Sidor

24 maj 2020

EFIT - en välmatad majsöndag


Maj månads andra EFIT och vi får en hel del gjort denna söndag, häng med så får du se! Andra som dokumenterar sin dag finner du som alltid på EFIT-sidan!


7.00
Maken åker iväg med återvinningen,
vi har fyra lådor för papper/kartong/plast/glas&metall
och de fylls på i alltför snabb takt.
Det är ju sanslöst vad med förpackningar man har!



8.00
Dags att släpa ut allt som ska vänja sig vid utelivet.
En del är riktigt tungt och en del kommer inte att flyttas tillbaka ikväll.



9.00
Jordgubbslådorna behöver fräschas upp,
jag har lyft upp alla plantor ur denna låda
och ska fylla på med kogödsel och en del ny jord.



10.00
Maken hinner gjuta två trampstenar innan vi ger oss iväg.



11.00
Lillhunken har övningskört och nu tittar vi ut
på en tom balkong som ska pimpas.



12.00
Tidigare lägenhetsinnehavare har lämnat lamporna kvar.
Den ena piffigare än den andra.



13.00
Går vi för att prova den lokala pizzerian.
Den fick godkänt.



14.00
Går vi en annan väg tillbaka
och bara njuter av sommarstockholm.



15.00
Är golvet lagt och vi kan åka hemåt.
Första steget mot mysigare balkong är avklarat.



16.00
Lillhunken har övningskört hem igen,
via trädgårdscenter för inköp av ännu mer jord och gödsel.
Jag köpte också en petunia till denna ampel,
 den gamla julenen har gjort sitt.



17.00
Är de små jordgubbsplantorna på väg tillbaka.
Nu samlar jag alla i samma låda.



18.00
Svågern kommer för att lämna en grej han lånat.



19.30
Nu har jag planterat massor av purpurkål
i den andra (före detta) jordgubbslådan.
Sänghimlen som ekorrarna slet i tidigare får skydda kålen.
Jag har också planterat i tre krukor på trädäcket
och förberett ytterligare en för plantering.
Släpat jord och gödsel fram och tillbaka.
Puh.



20.30
Planterar om de mindre purpurkålsplantorna.
Jag har fått dubbelt så många kålplantor som jag tänkt.
Om inte ännu mer. 



21.30
Nu är jag så mör i kroppen!
Lunchens pizza mättade så att jag inte ätit middag,
men nu slinker minsann lite glass ned.



22.30
Äldste sonen sällskapar med mig i arbetsrummet
och spelar på sin julklapp, en steel tounge drum.
Det blir min godnattmusik!

20 maj 2020

Blommor i keramik och äkta vara


Egentligen skulle jag göra pärlor i lera. Men så provade jag att göra blåbär. Och sedan blev det vallmofröställningar. Tur att jag började med pärlorna, annars hade det inte blivit några alls!



Det slutade med att jag hade gjort mest vallmo. Sedan målade jag alla blå och så småningom fick de skaft.

Pärlorna har jag fortfarande inte använt trots att det var dem jag hade ett projekt till.



De stora keramikblommorna som fick skaft i förra inlägget kräver visst lite förklaring, de är inga ljuslyktor. Det som jag skrev skulle brinna var betongen. Här syns både de nytillverkade och de gamla lagade. Vid tillfälle ska jag sätta mig i solen och pilla bort papprören som användes som gjutformar.



Förra fredagen hyrde maken lastbil och körde till Göteborg för att flytta hem Äldste sonen som är i stort sett klar med sina studier på Chalmers. Exjobbet ska lämnas in på fredag.



Annars händer det knappt någonting här. Jag pular mest i trädgården, men när det blev några kalla dagar kom jag av mig med det också. Igår kröp jag runt och rensade ogräs, det märks att fjolårets kristallsnurr lät ogräset växa lite väl mycket. Plötsligt har jag massor av knölklockor i en rabatt, dem har jag alltid lyckats hålls stången förut.

Kylan har gjort sitt med magnoliorna också. Den här Soulangiana som planterades i fjol ska i alla fall få en blomma redan i år, det gör mig glad!



Den som inte heter Messi kämpar på, snacka om valuta för pengarna! (Ja, jag vet vad den egentligen heter).



