10 augusti 2018

En trappa fylld med rosor


Har man en vit trappa och fyra barn blir det en del slitage. Jag har målat om trappan sisådär vart fjärde-femte år. Numera bor inte alla barn hemma, men förra sommaren bars det tunga gjutjärnsbadkaret ut från övervåningens badrum vilket gav en hel del skador på både steg och räcke.Länge har jag funderat på hur jag skulle kunna dekorera trappan istället för att ha den helt vit och nu kom tillfället. Maken jobbar på Gotland och Lillhunken skulle vara borta hela eftermiddagen. Jag serverade äldste sonen ett rejält mellanmål och sade till honom att han fick stanna på rummet tills färgen torkat tillräckligt.Jag tvättade av trappan med målartvätt och satte igång. I värmen torkade den vita färgen fort, så redan till middagen kunde sönerna gå försiktigt i trappan.I färgaffären hade vi blandat till en färg jag nästan mindes namnet på, den blå som jag använt till vattenfallsväggen och lusthuset. Jag vet att jag fotograferat av etiketten men trots idogt letande kunde jag inte hitta bilden. Färgen hette något med midnatt och i butikens register fanns två med sådant namn, så vi chansade och blandade till den ena.

Som var grå.

Tillbaka i affären gick jag efter färgkartan istället och såg till att jag fick en blå färg. På riktigt. Att den sedan blev lite ljusare än jag velat ha, det är smällar man får ta. Den var i alla fall blå!Så satte jag igång att måla blåa rosor på sättstegen. Den allra första blev prydligast, sedan blev de allt yvigare. Arbetsställningen var inte den bästa för precisionsarbete.I snitt sju rosor per sättsteg, ibland sex eller åtta. Sedan var det dags för blad.Istället för gröna blad använde jag mig av den gråa färgen och det blev riktigt bra. Gröna blad hade blivit för färgstarkt.

Jag provade att måla slingor mellan blommorna, men det blev för mycket.Jag målade trianglar av blå prickar mellan varje ros och till sist fyllde jag på med några extra gråa blad här och där.Känner mig riktigt nöjd och hoppas att maken inte får totalspader när han kommer hem i nästa vecka!

Nästa steg är att måla trappräcket och panelen, men nu är luftfuktigheten så hög att det måste vänta.Kan inte låta bli att visa en bild på hur trappan såg ut när vi köpte huset.

11 kommentarer:

Nette Cecilia sa...

Snyggt med rosorna . Det är nog svårt att få rätt färgnyans då man köper färg ,tycker att vi alltid får åka och få ny färg . Fuktigheten är nog 100 % här ikväll ett åskväder drog förbi ut till havs 5 mm regn fick vi , 23 grader varmt ,trevlig helg ,nette

BP sa...

Alltså om jag vore din man så skulle jag få totalspader gånger 100, minst! Att du är kreativ och otroligt duktig på i stort sett allt du håller på med vet jag ju, men här vet jag inte om det blev så lyckat om jag ska vara ärlig. Hade det stannat vid bara rosorna i första bilden av trappan hade jag kanske kunnat blunda, men slutresultatet är bara för mycket.
Sorry, Anni. Jag är bara ärlig. Hade velat se en stilren och helt vit trappa där i stället.

Rost och rädisor sa...

Oj, vad många rosor! Som jag lärt känna dig genom bloggen är det verkligen du och maken är nog van vid att din kreativitet tar sig olika uttryck. Här är trappan också sliten efter bara fem år och katter som jagat varandra upp och ner med klorna ute.
Allt gott
/Anette

Lisbet sa...

Fantastiskt!
Nu önskar jag mig en trappa! Hmmm. Lite svårt då huset är enplans...
Du är skicklig som med säker hand fått till så fina blomster. Jag förstår precis att sånt där gör man helst ensam :)
kram

Olga T sa...

Oj vad du jobbar! Läckert! Fina färger är det! Själv hade jag kanske inte målat på varje trappsteg eller bara haft en blomma på varje.
Spännande att höra vad maken har att säga.
Skrattade åt BP:s kommentar:)

Maribel sa...

Hej Anni!
Vilken förvandling, från hur det såg ut när ni flyttade in. Härligt när man kan skapa något själv, och fint blev det.
Ha en trevlig helg /Marika

Mias Mix sa...

Jösses vilken förändring mot ursprunget. Vi målade också vår gamla 60-talstrappa vit. Tycker du målade helt fantastiskt på fri hand! Det passar jättebra hemma hos er. Håller tummarna att även din man tycker det :)
Sv: Ja vädret är spännande här. Alla väder på en och samma gång känns det som. Glaciärsjön var magiskt att se. Trots stormen. Den hade jag kollat upp hemma och ville verkligen till. Igår gjorde vi Geysir-området och idag har vi kommit till Reykjavik. Kram

Mia Eggimann sa...

Jag har en ful furutrappa men den måste slipas och det är ett hästjobb.
Din blev jättefin.

Vonkis sa...

Jägarns vad trappan såg annorlunda ut när ni flyttade in och så snyggt det blev med rosorna.

Fröerna har kommit. Tack så väldigt mycket!

Eva Trillian sa...

Och här kom ännu ett exempel :) Fascinerande konstnärliga uttryck som flödar! :) Gillar dina rosor! Tråkig är inte ett ord som kan appliceras på er trapp - det är ett som är säkert :) Underbart!

Violen sa...

Nu har du varit kreativ igen! Ganska unikt sätt att fixa till en sliten trappa! Vilken förändring!