14 april 2011

MusikoFotoautomaten - instrumentalt

Rock eller klassiskt i instrumentell version vill Pialotta se och höra denna vecka.
Min artist är unik. Passar kanske inte riktigt in i varken klassiskt eller rock, men är en föregångare vad gäller instrumentell, elektronisk musik. Lägg till en fenomenal lasershow och upplevelsen är total.

Denna vecka är vi två som skriver om Jean Michel Jarre.


Jag har sett honom live fyra gånger nu, varje gång har varit unik.

För två år sedan åkte vi till Jylland och såg två konserter i rad, det är därifrån bilderna kommer. Året innan såg jag honom på Cirkus här i Stockholm, en retroshow utan lasereffekter. Men i Danmark var det fullt pådrag. Härligt! Bra platser hade vi och bra ljud var det. Basen gick upp i fötterna och benen – ja, hela min stol skakade som på 4D-bio. Jag var mäkta imponerad ända tills jag insåg att det var mannen bredvid mig som diggade så fysiskt att hela min stol rörde på sig!

I höst kommer han till Hovet. Det blir maffigt. Igen!


Däremot missade jag när Globen invigdes och Jarre stod för lasershowen på dess yta.

J M Jarre är generös med gratiskonserter, har minst fyra världsrekord i publikantal. 1997, samma dag som prinsessan Diana begravdes, spelade han inför 3,5 miljoner i Moskva och dedicerade en av låtarna till prinsessan. Nyårsnatten 1999 fick pyramiderna i Gaza vara bakgrund till en musik- och lasershow baserad på egyptisk mytologi om solens påverkan på människan.


På rymdfärjan Challenger skulle en av astronauterna spela saxofon i rymden, en viktlös spelning som skulle direktsändas under Jarres konsert. Så blev det inte, flera av er minns säkert bilderna från olyckan.


En dag hoppas jag kunna vara med om en utomhuskonsert typ denna i Paris, med La Defense som magnifik dekor.3 kommentarer:

Erik "Semlan" sa...

Härligt! Gillar vad du skrivet och jag kan bara hålla med om att det vore jättekul att få uppleva en stor konsert med Jarre, att vara där på plats. Har bara sett honom en gång, "normal" konsert. Du verkar vara en stor fan. :-) Det stämmer att han var tidig inom live-elektronica. En ganska stor genre numera. Just blandningen av musik och visuella effekter har Jarre gjort/gör bra.
Hoppas du får uppleva Jean Michel Jarre med fullt drag!
Tack för din kommentar.

Pialotta sa...

Häftigt.. jag har aldrig sett mannen i fråga och inte hört talas om honom heller förut. Men nu så vet jag.. måste va en helt fantastisk upplevelse :)

Nattfoto sa...

Häftiga bilder från lasershowen. :)
Jag har aldrig sett honom live, men det verkar vara en upplevelse.