Sidor

11 maj 2021

Födelsedagar och mat, mycket mat

Snart är det EFIT igen och jag ska banne mig få till ett inlägg innan dess, tänkte jag och samlade ihop bilder. Ett långt inlägg med mycket mat blir det, så ni är varnade!

Börjar med min födelsedag i april. Jag var genomtrött och hade sagt till äldste sonen att jag inte ens orkade tänka på firande, orkade inte ordna någonting. Sa till Lillhunken att han självklart skulle jobba på tryckeriet på kvällen/natten eftersom jag inte tänkte fixa något kalas. Dottern ringde och frågade om jag i alla fall ville bli firad, om de fixade firandet åt mig på lördagen. Såklart ville jag umgås med mina barn!

Jag fyllde år en fredag, så maken och Lillhunken hade åkt till jobb och praktik när jag vaknade. Äldste sonen, som inte har flyttat ut än, gratulerade mig med en cd av ett band han just upptäckt och jag gillat. Vi lyssnar mycket på musik tillsammans och gillar en hel del lika.

Efter lunchtid ringde det på dörren hela tre gånger! Först kom svågern med choklad, sedan brorsonen med blommor, bubbel och vin, sedan väninnan med två gigantiska hortensior. Snacka om att bli uppvaktad! (Nej, jag fyllde inte jämnt.) På eftermiddagen cyklade sonen och jag till lilla mormor för fika och för att ge katten den långpanna med gräs jag odlat åt honom. Han blev så glad!

När vi kom hem igen var maken och Mellangrabben hemma och de hade dukat upp meze som de köpt på vägen hem från stan! Mellangrabben hade köpt en fin korg med blåvitt tyg, choklad och vin till mig och maken en ny vattenkokare (den var fint blå men alldeles för tung för mina handleder redan utan vatten).

Det här var så gott och dessutom extra kul eftersom sönerna aldrig ätit meze förut. Lillhunken har gjort det och han gillar mest kött, så han missade inte så mycket när han nu var iväg på nattjobb.

Äldste sonen hade bakat tårta till mig som vi faktiskt orkade äta av, trots all mat.

Mellangrabben sov kvar och följde med mig till mitt barndomshem där det skulle vara årsmöte i föreningen följt av gemensam städning. Han bidrog med ungdom och styrka när han skyfflade grus som skulle omfördelas. En mycket uppskattad arbetskraft. Städningen avslutades med grillkorv och sedan cyklade vi hem för att mötas av uppdukat långbord i trädgården!

Dottern hade bakat chokladtårta med kanel och kardemumma i krämen ...

maken hade köpt småkakor ...

och Mellangrabben hade bakat rabarbermuffins med vit choklad.

Dottern hade köpt favoritchokladen och gjort egna bivaxdukar till mig! Ja se det var ett riktigt kalas, det! Så otroligt mysigt och gott!

När dottern, Mellangrabben och deras älsklingar gått hem (vi blir åtta personer totalt, så vi är en precis lagom stor pandemigodkänd bubbla) jobbade maken och de två hemmaboende sönerna med den present jag önskat mig - nytt grus! Totalt blev det fyra lass med grus, även om inte allt hämtades och fördelades samma helg.

Så här skulle man alltid få fira sin födelsedag!

Sedan dess har det som alla vet varit kallt och ruggigt, men de dagar då solen synts till har jag släpat växterna ut och in ur växthuset. Idag är det varmt på riktigt och jag ska faktiskt plantera en del på sina platser. Hibiskusträden åkte ut från verandan i förrgår, så de är chockade där de står på trädäcket, men jag vet att de återhämtar sig. De kan inte flyttas på varje dag utan får stå där de står tills i höst.

Jag har bakat mycket, både Rantamors bröd och en ny variant av surdegsbrytbröd som blev väldigt lyckat! Till och med Lillhunken äter nu surdegsbröd ;-)

En kväll när jag och maken var ensamma hemma gjorde jag något så barnsligt som chokladbollar. Men det var chili i kakaon, så lite vuxliga var de ändå. Och försvinnande goda.

Nu i maj har jag många arbetsdagar på Castor. Det är fortfarande folktomt i Gamla Stan, så det blir mycket bok läst och en hel del sett på datorn. Just den här matchen fick ett snopet slut, men Degerfors mål var hur snygga som helst och jag tror att pappa skulle varit glad åt att "fel" lag vann, född i Karlskoga som han var.

Mitt lilla Accolade blommar, det har verkligen stått och stampat i väntan på värmen. Jag var rädd att knopparna skulle förfrusit, men de har klarat minusgraderna. Magnoliorna har också slagit ut, men de får komma i annat inlägg.

Just det, jag fick ju min första dos av Pfizer också. Tog den vid Odenplan så att jag sedan kunde hälsa på hos Mellangrabben på en fika.

Passade på att hämta mammas glasögon hos optikern som så lämpligt ligger nära Kungsträdgården. Min lilla Accolade är ingenting jämfört med Kungsans, att gå här är osannolikt vackert!

Nästa dag kände jag mig som den här måsen. Grym huvudvärk och trötthet. Kan inte låta bli att fundera över om det betyder att jag drabbas än värre vid dos två eller om kroppen haft sin reaktion nu. Hoppas såklart på det senare.

Så blev det makens tur att fylla år. Han fyller så lämpligt knappa tre veckor efter mig. När han gjorde sin frukost på morgonen låg där en lapp om att vi skulle mötas under svampen vid Stureplan när han slutat jobbet. Tillsammans med sönerna gick vi på Waipo och åt deras åttarätters avsmakningsmeny. Vi fick sitta vid två bord med avstånd mellan oss, så lite knepigt var det. Annars kändes det nästan "som vanligt" att gå på restaurang.

