24 augusti 2018

Holländska mackor är inte som andra mackor


En dag åkte vi runt till olika loppisar i närområdet kring Hof van Saksen. Jag hade kollat upp att Restaurant Hegeman i Schoonloo var rena kultstället och såg till att bilen styrdes dit vid lunchtid.

Uteserveringen var stor, men det var inte så varmt så vi valde att sitta inne. Alla andra satt ute, visade det sig.På de flesta lunchmenyer fanns smörgåsar, vilket vi tycker låter lite ynkligt som måltid. Jag ändrade mig på en restaurang när jag såg en tallrik bäras fram till en gäst vid ett annat bord, så här på Hegemans valde jag en lunchsmörgås ("Uitsmijter Hegeman").

Vilken macka jag fick! Tallriken var stor som en pizzatallrik och på två brödskivor låg rejäla skivor skinka och två stekta ägg. Ovanpå detta ett fräs av champinjoner, lök och baconskivor. Plus lite hackad salladslök. Så gott!När vi senare besökte Hummelo (varför kommer i annat inlägg) åt vi lunch på De Gouden Karper där man tydligen också kan bo. Något att kombinera med den stora loppismarknaden som jag fått höra talas om - måste undersöka om den arrangeras varje år!Vi satt ute under kastanjerna, för nu hade värmen kommit.Här serverades öl från Brand som är Hollands äldsta bryggeri.

 

Jag valde tre smörgåsar, hade ju lärt mig vad det kunde betyda. En räkkrokett (Till vänster. Hade ingen aning om hur den skulle se ut, men den var god!), en med lax och en med tonfiskröra.Lillhunken var inte så hungrig, så han hade valt det som kallades tre små baguetter. Vilket visade sig vara lika stora mackor som mina, men med ost respektive carpaccio förutom laxen. Han blev väldigt mätt.Snopen blev äldste sonen som verkligen var hungrig och fick se sig sitta med två ynkliga räkkroketter och lite sås. Det är verkligen inte så lätt att veta vad rätterna på menyn egentligen omfattar, men det är också en del av det roliga med att resa!

10 kommentarer:

Carina sa...

Mmm.. det är inte lätt :) Hoppas han fick beställt till något mera som mättade. Smörgåsarna såg väldigt goda ut.

Kram, Carina

BP sa...

Mackan i första bilden - WOW säger jag bara. Den ska jag "knycka" och göra själv. Läckert!
Kroketterna hoppar jag direkt. De såg oaptitliga ut åsså är jag allergisk mot räkor. Å vilken tur för sonen då att ni fick så stora portioner. Ni delade väl med er till honom hoppas jag;-)

Susjos sa...

Vilka mackor! Mums!
Visst är det spännande att beställa och se vad man får...hihi!

Vonkis sa...

Så det kan gå :-)
En smörgåsresa till Nederländerna skulle alltså kunna vara något.

Maribel sa...

Hej Anni!
Tycker lite synd om sonen som var hungrig, och fick den portionen. Smörgåsarna ser riktigt goda ut.
Ha det fint /Marika

Paula sa...

Hihi, jag skulle älska att äta mig genom jordklotet!
Jag har en holländsk väninna som jag brukar hjälpa när hon o familjen åker hem till Holland efter skolavslutningen på semester. Jag tar hand om kaniner, höns och katter. Som tack brukar jag få lite holländska specialiteter i form av godis och bakverk. Jag som inte äter någotdera lyckades efter några år få henne att förstå att jag hellre ville ha en flaska vin...
Enligt henne äter man inte alls godis där på samma vis som här, o det låter ju sunt. Men mackorna du visar var enorma, och såg supergoda ut. I Sverige tenderar brödmängden ta över, t.ex en tjock baguette med någon rinnig geggaröra i mitten, bläää

Lena i Wales sa...

Älskar Uitsmijter! De kan ju variera lite, men alltid goda.
Jag har ju tillbringat mycket tid i Nederländerna och provat olika. Ofta är de väldigt stora.
Gillar verkligen Nederländerna och folket där. Har flera vänner där, så nu längtar jag dit, men några vänner kommer hit till mig i Wales om drygt en vecka, så det blir trevligt.
Ha den skön söndag!

Lisbet sa...

Ja, kan förstå att det var lite snopet! Men vilka smörgåsar ni fick! Jag får lite lust att kocka ihop ngt liknande.
Min blogg funkkar nu. Sonen är en Riddare i nöden och har nu motat bort viruset, t o m i två omgångar. Nu koms det inte flera gånger till min blogg!
Sköt om dig bra nu! Ibland brukar du bli förkyld denna tid på året, och sen brukar det smitta på mig också.
kram

Mias Mix sa...

Stackars äldste sonen! Men gissar att ni delade med er till honom. Lunchmackan var väldigt imponerande! Ja visst är det spännande att beställa in mat utomlands, speciellt om menyerna inte är på engelska...

Eva Trillian sa...

Verkligen spännande att beställa mat utomlands ;)
Sitter här och blir lite småhungrig nu ...