04 maj 2011

En påsklovsresa - dag 3 & 4


Huvudmålet med vår påskresa var de små klossarnas land - Legoland. Nu med stort Star Warsområde. Många filmscener var uppbyggda till stor glädje för nördar i alla åldrar.


Roligast var nog piratbåtarna med möjlighet att skjuta vattenkanon på både publik och andra åkare. Mycket blöta kläder - tur att det var soligt och varmt!


När det var som mest popcorn och korvos och barnvagnar och köer gick vi till den folktomma borgen och åt buffé - massor av gott att äta i lugn och ro.


På vägen tillbaka till Kolding och hotellet åkte vi in till grusgropen i Torskind. Där var vi för 12-13 år sedan och jag ville se hur det såg ut nu. De framlidna konstnärerna Robert Jacobsen och Jean Clarebout har skapat några gigantiska och fantasieggande installationer i rostigt järn, trä och sten.


Vi hann faktiskt med lite shopping också i den kvällsöppna stora matbutiken. Fick tag i ett vin vi gillar till specialpris och upptäckte när vi kollade kvittot på hotellet att vi inte betalat för två av de fem lådorna! Men så var kassörskan väldigt trött också, blundade när hon väntade på att kvittot skulle skrivas ut...


Nästa dag besökte vi Koldinghus, en byggnad med dramatisk historia. På medeltiden en av Danmarks viktigaste gränsborgar, sedan landets första renässansslott, under Christian IV representationsslott med riddarsal och stor kyrka, därefter tillflyktsort undan pesten i Köpenhamn för Fredrik IV som byggde om slottet i barockstil och så storbranden i mars 1808 då Jean Baptiste Bernadotte befann sig på slottet.

Ruinen blev ett stenbrott för bygdens folk och det dröjde ända till 1970-talet innan man påbörjade restaureringen. Idag är Koldinghus museum. (Fler bilder i förra inlägget!)


Efter museet; pölser och mera shopping. En stunds vila på hotellrummet, sedan åkte vi till konstmuseet Trapholt som hade kvällsöppet. Här finns bl a en utställning med stolar av alla kända danska formgivare.

 

Roligt för Lilleman var montern med hål att sticka in händerna i och försöka känna vad som fanns på andra sidan. Utställningen handlade om plast av olika slag. Tänk att just silikoninläggen var försvunna...


Så avslutade vi dagen med middag på Jensens böfhus och ännu mer shopping. Några presenter till tonårssönerna där hemma, en regnjacka till mig och lite annat smått och gott. Affären var öppen till 24 eftersom skärtorsdagen är helgdag i Danmark och allt (nästan) var stängt.

6 kommentarer:

Mimmi sa...

vilka underbara bilder :) och jag får lite hemlängtan när jag tittar på dom :)Legoland har jag varit på ett par gångar .men det har blivit mycket större nu. det är ju länge sedan jag flyttade till Sverige så mycket har hänt där sen dess:)
Visst är det riktigt kul att få titta på ekorre på så nära håll .. och ja ,, jag vet att de tar fågelägg.men jag vill inte tänka på det;)
kram/Mimmi

Pockethexan sa...

Tack för en trevlig fika o shopping stund med dig igår det var verkligen sjov o jag blev så glad för min glaskonstverk <3!!!

Du har nog fått en ny kund för när dottern såg vad jag gjort hos dig så var det första hon sa varför frågade du inte om jag ville va me? (de hade jag gjort..)
men jag undrar vad limmet heter som du rekomenderade?

Kramis ifrån en nöjd glaskonstnärinna o kul att få se hemtrakter!

Cari sa...

Tänk att mataffärerna hade öppet på kvällen!
När vi var i Danmark stängde alla affärer redan före kl 18 - så det gällde att vara välplanerad.

Anni sa...

@Cari; det är precis så - nog är man bortskämd när man bor i Sverige! Denna gigantiska matbutik (typ COOP Forum) var alltså ett undantag och jisses så mycket folk det var där kl 21.30 på kvällen! Men sedan var den tvärstängd hela torsdagen.

Maria sa...

Så härligt ni verkat ha det :)
Tack för din kommentar om mina glassmycken. Jag förstår varför du har fastnat och jag längtar tills nästa gång jag får chans att prova på. Jag hade kunnat sitta där i många många timmar till :)

Anne-Lie sa...

Får väl längta till barnbarnen innan det blir Legoland igen - men det ser onekligen mycket trevligt ut! Men det finns ju annat som jag kan göra!