07 april 2017

Vårblommor jag inte kan vara utan


Fröer eller vårplantor jag inte kan vara utan, är veckans tema hos Blommig fredag. Först tänkte jag att jag kan ju inte vara utan någon av vårens blommor! Men sedan insåg jag att Hélena kanske menar de där plantorna man köper på våren, typ penséer, porslinshyacinter, narcisser etc. Och jag gjorde ju ett lite halvdant arrangemang i en kruka förra helgen.

Små penséer är den allra viktigaste av vårens köpeblommor för mig.Men jag går vidare med min första tanke, att det skulle handla om vilka vårblommor jag inte kan vara utan. Sådant som blommar i min trädgård. Tänkte på alla träd som blommar på bar kvist. Med åren har jag insett hur viktiga de är och har skaffat fler och fler tidigblommande små träd och buskar.

Stjärnmagnolian köpte jag för många år sedan och den står på husets östra sida. Grannen planterade en samtidigt men inte skyddat vid en husvägg, så den är nog bara en tredjedel så stor som min!I samma rabatt har jag en rejäl rips som jag får formklippa för att den inte ska täcka mitt köksfönster helt.Dessa två blommar samtidigt och när morgonsolen skiner på fasaden kan jag se hur passerande på gatan stannar upp för att titta. Just då är det riktigt mäktigt!Men även i mulet väder lyser blommorna upp och jag bara njuter.

(Det här är ett schemalagt inlägg eftersom jag är på annan ort. Kan tyvärr inte kommentera hos er andra på ett tag, utan ber att få återkomma.)

15 kommentarer:

Glädjekällans Trädgårdsblogg sa...

Vackert! Vårblommande buskar och små träd skulle vara bland det första jag skulle plantera i min nya trädgård om det skulle bli aktuellt.
Trevlig helg!
Birgitta

Marit sa...

Ja, små stemorsblomster tidlig på våren må en jo ha! De tåler jo litt frost også.
Stjernemagnolia er så fine, og jeg har mine i veggen bak drivhuset. Der er det varmt nok for den :)

God helg!

Nette Cecilia sa...

Åhh så vackert ,trevlig helg ,nette

Carina sa...

Rips - tänk jag gillade inte den men så fick jag se en vitblommande variant och nu är jag helt såld på alla sorter :) Penséerna är väldigt fina men jag sätter de inte. När jag tröttnar och vill fylla på med sommarblommorna i krukorna är penséerna för fina och jag kan inte slänga :)

HA en fin helg! Carina

Janicke sa...

Åh, den där stjärnmagnolian ...

Och allt annat också.
Ha det gott var du än är.

BP sa...

Har man gröna fingrar så har man. Å du är då verligen utrustad med 10 sådana:-)

Vonkis sa...

Älskar magnolior. Det finns en stor magnolia i en park här i stan och den brukar jag gå och titta på så här års då den blommar så fint. Brukar även försöka ta bilder men lyckas aldrig :-)

Eva Trillian sa...

I Oxford, förra veckan, mötte vi den blommande våren. Magnolia, bland annat! :) Skönt att den är på väg hit också - Våren alltså, inte Magnolian ;)

Villrose sa...

Åh, misunner de som har flotte Magnolia! Vakker kombo også. Problemet er at jeg ikke finner et passende, beskyttet sted.

God helg!

Gunilla sa...

Vilken fantastisk blomning.
Underbara träd med så fin blomning det är synd att magnolian inte klarar sig här. Jag har en frösådd Siboldi men den har inte blommat ännu.

Ha det gott

Susanne sa...

Wow, så vackert. Vilka underbara färger! Jag kan förstå att förbipasserande stannar upp för det skulle jag också göra. Så magnolian trivs och utvecklas mer i skyddade lägen... Jag älskar magnolian. Den är så vacker med sina bedårande blommor som man omöjligt bara kan gå förbi utan att stanna upp en stund. Jag har en liten magnolia som jag hittade slängd bakom vårt staket/plank. Det visade sig att grannen inte ville ha den längre och grävt bort den nåt år tidigare och sen har den stått där och inte blivit ompysslad eller omhändertagen under lång tid. Jag frågade grannen och planterade den i min trädgård men visste inte att den kanske skulle ha en mer skyddad plats... Fast den står inte helt öppet... Hmmm, nu fick jag nåt att fundera på ;) Kanske ska fixa en liten omplantering innan den blir för stor :) Må så gott <3

Karin sa...

Småpenséer köper jag bara ibland, eftersom jag klipper ner dom efter blomningen, sen blommar de igen till hösten, och även våren därpå.....
Hur länge? De är väl bara tvååriga?
Jättefina Pride fat du har gjort!
Ev ska vi till Stockholm sista helgen i april. Vad heter affären du har dina alster i, och var ligger den?
Kramar Karin

Maribel sa...

Det finns så mycket på våren, som man inte kan vara utan. Det är nog törsten efter något grönt och vackra blommor, efter vintern, som t.o.m. kan få en maskros att bli vacker. Penséerna är jag helt enig med dig om, och så Magnolian, den har små ludna knoppar än så länge.
Ha det fint /Marika

Mias Mix sa...

Många fina vårblommor! Det är något speciellt när man kan plantera de första blommorna. För mig är penséerna lika med vår. Fick en Magnolia i 40-årspresent och den sitter nog lite för blåsigt för den har inte alls vuxit mycket. Men är väldigt vacker när den blommar i mörklila.
Vad roligt att det funkar den 1 juni för dig :) Jättekul! Vi hinner höras närmare om plats och så. Bra om det är nära centralen för jag har massor att släpa på när jag jobbar.
Hoppas du haft en riktigt skön och mysig påsk! Kram

cissi sa...

Vårblommning är fint! Köpte själv ett uppstammat dvärgkörsbärsträd förra året, men nu är jag rädd att knopparna som kommit rätt så långt frusit. Tittar till det flera gånger om dagen och håller tummarna.