HeliganI  Somerset ligger Barrington Courtoch Montacute House med sina formklippta häckarSjälvklart har jag varit på Chelsea Flower Show några gånger, men inläggen kommer från olika fototeman så alla är inte så informativaI Nederländerna börjar jag med besöket hos min guru, Piet Oudolf. Det var sista sommaren han visade upp sin privata trädgård och som jag njöt! Del ett och del två.Men vi besökte också Mien Ruys makalösa och idérika trädgård.2012 hamnade vi på Floriade, en gigantisk trädgårdsmässa.En permanent trädgårdutställning med mängder, säger mängder av idéträdgårdar ligger i Appeltern. Här kan man utan att tröttna tillbringa många långa timmar. Jag fick dela upp mina bilder på tre inlägg:
Del 1, del 2 och del 3

När jag nu letat runt bland bilder och inlägg inser jag att jag har fler trädgårdar att skriva om och visa bilder ifrån. Inser också att jag sett och upplevt de mest fantastiska ställen. Undrar just vart jag vill resa i sommar?

11 kommentarer:

Anita, de fyra blomsterhaven sa...

Men Anni! Så många inlägg om vackra trädgårdar du gjort. Jag känner igen en del som jag läst men ... det är många jag inte läst! Tror dom kanske är från tiden innan vi lärde känna varandra via bloggarna. Vissa trädgårdar har jag själv besökt så det är kära minnen som poppar upp. Det är så bra med sådana här inlägg som liksom samlar ihop en massa intressant. Jag hinner ju omöjligt läsa allt idag så det här kommer jag att komma tillbaka till när jag är sugen på ett trädgårdsbesök. Men jag har redan varit inne och kikat på en del av dom. Lars Ring och Jan Rundgrens koloni t.ex. Har en av deras böcker. Bilderna från Annika Christensens trädgård är verkligt fina. Och så var jag ju bara tvungen att återuppleva tre av mina favoriter (som jag själv besökt) Isola Bella, Parco dei Mostri och Jardin d'Angelique.

Kram Anita

BP sa...

Där fick du chansen och du tog den såklart. Minns några bilder som du visat, bland annat ansiktena bland buskarna. Är ju inte så värst trädgårdsintresserad men blev imponerad över den vita påfågeln(?) och det ovanliga inslaget av turkost i en trädgård. Den hängstolen skulle jag gärna vilja sitta i.

Maribel sa...

Hej Anni!
Hit måste jag komma tillbaka och läsa länkarna också. Vilka härliga trädgårdar.
Ha det bra /Marika

Violen sa...

Ditt trädgårdsintresse går inte att ta miste på! Så många trädgårdar du har besökt och så många vackra bilder du visar! Om det här vädret fortsätter är det snart dags att börja påta i den egna täppan.
Ha det gott!

Ätliga trädgården sa...

Härliga lista över sevärdheter, för att inte tala om den läckra vintergäcken!
Kram
/Anette

Maggan sa...

Vilka fantastiska trädgårdar du har besökt och vilka härliga bilder med mycket inspiration, man får alltid själv så många tips man kan ta med sig till den egna täppan när man besöker andras trädgårdar.Ha det gott/Margareta

Lena i Wales sa...

Wow, vilken häftig sammanställning! Och så olika trädgårdar med egna karaktärer, stora som små.
Ha det bra!

Kristinas oas sa...

Oj Oj, vilket inlägg! Nu har jag lagt till två "nya" franska trädgårdar på min semesterinspirationsida. De inläggen hade jag inte läst eftersom de var från tiden innan jag hittade till din blogg. Så kul att läsa om trädgården tillägnad en älskad dotter och den bortglömda klosterträdgården.
Kram Kristina

Vonkis sa...

Åh, Lost Gardens of Heligan kommer jag speciellt ihåg. Blev så sugen att resa dit.

Mias Mix sa...

Visste att du har besökt många trädgårdar, men sååå många! Jösses! Så mycket fint du fått se. Åk till Italien i sommar igen så kan vi ses där :)

Eva Trillian sa...

Vilken lista :) imponerande!
Jag är tacksam för alla dina fina inlägg från dina resor och upptäcktsfärder i trädgårdar!