Genie, som ska vara rikblommande har inte alls gillat minusgraderna och den på bilden är köpt som en Black Tulip vilket jag undrar över.  Knopparna är inte alls mörka, nästan svarta. Undrar just vad detta är? Här syns det tydligt på den högra före detta knoppen vad frost och minusgrader kan göra. (Magnolian är köpt i Danmark, så att klaga lär inte vara så stor vits)



Den rosa stjärnmagnolian hade många blommor som for illa av frosten, men några knoppar har klarat sig.



Nere i mitt magnoliahörn finns också min magnifika Exochorda, pärlbuske.



Nog är knoppställningarna som pärlor på tråd?



Under pärlbusken har min ramslök börjat blomma för första gången, det ger mig hopp om att den ska fortsätta att trivas. Än har jag inte skördat något.



I söndags shoppade vi lite nya buskar, dels två Viburnum som också planterades neråt magnoliahörnet eftersom det är den fuktigaste platsen i min torra trädgård. Kejsarolvonet blommar tidigt och doftar underbart.



Snöbollsbusken blommar senare och blir förmodligen alldeles för stor för sin plats. Ibland går jag mer på vilja och känsla än på förstånd. Äsch, om de bara trivs så blir det nog bra.



I den uppgrävda jorden längs häcken planterade jag två paradisbuskar och en smällspirea som är ljusare i färgen än den jag har vid verandan. Snart ska jag plantera ut alla solrosplantor mellan de här tre buskarna, men än så länge ägnar jag mig åt att släpa dem ut och in ur växthuset så att de vänjer sig vid utelivet. Åh, jag vill ju bara kunna plantera ut alla småplantor nu så att jag slipper allt släpande! Dags att få ordning i växthuset, kan ni förstå det, vädergudar?

Vi handlade både på Brunnsvikens trädgårdar och på Ulriksdals slottsträdgårdar. Skillnaden mellan dessa två handelsträdgårdar är verkligen milsvid vad gäller utbud och antal besökare. Parkeringen vid Ulriksdal var inte bara överfull, den var nästan kaotiskt full och det var helt vansinnigt mycket folk inne på handelsträdgården. Jag blev superstressad och kunde inte alls tänka mig att gå runt och kolla. Det får bli en annan dag när inte coronan får folk att vallfärda till platser som denna.

10 maj 2020

I min egna lilla värld inom staketet


Så var det dags. Årets utflyttning av hibiskusträden. Här handlar det inte om att sakta vänja dem vid utelivet genom att flytta in dem igen om natten, nej här är det tuffa tag som gäller. Hittills har ingen hibiskus dött, men nog händer det att jag behöver lägga fiberduk över dem om det kommer en kall natt.



När träden är utburna till trädäcket är det bara att skura och diska och putsa och tvätta och så äntligen flytta in igen. Det vita skåpet som står mot bakväggen om vintern (men snart ska få flytta in i matsalen igen) vrids mot bortre fönsterväggen. Jag mister en del morgonsol på det sättet, men får en bättre avställningsyta och kan utnyttja verandans hela (lilla) bredd.

(Hyllorna i överkant rymmer min muminmuggsamling, ifall att ni undrar)



Jag fick hem en del av Mellangrabbens balkongkrukor att pimpa. Han hade sått både sallad och grönkål, men plantorna var yttepyttesmå. Jag försöker rädda dem för framtiden, men planterar nytt i krukorna. Tomater, purpurkål, pak choi och lite buskkrasse. Nu får de stå här och växa till sig innan han får in dem till stan igen. Då kanske salladsplantorna är stora nog att också få flytta. Det är viss skillnad att kunna odla i växthus eller inne i en lägenhet.



Eftersom jag har så många tomatplantor testar jag att odla en upp och ned i en ampel jag gjorde en gång. Den har i alla fall överlevt den brutala omplanteringen!



För att få plats med Mellangrabbens krukor i det redan fulla växthuset fick jag plantera ut en del annat. Salladen var redan på plats i den högra lådan, tillsammans med libbstickan som tidigare stått i en av krukorna på trädäcket. I vänstra plastväxthuset finns pak choi och spetskål sedan någon vecka, nu fick de sällskap av zinniaplantor. I det högra plastväxthuset grävde jag bort gammal mangold och misslyckad rädisodling, jordförbättrade och planterade tomater och purpurkål tillsammans med paradisblomster. Dessutom fick en balkonglåda med massor av vallmoplantor flytta ut ur växthuset. Sedan fick grabbens krukor plats!

