08 april 2011

Urban exploring

Jag brukar gå förbi ett kvarter på Kungsholmen som jag tycker ser så trevligt ut.  Tänker mig en lägenhet där, sedan när huset känns för stort. Jag gillar gården och den spännande öppna pelaravslutningen - vad finns där bortom?


Förra torsdagen var jag i god tid till mitt möte och hade möjlighet att gå på andra sidan om kvarteret.
Gissa om jag blev förvånad!

En gravplats! Mitt bland husen!


Det visade sig vara den mosaiska begravningsplatsen Aronsberg. Jag googlar och finner att Aaron Isaac, grundaren av Mosaiska församlingen i Stockholm, år 1776 ansökte om att få anlägga en begravningsplats för stadens judar. Den första begravningen ägde rum år 1782.


Begravningsplatsen användes till 1888 och har 300 gravplatser, men alla gravstenar är inte bevarade.
Platsen fick sitt namn efter Aaron Isaac, som dog 1816 och själv ligger begraven där.


Jag finner också att 1787 skapades en andra judisk begravningsplats, Kronoberg, i kanten av Kronobergsparken. Begravningsplatsen skapades som en följd av oenighet bland Stockholms judar. Några av de cirka 150 medlemmarna ansåg att Aaron Isaac, agerade alltför auktoritärt.


Tänk vad man kan snubbla över när man trampar nya stigar...

5 kommentarer:

Leena sa...

Den var nästan lite exotisk, denna gravplats, med sina fina stenar och arabisk (?) skrift. Och vilken kontrast till de moderna husen!

Nica sa...

Lustigt, jag gick förbi där hundratals gånger när jag bodde väldigt nära, hos min första pojkvän/sambo. Fascinerades över stenarna, och förfasades över att dom vandaliserats. Verkar som att dom har piffat upp den nu, att döma av dina bilder - och det gör mig glad.
(Inser just att det var princip 30 år sedan jag bodde där... maj gadd...)

Pumita sa...

Oj, det hade jag ingen aning om! Men du vet, det är de som går vilse som hittar de nya vägarna. Ha det gott!

Lisbet sa...

Intressant.

Jovisst är det ibland så att man får ge sig själv en extra knuff för att komma i gång.

Soligt där också?

Pysselfarmor sa...

Intressant.

Jag lägger ingen värdering i hur dessa begravningsplatser hanteras i Sverige eller i Tjeckien eller någon annstans heller för den delen. Jag har inte tagit ställning för det ena eller det andra, men vi får nog acceptera att vi inte kan styra synpunkterna som man har i Tjeckien om det hela.

Jag tycker det var en intressant plats att besöka i Prag och ville bara visa bilder därifrån.