16 april 2011

Musikofotoautomaten - musiker med attityd

Damon Albarn från Blur skapade tillsammans med tecknaren Jamie Hewlett det virtuella bandet Gorillaz, bestående av de animerade bandmedlemmarna 2D (sång, keyboard), Murdoc Niccals (bas) Noodle (gitarr, keyboard och ibland sång) och Russel Hobbs (trummor och slagverk).

Musiken är en blandning av många olika musikaliska stilar, med Albarn som fast punkt. I de fantasifulla videorna och på bandets hemsida kan man utforska Gorillaz fiktiva universum.

Genombrottet kom med singeln Clint Eastwood 2001 och debutalbumet från samma år sålde i över sju miljoner exemplar.


När dottern och jag åkte till vänner i Yorkshire på höstlovet 2005 skulle Gorillaz spela i Manchester. Vi lyckades få biljetter och en mycket underhållande och omtumlande upplevelse. Rent magisk. Musikerna syntes bara i silhuett bakom en ridå/duk där de starka videofilmerna visades. Framför duken uppträdde körer, gästartister och extra musiker.

I Dagens Nyheter ägnades en helsida åt fenomenet.
4 kommentarer:

Erik "Semlan" sa...

Som låtsasband sticker de ut, helt klart. Själv gillade jag "The Residents" som förblivit anonyma. När de spelar live brukar de har stora ögon på sina huvuden så man inte ser dem. Gör verkligen musik som sticker ut.
Gorillaz tycker jag är lite roliga, som fenomen. Det var säkert kul att uppleva den där konserten. :-)

Misswhatsit sa...

En rolig och annorlunda tolkning till temat. Musiken var riktigt bra också. Det måste ha varit trevligt att se detta.:)
Ha en fortsatt skön söndag!

Monica sa...

Härlig musik även om det är lite fusk, Fire coming out är ju så läcker.
Läckert var även kakbordet med flytande godis MUMS

Pialotta sa...

Det här måste jag säga är utstickare.. attityd så klart även om.. Tror dig, det måste va en enorm upplevelse att se life:)