28 april 2017

Med arbetsinspiration från gamla teveprogram


Jag var gräsänka förra helgen och då började jag titta på gamla Trädgårdstoppen-program på play. Har sett dem alla förut och kunde konstatera att bildkvaliteten avslöjar att programmen har åldrats.

Men jag fann lite inspiration! Bland annat av denna runda fontän, kantad av alunrot.Jag har också en rund fontän, kantad av stenar. Och så har jag en hel drös av alunrot som flyttats runt mellan rabatter och krukor. När vi byggde vår potager förra sommaren planterade jag mina alunrot som kant runt om staketet, bara för att gräva upp dem och sätta dem i krukor igen när jag fick hasselört av Janicke. Ville hellre ha en kant av liguster med hasselörten som botten.Så igår flyttade jag alla små förtvinade alunrot till kanten runt fontänen. Grävde bort grus, skar i duken under och lade till extra jord till de små. Tror att bladfärgen blir ypperlig till den rostiga kanten om plantorna bara förstår att jag vill dem väl.I väntan på lite varmare dagar får mina keramikblommor pryda krukorna som alunroten övervintrat i. På min glasveranda står fyllda flitiga lisor och växer till sig - de ska hit så småningom.


Ursäkta speglingen i teve-rutan!
Ett annat inslag påminde mig om när jag såg dessa keramikekorrar för första gången, i Carl-Olof Damms trädgård på Öland. Jag mejlade honom efter att programmet sänts den gången och beställde två ekorrar.När de kom blev jag lite besviken, för jag tyckte att de var fula. Nu grävde jag fram dem ur gömmorna och bestämde att de ska få sin plats i något träd!

(Hos Marta kan ni läsa en inlaga hur det går till bakom inspelningen av programmet. Mycket intressant!)När solen värmt upp trädgården idag ska jag röja i mitt växthus, det är minst sagt på tiden. Här står levande och halvdöda odlingar på kors och tvärs.Mitt i all röra står en liten blyg viol, en liten bonus för oss småslarviga typer.

18 kommentarer:

Min Lilla Kokvrå sa...

De där ekorrarna tror jag kommer bli en riktigt trevligt ögonfång i ditt träd.

Trevlig helg!
/Birgitta

Marit sa...

Ja, en kan hente mye imspirasjon fra gamle videoer! Ekornene så fine ut synes jeg :)

God helg!

Maribel sa...

Hej Anni!
Alltid kul med inspiration från andra, har tittat på Monty Gardeners World, när snön dalat och stormarna knakat därute. Just nu ser det helt ok ut, sol och fint. Dina ekorrar är lite speciella, men de passar bra i trädet.
Ha en fin helg /Marika

Anita sa...

Javisst kan man väl hitta inspiration i gamla tv-program. Jag har en hel drös av Gardener's World inspelade som jag tittar på då och då när jag måste få en dos av trädgård. Hoppas alunroten tar sig. Tror det skulle bli supersnyggt mot den rostiga kanten. Tänk när solen ligger på där och tar fram de härligt röda tonerna i bladen som sedan förstärks av rosten. Dina keramikblommor är verkligen snygga. Dom vita är så häftiga, det ser ut som det ligger vatten i dom. Men när jag ser din lilla blyga viol så klappar hjärtat lite extra. Så söt hon är och vilken härlig bonus. Småslarvig ska man vara det är helt klart :)

Ha en skön helg!
/Anita

Inger sa...

Alltid härligt med inspiration och att ta vara på det som redan finns. Trevlig helg!

Maggan sa...

Det är alltid lika trevligt att titta på olika trädgårdsprogram och oftast så får man nya idéér.Alunroten kommer att bli jättefin i bunken,dina otroligt vackra blåa porslinsblommor gör sig alldeles utmärkt på sin plats för tillfället.Violer är så underbara då de kommer upp både här och där.Ha det bra/Margareta

Vonkis sa...

Tror det kommer bli riktigt fint med alunroten runt fontänen, och med ekorrarna i trädgården :-)

Rost och rädisor sa...

Är så svag för små frösådda plantor som dyker upp på de mest oväntade ställen och lyckas överleva. Vilken söting!

Visst är det en konstig vår i år och jag ligger minst en månad efter, är inte heller klar med städandet ännu.

Trevlig Valborg!
/Anette

Carina sa...

En mjuk kant runt din fina fontän blir pricken över i. Den lilla violen var jättesöt och jag gissar att den blir kvar även efter städningen :)

Ha en fin helg! Carina

Trädgårdsvägen sa...

Det är verkligen roligt när man får trädgårdsinspiration som man kan applicera med en gång. Trevlig Valborg! Kram /Charlotte

Susie på Stjärnarve... sa...

Den där fontänen kommer bli "skitsnygg" när alunroten växt till sig - och det går fort! Däremot måste jag hålla med om att "korrarna" inte var vackra. Men upp i ett träd syns dom ju inte så tydligt..... *fniss*
KRAM
Susie

Lotta sa...

Men vilken härlig inspiration jag fick av din potager-länk. Precis så som jag ser mitt blivande odlingsland i framtiden. Tack! Väldigt läckert med alunroten runt fontänen.
Ha en fin valborg /Lotta

Hällan Visningsträdgård/Ulrika sa...

Kul att ta sig an lite gammal inspiration! Jag gjorde på liknande sätt nyligen då de gamla pärmarna med bilder på sånt som inspirerade mig innan bloggtiden och Pinterest kom fram. De gamla urklippen fungerar fortfarande! :)
Ha en skön helg!

Villrose sa...

Høres ut som en flott gressenkesyssel :)
Lekkert med alunrot mot det rustne. Håper de vil trives!
Hm, "levande och halvdöda odlingar på kors och tvärs" høres mistenkelig kjent ut... Noen bør komme seg ut og rydde opp.

God helg!

BP sa...

Absolut älskar dina keramikblommor, men ekorrarna som ser ut som harar är fula. Att gömma dom (högt upp) i ett träd låter som en alldeles ypperlig idé;-)

Eva Trillian sa...

Keramikblommorna med glas i (om jag minns rätt) är så fina :) Det är nog ekorrarna också - om man får njuta av dem lite på håll ;)

Janicke sa...

Det blir finfint med alunroten mot det rostiga, jag håller tummarna.
Vill du ha mer hasselört kan du passa på i år. Definitivt sista chansen, snyft ...

Vilt og vakkert sa...

Heisann, det ser veldig koselig ut i drivhuset ditt til tross for at du ennå ikke har gjort klart for sesongen.... go´jobbing!