Sidor

29 juli 2021

Vår road trip börjar i Hallsberg och Skövde

Äntligen vaccinerade! Äntligen möjlighet att umgås med vänner! Äntligen dags för en utflykt, en road trip, tänkte maken och jag i början av juli, efter att jag jobbat på Castor i fyra svettiga dagar.

Tanken var att vi skulle börjat med att besöka Konst på Hög, men jag orkade inte kasta mig iväg tidigt på söndagsmorgonen. Konst på Hög är permanent, så dit kan vi åka en annan gång.

Men efter vår dagstur till Sundborn var intresset för Bergööska huset i Hallsberg stort, ett hus ursprungligen ritat av Ferdinand Boberg på beställning av Karin Bergöös far. Det byggdes som timmerhus och har som synes förändrats en del exteriört.

Nu är det museum och på bottenvåningen finns aktuella utställningar, just nu om de starka kvinnor som låg bakom kampen för kvinnlig rösträtt.

På övervåningen möts man av en solig glasveranda och de aktuella skyltarna om hur många besökare man får vara i varje rum. Maken och jag var ensamma. Eller ja, det kom ett par som rusade igenom alla rum fortare än vi ens gått uppför trappan ...

Ovanför den öppna spisen i salongen tronar en byst av Adolf Bergöö, född i Sundborn med handelsbodar i Örebro och Hallsberg men mest boende i Stockholm. Han hann aldrig uppleva sitt nya hus i Hallsberg, utan det var sonen Per med fru som bodde här tillsammans med Carl och Karin Larssons äldsta barn. Konstnärerna själva var i franska Grez där de en gång träffats.

Från orkesterläktaren ser man ut över stora salen där Carls väggmålningar visar både familj och kända ortsbor. Till höger om eldstaden ser man Karin och barnen.

Till vänster är Karins föräldrar avbildade och till höger kommer droskan i hög fart och skrämmer tupp och höns. Det finns många detaljer och mycket humor i målningarna.

Adolf och Hilda Bergöö, föräldrar till både Per som bodde i huset och till Karin.

Pappa Bergöö med son.

Här finns också färger och detaljer som påminner om Lilla Hyttnäs. Inte utan att jag undrar om detta är en efterkonstruktion för att besökaren ska känna igen sig.

Med en korridor är Bergööska huset sammanbyggt med en stor miniatyrjärnvägsutställning, inte så konstigt när vi är precis bredvid järnvägen och Hallsbergs stora rangerbangård! Här fanns massor att se för tåg- och miniatyrintresserade. Plus en möjlighet att ta sig en fika, så det blev en enkel ost- och skinkmacka till lunch för oss.

Vi körde vidare till Skövde och Karstorps herrgård där jag bokat rum för natten. En fin huvudbyggnad och läckert med alla färggranna paraplyer som var uppspända mellan träden!

Rummen ligger i de två annexen, byggda som flyglar till herrgården. Charmigt med snedtak och sköna sängar. Maken tog sig en tupplur och jag en kopp te. Vi har lite olika behov ...

Eftersom vi checkat in så tidigt tog vi en promenad längs med badsjön som låg nära.

Inne i herrgårdsbyggnaden var rummen stora med fina kakelugnar.

Jag som har blåa glaskulor i matsalsfönstret tyckte det var extra trevligt att se tre fönster med vita!

En söndag fanns inte så många öppna restauranger i Skövde, jag hade bara funnit en indisk som jag tyckte kunde vara värd att prova. Nu visade det sig att vi kunde beställa en del enklare rätter på herrgården även om restaurangen inte var öppen. Vi tog oss var sin räkmacka och den smakade alldeles utmärkt där vi satt under paraplyerna.

Jag attackerades av en envis beundrare, han kom som i cirklar allt närmare ända tills han rent fysiskt stötte på (i) mig och gav upp!

Det blir inte speciellt mörkt så här de första julinätterna, men vi satt och såg lamporna tändas bland paraplyerna.

Riktigt stämningsfullt allt eftersom skymningen föll.

Vi sov gott och åt god frukost innan vi fortsatte vår färd västerut. Nästa inlägg om vår road trip lär komma efter måndagens EFIT. Jag hade över 1100 bilder i kameran när vi kom hem, så jag kan ju inte ta allt i ett enda inlägg ;-) 


8 kommentarer:

BP sa...

Miniatyrjärnvägsutställningen var då helt i min smak, liksom de färgglada paraplyerna. Det verkar vara "inne" med paraplydekorationer. Inte mig emot, för de är riktigt läckra, speciellt som här när de är belysta. Snyggt och stämningsfullt:-)

Susjos sa...

Vilken fantastisk start på er roadtrip, Karins föräldrars ställe, jo jag tackar ja! Å den där herrgården, vilket ställe. Rummet såg underbart ut, och sen få sitta bland alla paraplyer, underbart!
Ska bli spännande att se fler bilder från er resa!
Ha det gott!
Kram

Vonkis sa...

Undrar om det är någon inredare (eller blir det en utredare?) som marknadsfört de där paraplyerna som hänger överallt. Men snyggt är det.

Stressa igenom ett sådant ställe när det finns så mycket att titta på, blir man inte lite nyfiken vad de trodde skulle finnas inne i huset?

Den där räkmackan såg väldigt mumsig ut, jag blir riktigt sugen på en.

Över 1100 bilder, då kommer det förhoppningsvis många inlägg från road tripen :-)

Maribel sa...

Hej Anni!
Fick en känsla av Déjà vu, då jag läste rubriken. Undrar hus många gånger jag stått i Hallsberg och väntat för att byta tåg med ändstation Skövde eller Göteborg. Herrgården ser riktigt trevlig ut och ett mysigt rum. Trevligt med paraplyerna. Hotellfrukosten såg riktigt god ut.
Spännande med väggmålningarna, och en annorlunda inredning.
Skall bli kul att se fortsättningen.
Ha det gott /Kram Marika

Lena i Wales sa...

Jag trodde Karin kom från Hallsberg, inte Kumla, men där hade jag fel.
Längre ner läser jag Hallsberg, så jag hade nog rätt.
Så fint det verkar på Karstorps herrgård, kände inte till detta ställe.
Gillar de färgglada paraplyerna.
Räkmacka, kan det bli bättre?
Så härligt ni har det!
Ha det bra!

Anni sa...

Tack för att du rättar mig, Lena. Huset ligger i Hallsberg inte i Kumla. Men Karin föddes i Örebro där hon bodde de första sex åren innan familjen flyttade till vita huset, bredvid Bergööska huset i Hallsberg.

Mias Mix sa...

Ja visst är det underbart att kunna börja resa och umgås igen! Och samtidigt lite läskigt. Jag har lite svårt att slappna av men det blir bättre o bättre. Har med mig desinfektionsmedel och har spritat alla handtag, lysknappar mm på hotellrummet. Ni verkar ha haft en riktigt härlig resa. Full med konst och räkor! Bilen på öppna spisen och bysten av Adolf Bergöö, titta på den en gång till. Du kriver nämligen att ni inte ens hunnit gå i trappan och sen kommer den bilden... och ser precis ut som en trappa! Festligt :)

Kristinas oas sa...

Hönorna! Paraplyerna! Rummet! Gilla på alla tre!
Skönt med en roadtrip! <3 Fast det känns konstigt med mycket folk och att det nästan är "som vanligt" igen.
Kram Kristina