Inatt ska det visst bli rätt kallt, så det är bara att hålla tummarna för hibiskusar och allt annat.



Blåregnet börjar visa sina knoppar. Just den här knoppen bor varmast av dem alla, så det dröjer innan hela verandataket står i blom.
 


Ett annat av fjolårets inköp, en rosa stjärnmagnolia har börjat blomma. Det förvånar mig lite, för jag trodde nog att den skulle blomma före Leonard Messel som börjar vissna efter att ha blommat i en hel månad.



Maken har fortsatt att gräva bort häckrötter och peta ner en metallkant som hinder för nya rotskott. Det blev inte en plåt av cortenstål utan vi hittade en billigare och lite korrugerad plåt på Granngården som vi hoppas ska göra jobbet. Den är inte där för att vara snygg, så det kändes lite onödigt att betala för corten.



Här syns både vidden och sträckan maken har grävt, från äppelträdet till plommonträdet. Plötsligt står min träbänk mitt i gräsmattan, när dryga metern häck försvann bakom ryggen! Till höger om plommonträdet är lökängen, så nu får maken vänta med grävandet för han har inte så stor rörelsevidd den sträcka som är kvar fram till bersån. Den är inte heller lika viktig.

Nu funderar jag över vad som ska ske med min "nya" yta. Bara så gräs? Trist. Plantera prydnadsbuskar och -träd? Kanske det. Först kan jag stoppa ned sommarblommor (tänk om jag haft de där dahliorna ändå!), så har jag hela sommaren på mig att tänka. Jag har en hel drös med solrosplantor jag kan stoppa ned, det vore väl rätt häftigt?



Jag har stått ute med mitt glas. Fick en mycket uppskattad beställning på studentpresenter, så det var bara att dra igång. Tänkte lägga ut lite av mina saker till försäljning här på bloggen om det kan finnas intresse? Har fotograferat av en del av mina smycken, men när jag ser dem på datorn är de antingen oskarpa eller inte tillräckligt fint putsade. Tänk så mycket som kommer fram när man ser sina foton på stor skärm! Bara att ta nya foton efter en lite noggrannare putsning.



Ekorrarna tycks ha flyttat hemifrån. Inte alla, men det är betydligt lugnare i trädgården nu. Jag får fortfarande plantera om växter som de har grävt upp, men har vågat mig på att ta bort skyddet från pelargonerna. Kanske dumdristigt, men växterna mår inte bra av skyddet heller.



Det här tror jag är mamman, hon har inte lika stora tofsar på öronen och är mest orädd av dem alla. Här ska hon just ta ett skutt till mathuset.



Och här sitter hon i huset och mumsar.



Lökängen som sagt. Nu är tulpanerna i full blom, de också.



Jag fotar och fotar. Helst i kvällsljus eller tidig morgon.



En av tulpansorterna fläker ut sig fullständigt på dagen, men drar ihop sig igen på kvällen. De ser lite lustiga ut, som om de snart blommat över.



Igår göt vi äntligen fast skaft på mina keramikblommor. En hel del pyssel och kladd, men nu står de där och brinner. Jag kunde reparera en del där jag bara gjort en keramikhållare (vilket inte har hållit) och gjuta skaft även på några vita som jag aldrig tagit mig tid till att fixa.



Det blev hembakt pizza till kvällen. Här är min med brie, grönkål och valnötter. Ingen tomatsås, utan ett bottenlager av crème fraîche istället. Maken och Lillhunken gjorde mer traditionella med tomat och salami som grund. Jag orkade bara halva min, så resten blir lunch idag



Det sista jag gjorde igår kväll innan jag satte mig i tevefåtöljen var att dekorera en del glasalster med en färg som bränns i vanlig köksugn. Blommorna är baksidan av studentpresenterna. De blårutiga glasen till vänster har jag tänkt hänga upp i växthuset, men insåg att de inte ryms i ugnen ... bara att programmera om glasugnen istället. Ska bara fixa ytterligare fem av dem först.

Idag ska jag ... eh ... eh ...eh ... vet inte riktigt än. Kanske fixa några keramikpärlor av självtorkande lera till ett projekt jag har på gång ... eller rensa bland utrivna recept (varför river man ur recept när man ändå bara googlar?) ... eller ... men först ska jag se fredagens avsnitt av Gardener's World!