Maken och Lillhunken jobbar i stan båda två, så de går på restaurang varje lunch, men jag har inte gjort det sedan 10 april förra året.

Min favorit på menyn är denna jätteräka med wasabikräm, täckt med friterad sötpotatis (inte morot, som man kan tro av bilden).

Sedan hade jag faktiskt en matbild till, men den slipper ni. Nu ska jag ut i trädgården, för på onsdag får jag finbesök där (hon får banne mig blunda för allt ogräs och all oordning!) och på torsdag blir det ett sent firande av maken eftersom dottern inte kunde tidigare. Sedan ska jag till Castor igen, så nästa EFIT blir därifrån.

Och har du nu orkat med hela detta inlägg är du värd något gott att äta :-D

10 kommentarer:

Vonkis sa...

Du får ha hur långa inlägg som helst! Jag älskar när du skriver om trädgården, glaset, mat och resor.

Måste erkänna att jag skrattade gått åt bilden på måsens, den ser så härligt avmätt ut. Det är inget i världen som imponerar på den inte.

Och vilket fint och härligt firande du fick, favoriten är nog ljuset i tårtan men meze är inte illa det heller. Jag fullkomligt älskar vinbladsdolmar!

Kristinas oas sa...

Det är ju tur att jag har ätit Anni! Himmel så mycket gott du visar. Och jag unnar dig verkligen fler sådana födelsedagar, att bli uppassad och firad på det sättet är väl ändå det bästa?
Skönt att du fått spruta, håller tummarna att du haft din reaktion nu. Snart är det min tur också.
Dessa vårblommande träd! Att stå under dem och blicka upp i blomtaket är verkligen bland det vackraste jag vet så här års. Vårt gamla bigarråträd blommar helt otroligt i år, måste vara för att det frös förra maj så det inte blev några bär? Oavsett, så är det fint.
Kram!

BP sa...

Matiga inlägg gillas alltid här, speciellt meze och asiatiskt - MUMS! Kul att hela familjen struntade i att inte fira dig utan gjorde det med den äran. Nu får du vänta ett år till nästa storkalas.
Å det är nog bara du som blir glad för grus i födelsedagspresent - hahaha:-)

PS. Har förstått att biverkningarna nästan bara förekommer efter den första sprutan. DS.

Violen sa...

Det födelsedagsfirandet var du verkligen värd! Du är ju alltid i farten och pysslar och donar och kan också bli trött och less. Skönt att då ha en familj som ställer upp!
Härligt med matbilder! Får alltid lite inspiration av de bilderna. Det kändes ganska påvert med köttfärslimpan till middag efter att ha kollat din blogg.
Ha det gott!

Maribel sa...

Hej Anni!
Vilket härligt firande, vad kan vara bättre än att nära och kära bjuder på kalas. Måsen är härlig, han ser ut att ha mer än ont i huvudet. Körsbärsträdet med ert hus i bakgrunden, så vackert.
Tror det är individuellt hur man reagerar på vaccinet, maken kände inget efter första, fick lite frossa efter den andra. Jag fick feber, frossa, huvudvärk, ledvärk, och stora röda utslag på låren, efter den första. Har inte fått min andra ännu. Blir smått fundersam då de skall dra in det vaccinet jag fick, känns inte helt bra.
Men nu är det vår och vi får njuta av det fina vädret.
Ha det gott /Kram Marika

Susjos sa...

Grattis än en gång, och mums för matbilder, tur att jag är mätt!
Kan tänka mej att det händer saker i din trädgård nu!
Tror du inte att jag gick och köpte pocketboken "Vända hem" som vi fick välja att läsa i min bokcirkel, tyckte den lät så spännande, så börjar jag läsa och känner igen mej, inser att det är boken som jag fick av dig som recensionsexemplar! Snacka om att man inte har bra minne?
Kanske hinner jag in i helgen till Castor, för visst ska du jobba?
Ha det gott!
Kram

Lena i Wales sa...

Grattis i efterskott!
Vilken uppvaktning det blev och massor av god mat och goda kakor, underbart.
Härligt att det börjat blomma rejält hos er också och nu borde också värmen ha kommit till dig. Hörde om värmeböja i Sverige.
Massor av annan god mat också.
Trevlig långhelg!

Mias Mix sa...

Vilken tur att jag precis har ätit! Torsk och potatisgratäng. Du har mycket gott att visa. Och vad härligt att ni kunnat fira och träffas!! Måste ha kännts både konstigt och roligt att gå på restaurang igen. Jag var ett par gånger förra sommaren när man kunde sitta ute. Men inte inomhus sen pandemin började. Däremot ska vi träffa mina föräldrar inomhus nästa helg, första gången på över ett år.
Vad synd att tekokaren var för tung. Passande present annars.
Hoppas vi kan ses snart <3 Kram

Janicke sa...

Grattis till er båda, i efterskott, kanske har jag sagt det förut men i så fall gills två gånger! Jösses vad med mat, och jag som är hungrig redan, men tomt i kylen. Du får allt säga vem vovven är!

Susanne sa...

Äntligen har naturen slagit ut i blom och som den blommar!!! Jag blir alldeles lyrisk och vill stanna tiden. Passande nog har jag ledig vecka så det har blivit en del fix och foto i trädgården men till helgen väntas extranatt på jobbet. Det gäller att hjälpas åt för att få det att gå ihop.
Grattis förresten till er som fyllt år <3 Vilka kalas ni haft och det värmer verkligen mitt hjärta när du skriver om alla som hjälpts åt. Bättre present kan man inte få. Ha det gott och hoppas du mår bättre efter vaccinationen.