Sidor

31 oktober 2021

Makalösa Karlovy Vary

I västra Tjeckien ligger SPA-triangeln med städerna Cheb - Karlovy Vary - Mariánské Lázné. Femton minuters bilväg från vårt pensionat i Loket låg Karlovy Vary (Karlsbad på tyska) och det var dit vi tog oss efter vår första frukost hos Hannah.

Vilken stad!

Genom staden flyter Ohre, precis som senare i Loket, men det är längs bifloden Teplá och den vackraste gatan de flesta besökare vandrar.

Här skulle jag kunna gå länge och njuta av alla arkitektoniska detaljer.

Det är de varma källorna som gjort staden och området berömt. Överallt finns de! Vattnet är mellan 37 och 73 grader varmt beroende på källa. Inte konstigt att detta är en av Europas mest berömda kurorter.

Husen klättrar uppför sluttningarna och nedanför ligger den största sevärdheten: Mlýnská kolonáda, en pelargång med fem varma källor. Dit skulle vi gå.

På vägen dit passerade vi flera små och stora paviljonger med egna brunnar. Färdigkolsyrat mineralvatten direkt ur berget!

Pelargången var en upplevelse!
Ja, hela staden var en upplevelse! Jag kan ju ana hur här brukade vara under turistsäsong före pandemin, men nu var det väldigt behagligt.

Jag känner att jag vill återkomma till denna vackra del av Tjeckien och stanna här lite längre för att få uppleva mer. Detta var ett smakprov som gav mersmak.

I stånden längs vattnet såldes en speciell typ av mugg, lite platt och bred. Den fanns i massor av utföranden och användes av besökarna för att dricka brunn. Vi avstod.

Varför just boxrar inte var tillåtna att gå här kan man ju fråga sig. (Jodå, jag förstår att det gällde alla hundar, men jag älskar ju boxrar!)

Sträckan vi gick var inte längre än att vi hann fram och tillbaka innan vi skulle gå på

en guidad tur på Becherovkas museum och det var bredvid det vi hade parkerat bilen. Becherovka är en örtfylld likör/bitter som såldes första gången 1807. Bakom drycken låg familjen Becher och den blandning av örter som Prins Maximilian Friedrich von Plettenbergs engelske livmedikus Christian Frobrig rekommenderade mot magåkommor. I början kallades därför drycken för English Bitter.

Därefter gick företaget i arv mellan generationerna ända fram till Hedda Becher som är den enda kvinna som haft tillgång till receptet. 1945 tvingades hon lämna över det hemliga receptet till den nya regimen. Året därpå lämnade hon landet och började tillverka en snarlik likör i Tyskland. Det företaget såldes på 70-talet till Underberg. I 57 år ägdes Becherovka av staten,men privatiserades igen och ägs nu av Pernod Ricard.

Det var en rolig och innovativ utställning med bra guide. Väldigt mycket trevligare än den hos Absolut i Åhus. Här kan man se skillnaden mellan filtrerad och ofiltrerad dryck. Den ofiltrerade säljs också.

Vi fick kika in i produktionen, men inte ta foton.

Rundvandringen avslutades förstås med provsmakning och eftersom maken skulle köra bil fick jag även ta hans. Stackars mig :-)

Fyra sorter; en alkoholsvagare med citron, originalet, en variant med rött vin och en med vitt och honung. Den röda var inte alls god och den vita var för söt, men originalet och den med citron gillade jag!

Utanför butiken och museets entré hade ett tak byggts och en innergård bildats. Riktigt trevligt!

Vi valde dock att sätta oss på uteserveringen närmast. Varför gå långt när det finns nära, liksom? Dagens enda öl blev det också, visade det sig.

Nu hamnade skärpan på makens burgare eftersom jag blev smått chockad när min schweinshaxe ställdes framför mig. Den var fullkomligt gigantisk och serverades med syltlök, saltgurka och chili. Plus några skivor bröd. Nog var det gott, men efter halva var jag mätt. Sedan var jag övermätt.

6 kommentarer:

BP sa...

Karlovy Vary ser ut som en blandning av Wien, Gdansk/Sopot och Riga. Lite östeuropeisk "kurortsflair" över staden. En mycket vacker stad som man verkligen har ansträngt sig att underhålla och "piffa upp". Eloge!
Skrattade gott åt drinken Becherovka, som jag aldrig hört talas om. Underberg är ju en gammal, hederlig återställare efter för många öl och Pernod Ricard var ju en gång i tiden två olika företag som sålde samma anisdryck à la Ouzo. Snacka om "diversifiering", för Becherovka är ju nåt helt annat än en Pernod. Kul!
Ja, ja det där med maten i Tjeckien. Som sagt att åka till Tyskland, Österrike, Polen och även till Tjeckien betyder att man garanterad kommer hem med minst tre extra kilon efter en vecka eller så;-)

Susjos sa...

Oj. är du ute och reser och far! Vilka foton från en fantastisk stad! Har varit i Prag och minns också fantastiska byggnader. Ha det gott! Inte minst tjeckisk öl!
Kram

Maribel sa...

Hej Anni!
Så vacker stadsmiljö, vackra byggnader, ser rent och snyggt ut. Har bara besökt Prag, men det var en härlig upplevelse och gav mersmak. Din matportion var i största laget, såg kanske inte så kul ut. Ni hann uppleva en hel del på resan.
Ha det gott /Kram, Marika

Anita, de fyra blomsterhaven sa...

Ett makalöst fint inlägg om Karlovy Vary! Oj, jag blev förälskad redan vid första bilden. Här kände jag direkt att detta är en plats jag skulle vilja besöka. Skulle nog också avstått från att dricka brunn. Hm, märkligt med just en boxer ... annars brukar det vara någon mer obestämbar typ av hundras. Mest så man förstår att det är just hundar som inte är tillåtna att besöka vad det nu är.
Spännande med besöket på Becherovkas museum. Hm, din mat ... schweinshaxe ... den kom alltså in så där, med kniven nedstucken i den? Ser ju nästan lite barbariskt ut. Förstår att du blev övermätt, jag skulle nog ha blivit överövermätt. Men så bra att den smakade gott.
Tack för besöket i denna fina stad!

Kram och fin måndag kväll till dig!

Vonkis sa...

Vilket ställe! Man blir ju sugen på att åka till alla platser du skriver om . "En resa i Annis fotspår" :-)

Det blev en googling idag igen men nu har jag lärt mig vad schweinshaxe är, tack för det.

Livemdikus, det låter så mystiskt. Undrar varför titeln fortfarande används.

Lena i Wales sa...

Wow! Vilken stad.
Har passerat, men nu vill jag komma dit!