Sidor

15 maj 2016

Tårta, dop, kalas, konst, kalas, tårta ... .


I fredags bakade jag grunderna till tårtor igen. En äggfri chokladtårta, en glutenfri frukttårta ...



... och en jordgubbstårta.



På lördagen packades alla tårtor i pappas bil för transport till Enköping och det var ungefär då jag insåg att jag inte hunnit äta vare sig frukost eller lunch. Slicka vispar och bunkar kan ju inte räknas. Som tur var kom vi till Enköping i god tid så mamma hann in på ett konditori där hon köpte mackor till både mig och pappa.

Sedan var det dop för min brors barnbarn nummer två.



Och jag tränade på att vara rundlagd gammelfaster i blommig klänning. Bara hatten som saknades. :-)
Det blev faktiskt lite tårta över, som den unga familjen tog hand om.

Hem igen, ombyte till blå spetsklänning och in till stan för fest!
 


Vi kallar oss Tant Turkos och Tant Blå, min väninna och jag. Nu hade hon fyllt jämnt och hade fest tillsammans med Tant Röd/Rosa. Klädkoden var såklart turkost/blått eller rosa/rött beroende på vem man kände. Några gäster hade lila eftersom de kände båda jubilarer.

Självklart var fördrinkarna i passande färg(er)!



Färgtemat fortsatte i dukningen och utsikten från Läkarhuset kunde man knappast klaga på. I den där kyrkan, Gustaf Vasa vid Odenplan, gifte vi oss en gång, maken och jag. (Och ja, jag var klädd i blått då också.)

Kvällen bestod av god mat, goda viner, trevliga samtal med nya bekantskaper, glada igenkännande skratt av gamla bekantskaper (när blev alla så gamla?) många tal, sång och självklart dans. Jag konstaterade att jag inte var den enda i spetsklänning, tror att hälften av damerna (även värdinnorna) hade det! Inte ofta jag är så trendig, kan jag ju erkänna. :-)



Långt därborta i Globen pågick en annan fest.



Lite trött i håret var jag när jag idag tog mig till Solna för att träffa väninnor och besöka Olle Olssons Hagalund. En charmig byggnad som är en av de få som till sist bevarades efter storbråken när det gamla Hagalund revs för att ge plats åt det som idag kallas Blåkulla.



Då var de gamla trähusen ganska förfallna, här hade det bott uppemot 30 personer i samma hus och man hade inte fått rusta upp byggnaderna i väntan på rivning. De nya moderna husen i Le Corbusiers anda stod för framtidtro och moderna tider. Idag är de problemområden med kriminalitet och förfall.




I detta bevarade hus föddes och levde konstnären Olle Olsson. Det var hans morfar som byggde huset som nu är museum.



Olle Olsson gick i skola i Koppartälten i Hagaparken och Ekotemplet (som är avbildad här på vävnaden efter en av Olles målningar) låg så att säga "på skolgården".




Självporträtt på Olle som alltid var välklädd när han målade, då det gav honom viss självkänsla.





Bland de bevarade husen i kvarteret Odin finns nu bland annat läderverkstad, keramikverkstad och Cykelkökets gör-det-själv-verkstad. Här kan man lära sig att sköta om sin cykel och om man bygger ihop en av gamla delar får man behålla den.






Från Hagalund gick vi till min väninna för att äta lunch. Eftersom vi firade hennes födelsedag (bara två månader i efterskott, men vi är inte så noggranna) blev det både bubbel, present och tårta.



Dessutom var det första gången vi fick se den lägenhet hon och maken nyligen flyttat till!
Nu blir det teve resten av kvällen. Om vi ser ESC från igår eller hockeyn som pågår återstår att se.

19 kommentarer:

anemonen sa...

Milde tid så mycket gott du visar. Du är kakornas mästare nr ett här. Jag blir så sugen att det drar i magsäcken. Kontraster med husen och fint fotat så man kan se tiden förändras. Jag gillar såklart det gamla och sirliga. Kul och trevliga fester du är på. Perfekt dukning och med färgerna som passar så bra in till kalasen. Trevlig kväll och tack för vi fick följa med på din helg.

Violen sa...

Ljuvliga små babyhänder! Så fint att vara med på barndop med allt som hör till! Du tycks som vanligt ha haft en innehållsrik helg, kul att vi får ta del av den!

Mias Mix sa...

En typisk Anni-helg, full fart med massa kul och gott! Mysigt med dop, kul med fest och konst. Kul idé att bygga ihop sin egen cykel, skulle jag aldrig fixa. Fast jag klarade att skruva sönder min trehjuling när jag var tre och ett halvt år :)
Blå spetsklänning låter ursnyggt. Ha det gott!

Helen sa...

Vilka mumsiga bilder du visar, jordgubbstårtan ser helt oemotståndlig ut! Vilka vackra gamla hus sedan och vilka arbetade detaljer de smyckade husen med! Underbart att se!

BP sa...

Än en gång kan jag bara säga- hur f*n orkar du. Jag skulle dö i ditt tempo. Du har ingen diagnos eller;-)

Underbar sammanfattning av din - för mig - alldeles för stressig helg. Helger ska ma vila på säger jag då;-)

cissi sa...

Du verkar haft en festlig helg! Så trevligt!
Det där Hagalund lockar, ska lägga det på minnet så jag inte missar det om jag hamnar i Solna för att cykla någon gång.

Janicke sa...

Fest och kultur och kära vänner, vad mer kan man önska.
Inte visste jag att man kan hyra in sig? i Läkarhuset, häftigt med sån utsikt!

lavendia sa...

Så mycket tårta du verkar få äta. Jag äter nästan aldrig tårta.
Jag är dock en litet rundlagd moster ändå. Ingift faster är jag också föresten.
Härligt med blå-röd-turkos fest.
Vilket fint turkos hus! / Britt

Susie på Stjärnarve... sa...

Wow! Så mycket tårta, skumpa och andra festligheter du hade i helgen. Jag hoppas dock att ni tittade på sporten om ni är intresserade av det, ESC var så vansinnigt utdraget så att det blev väldans segt!
Kram
Susie

Anita Malta sa...

Men vilket helt underbart inlägg och vilken fantastisk helg du haft. Fast vid närmare eftertanke minns jag att det brukar vara full fart hos dig med festliga upptåg, tjejträffar, godsaker blandat med kultur och en och annan utflykt :-)
Din tårta ser så god och vacker ut att det måste nästan gjort ont att sätta tårtspaden i den ;-) ..och vilka goa små barnahänder !
Så synd att inte fler av husen i Hagalund bevarades för att ge plats åt det trista vi ser idag. Jättefina bilder från det gamla museet och från Villa Odin.
Ha en riktigt skön fortsatt vårvecka Anni ❤❤

Eva Trillian sa...

Blir inte längre förvånad över dina fullspäckade helger :)
Fastnar här mest för de fina tårtorna och de charmiga små barnhänderna!

Annette sa...

Här får jag alltid så mycket inspiration till bakverk och utflykter :) Ett besök till Solna står nu på listan! Vilket underbart hus han bodde i, Olle Olsson. Den ateljén! Ren och skär lycka att vara i det rummet och se ut genom de fönstren. Märkligt att han kunde fokusera på att skapa, själv drar jag ned rullgardinerna i mitt arbetsrum när jag måste tänka, för att kunna fokusera på jobb och inte bara njuta av utsikten :) Din tårta med spritsad rosa grädde, har du färgat med rött färgämne, eller med fruktsaft?

KajsaLisa sa...

Jag måste nog besöka Hagaliund och kolla lite. Fina bilder.

Susjos sa...

Puh...inte bara jag som partajar må jag säga!!! Kul att du fick med Globen på bild där jag tillbringat en och annan timme i...i förra veckan!
Läkarhuset på Odenplan, aha...där har jag min gynekolog :-) En fantastisk utsikt!
Så fint att det finns något så vackert bevarat i Hagalund som Olle Olssons villa!

Åke sa...

Här kan vi snacka om helg!!! Utsökta bilder du bjuder upp med :) Såklart innehållet i glasen var blått ;) Klämiga namn på er två :) Mycket trevlig läsning till snygga bilder :)

Anonym sa...

Vilken kalashelg du haft och vilka supertårtor sen!! Jag som går på lite diet (eftersom jag kom på att det var dåligt med vass på Cypern... ;) ) blir lite extra nojig när jag ser allt gott ;) SÅ härligt att läsa om din helg!!

Mia Eggimann sa...

Åhh vad tårtorna ser goda ut, kan du skicka ner någon hit.

Wilda sa...

Åh vilken underbar plats! Och så fint att även husfasaden var turkos med tanke på temat! Gillar verkligen jordgubbstårtan! Så fint dekorerad.

Marit Johansson sa...

Vilket vackert turkost hus. Gillar dina tårtor men de där barnhänderna var nog finast här, så gulligt!!